Sağlıklı Beslenmenin Önemli Faktörleri
Dünya nüfusunun büyük bir bölümü, yetersiz yada dengesiz beslenmenin sonucunda oluşan hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyorlar. Bir yandan ise aşırı ve dengesiz beslenmenin sonucunda oluşan obezite hastalığı (aşırı şişmanlık), insanlar için önemli bir sağlık problemi olmayı sürdürüyor.
Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle de çocuklarımız için çok önemli bir rol oynamaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimlerini tam olarak tamamlayamıyor. sağlık problemleri yavaş ve uzun süreler sürüyor. Çocukluk döneminde kazanılan yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli gelişme süreci içinde olmalarıdır. Bu gelişim döneminde beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz yeterli ve dengeli beslenmedir.
Gerek ailede, gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutmaktadır. Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi, bu alışkanlıkların başında yer alıyor. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanmamalıdır. Süt içme alışkanlığı mutlaka ama mutlaka edinilmelidir. Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin, bir çok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.