Sigaranın Vücudunuza Olumsuz Etkileri
Her yıl 20 Kasım “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sigara içmek çok yaygın bir davranış ve önemli bir sağlık sorunudur. Türkiye ise Avrupa ülkeleri arasında tütün tüketiminde 3. sırada, Dünya ülkeleri arasında 7. sıradadır. Türkiye de 18 milyon kadar sigara insan sayısı var ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalık nedenleri ile yaşamını kaybettiği ön sürülmektedir. Bu sayı trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15 – 20 kat daha fazladır.
Sigarayı bırakmak, kişinin sağlığında belirgin iyileşmeler sağlamaktadır. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı normale düşer, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyi normal seviyesine iner, 2 hafta – 3 ay sonra kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya başlar ve akciğer fonksiyonları gelişmeye görülür, 1 ay -9 ay sonra nefes darlığınız ve öksürüğünüz önemli ölçüde azalır, 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine göre yarı yarıya iner.
Sigarayı bırakan bireylerde sıklıkla görülen şikâyetlerden biri kilo alımıdır. Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır.
Yapılan pek çok bilimsel araştırmada, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiği, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu arttırdığı bildirilmektedir. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşüktür. Ayrıca, sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.