enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ses Bozuklukları

Ses Bozuklukları
A+
A-

Ses bozukluğu kişinin ses kalitesinin, perdesinin ya da şiddetinin bozulmasıdır. Ses bozukluğu olan kişilerin konuşurken sesi kısık duyulabilir, kesik kesik çıkabilir, kalın duyulabilir. Konuşmanın başında ses çok düzgünken sonlara doğru kısılabilir. Ses bozukluğunun çok çeşitli nedenleri vardır. Ses bozukluklarının nedenlerinden biri kist ve kanser olabilir. Ek olarak nörolojik hastalıklar ses bozukluklarına neden olur. Kronik hastalıklar alerji, mide problemi gibi ve en önemlisi de sesi suistimalli kullanma ses bozukluklarına neden olur. Nedir bunlar; yüksek sesle konuşma, bağırarak konuşma, sık sık öksürme ya da boğaz temizleme.

İş yaşamında sesini yoğun olarak kullanan meslek grupları risk altındadır. Bu meslek grupları; öğretmenler, radyocular, ses sanatçıları ve din görevlileri. Bu meslek grupları seslerini çok yoğun kullandıkları için ses tellerine zarar verirler ve çoğunlukla ses kısıklığı yaşarlar.

Ses Bozuklukları (4)

Ses tellerine zarar veren davranışlardan kaçınmak gerekir. Bu davranışlar; çok yüksek sesle konuşmak, bağırmak, fısıldamak, sık sık boğaz temizlemek ve öksürmek. Bunlara ek olarak beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. İçilen su ses tellerinin nemli olmasını sağlar. Ayrıca çay ve kahve minimum düzeyde tüketilmelidir. Çünkü ses tellerinin nemini azaltır. Alkol ve sigara tüketilmemelidir. Yatmadan en az 2 saat önce yemek yeme sonlandırılmalıdır.

Ses kısıklığı gibi semptomlar kanser gibi ciddi hastalıkların nedeni olabileceği için hiç vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır. Kulak burun boğaz hekimi gerekli muayeneyi yaptıktan sonra tanıyı koyar ve tedavi yöntemine karar verir. Tedavi; ilaç, cerrahi ya da ses terapisi olabilir ya da bunların bir yada ikisi bir arada kullanılabilir.

Ses Bozuklukları (1)

Ses terapisi ses sağlığının korunması ya da yeniden kazanılmasına yönelik bir rehabilitasyon programıdır. Çok çeşitli terapi çeşitleri mevcuttur. Kişinin hastalığının tipine ve derecesine gör uygulanan terapi teknikleri değişiklik gösterir. Tabii ki terapi süresi de hastalığın tipine ve derecesine göre değişiklik gösterir.

Ses terapisinin amacı; kişinin ses sağlığının korunması ya da bozulmasının önlenmesidir. Ses terapisi bir rehabilitasyon programıdır. Ve bu programda kişi nefesi doğru kullanmayı öğrenir. Ek olarak yapılan egzersizlerle ses telleri güçlendirilir. Ses tellerinde herhangi bir hastalık varsa bunun düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica