enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Erkek ve Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Erkek ve Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Saç Dökülmesinin Sebepleri

Saç dökülmeleri genellikle erkek tipi saç dökülmeleridir. Erkek tipi saç dökülmelerinin sebepleri ise genetik yatkınlık ve erkeklik hormonlarıdır. Erkek tipi saç dökülmesi hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilmektedir. Ergenlik çağından sonraki her hangi bir yaşta görülebilir. Bazı dökülmelerin asıl nedenlerinde genetik yatkınlık mutlaka şarttır.

Kadınlarda ortaya çıkması için bazı faktörlerin eşlik etmesi uygun olabilir. Mesela bir yumurtalık kisti eşlik etmiş olabilir, bir doğum kontrol hapı kullanılıp bırakılmış olabilir.

saç dökülmesi nedenleri

Ama erkek tipi saç dökülmesinin görülmesi için sadece genetik yatkınlık yeterlidir. Her hangi bir sebep olmadanda erkek tipi saç dökülmesi görülebilir. Erkekelerde görülen saç dökülmesi biraz daha şiddetli olmaktadır. Kelliğe kadar  gidebilir. Erkek tipi saç dökülmesi erkeklerde ergenlikten sonra herhangi bir dönemde başlar. Kadınlarda da menopoz döneminde şiddetlenerek devam edebilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Sebepleri ve Tedavisi

Saç dökülmesi erkekler ve kadınlar için ciddi sorunlardır. İnsanlar saçlarını tarz meselesi haline getirip bir kişilik olarak görmekte ve estetik açıdan takıntı haline getirmektedir. Yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucunda bireylerin kendi kendilerine bakış açısı ile saçlar arasında önemli bir bağlantı olduğunu çıkarmıştır. Saçlarınız duş alırken, tararken veya oynarken elinize ve çevreye dökülüyorsa doktora görünmenizde yarar olacaktır.

Erkeklerin ve kadınların ciddi problemi olarak görülen olan saç dökülmeleri çoğu zaman kadınlarda hormonal bozukluklar, mevsimsel sorunlar ve yenilen yiyeceklerin hatalı olmasıyla ilişkilendirilmektedir. Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız ve bu önemli sorunun önüne geçmek istiyorsanız saçlarınızın hangi sepelerden dolayı döküldüğünü tespit etmeli ve bu durumu çözüme kavuşturmalısınız.

Beslenme Yetersizlikleri Saç Dökülmesine Etkisi Var mıdır?

İnsan vücudu içerisinde D vitamini eksikse bu durum saç dökülmelerine yol açabilmektedir.Evden çıkmayan veya güneş ışınlarından mahrum kalan insanlar D Vitamini eksikliğini yaşarlar.Yalnızca bunlar değil yaşamış olduğunuz iklim koşulları da güneş ışınlarını alamamanıza sebebiyet verebilmektedir.Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurup D vitaminini dışarıdan ilaçlar yardımıyla alabilirsiniz.İnsanların vücudundaki çinko eksikliği, amino asit lizin eksiklikleri ve bakır eksikliği saç dökülmesinin birebir dostudur.Vücuda alınmayan proteinler bu sorunu tetiklemektedir.Vücudun protein ihtiyacını karşılamayan insanlar da vücut var olan proteini başka şeylere kullanıp saçı bu durumdan mahrum bırakmaktadır.Çünkü saç tellerimiz proteinden oluşur.Et yemeyen sadece yeşillik ile beslenen bir çok insan bulunmaktadır.Bu yüzden et yenmiyorsa et dışındaki gıdalar ile vücut takviyesi gerçekleştirilmelidir.

Hormonal Dengesizlik ve Saç Dökülmesine Etkileri

Kadınlar 30 yaşından sonra hormonal açıdan düzensizlik yaşamaya başlarlar ve bu durum saçların dökülmesine sebebiyet verir. Erkek hormonlarının birkaç tanesi her iki cinsinde vücudunda içinde yer alabilmektedir. Kadınların birkaçı kadın ve erkeklerde bulunan hormonları barındırıyorsa ve bu hormonlar düzensizlik içindeyse erkeklerin saç dökülmesi gibi benzeri sorunlar yaşarlar. Yalnızca bu değil başka hormonsal bozukluklarında saç dökülmesini tetikleyeceğini bilmeliyiz.

Tiroit Problemleri ve Saç Dökülmesine Etkileri

Tiroit bezi boyun tarafının ön kısmında bulunmaktadır. Tiroid bezi gerektiğinden az ya da fazla Tiroid hormonu salgılayabilir. Bu durum saç dökülmesine sebep olmaktadır. Fakat bir gerçek var ki Tiroid sorunu saç dökülmesini az etkileyen bir durumdur. Hızlı kilo alıp verme olayları, ani çarpıntılar yaşama, sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyet olması saç dökülmesinin belirtileri arasında gösterilebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu ve Saç Dökülmesine Etkileri

Bu adı alan sendrom yüz kıllanmalarına aynı zamanda vücut kıllanmalarına yol açan fakat saçlarda zayıflamaya sebebiyet veren hormonal dengesizliği barındırmaktadır. Bu sendrom kızlarda sürekli adet düzensizliğinin yaşanması, sık sık kilo alıp vermelere ve akne gibi belirtilere yol açmaktadır.

Hamilelik ve Saç Dökülmesine Etkileri

Bayanlarda saçların dökülmesini engelleyen unsur hamilelik sırasında salgılanan hormonların fazlalığıdır ve bu hormon fazlalığı saçların dökülmesini engellediği gibi gürleşmesini sağlamaktadır. Doğum yapan bayanlarda bebek doğduktan sonra hormonlar zayıflamaya başlar ve bu durum saçların tekrardan zayıflamasına neden olur. Durumu çok ciddiye alan bayanlar olduğu gibi bu sorunun geçici olduğu da bilinmelidir. Ne olursa olsun bu durum ya da 2 sene sürebilmektedir.

Doğum Kontrol Hapları ve Saç Dökülmesine Etkileri

Doğum kontrol haplarında kadınların yumurtlamasını önleyecek maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler yüzünden saç tellerinde de incelmeler meydana gelmektedir. Aile içerisinde birçok kadında saç dökülme sorunları yaşanıyorsa bunun sebeplerinden bir tanesi doğum kontrol haplardır. İlaç bir anda bırakılırsa da kötü olabilir.

Menopoz ve Saç Dökülmesine Etkileri

Kadınların menopoz dönemlerini yaşadığı sırada hormonlarda bazı değişimler görülmektedir. Bu değişimler saç dökülmelerini tetikleyen problemler arasında yer almaktadır. Fakat bilinmesi gereken bu durumun geçici olduğudur. Saç dökülmesi bir süre sonra durur ve eski haline döner. Ancak 40-50 yaşlarına gelen kadınların saç yapıları zaten eskisi gibi olamaz. Kadınlar menopoz döneminde ilaçlar kullanıyorsa saçlar dökülebilmektedir. Doktorunuza başvurduğunuz zaman bu tip ilaçların saçlarınıza olan etkisini mutlaka sormalısınız. Tansiyon için kullanılan ilaçlar, kalp sorunu olanların kullandığı ilaçlar, depresyon yaşayan insanlara verilen ilaçlar da saç dökülmesini tetiklemektedir.

Yoğun Stres Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Kadınların ve erkeklerin herhangi bir sebepten dolayı yaşadığı sıkıntılar ve stresler de saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Saç dökülmesi bu gibi durumlarda hemen geçmez ve birkaç ay devam eder. Sıkıntıya girmemek saçların dökülmesinidir. Nefes alıp verme teknikleri, doğada yapılan yürüyüş ve stres meditasyonları psikolojik yardımlar almadan önce siz az da olsa engelleyecektir. İnsanların sıkıntı yaşamaması çoğu kişinin düşüncelerine ters olsa da bu bireylerin elinde olan durumlardan birileri rahatlatacak olan unsurlar arasındadır.

Zehirli Kimyasalları İçeren Saç Ürünleri Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Bugün piyasa içerisinde bulunan çoğu şampuan da sodyum lauryl adı verilen kimyasal madde bulunmaktadır. Aslında kokusuna ve rengine aldandığımız bu şampuanların çoğunda bağışıklık sistemine zarar veren ev zehirleyen, aynı zamanda saç diplerini körelten maddeler içermesidir. İçerisinde SLS olmayan içeriğinde doğal maddelerin kullanıldığı şampuanlar ise saç diplerinizi besleyerek dökülmeyi engellemektedir. Saç boyası kullanan bayanlar içinde aynı sorun teşkil etmektedir. Saçlarınızı olabildiğince doğal ürünlerle beslemek ve kimyasal ürünlerden uzun süre uzak tutmak dökülmeyi bitirebilir.

Aşırı Kilo Kaybı ve Şok Diyetler Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Çok kilolu olan insanlar hızlı diyetler uygulayarak kilolarından kurtulabilirler. Fakat bunu yaparken birçoğumuzun aklına saçlarımıza zarar verdiğimiz gelmemektedir. Hızlı kilo verme durumlarında saçlarımızın yavaş yavaş yok olmaya başladığını ancak 3 veya 6 ay içerisinde fark ederiz. Kilo verdikten sonra doktorunuza başvurarak saçlarınızın eski sağlığına dönmesini sağlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda vücudun kaybettiği A vitaminleri ve proteinlerin eksikliği saçların dökülme hızını arttırmaktadır.

Sıkı Saç Şekilleri Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Çoğu kız şekilli saçlara meraklıdır. Saçlarımızı ince şekiller ile ördürmek ,saçları sıkı sıkı bağlamak aynı zamanda saçları kıvırmak için kullandığımız her türlü ısı saç dökülmesinin hızlanmasına sebep olmaktadır.Tüm bunlardan vazgeçerek saçlarınızın nefes almasını sağlamanız gerekmektedir.Daima bu yöntemlere başvuruyorsanız vazgeçmelisiniz çünkü saçlarınızı rahat ev serbest bırakmanız demek saçlarınızın kendine gelmesi demektir.

Çeşitli Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri  Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

Kanser hastalığına yakalanan insanlara uygulanan kemoterapi yöntemleri ve radyoterapi yöntemi saçların dökülmesini hızla fark edilecek şekillerde arttırmaktadır. Bu yöntemler kansere sebebiyet veren kötü hücrelerin düşmanıdır fakat saç köklerinin de düşmanı olabilmektedir. Bu tedavilerin uygulanması bittikten sonra saçlarınız tekrar eski sağlığına kavuşabilecektir. Saç dökülmesine sebep olan birkaç hastalık çeşidi aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Saç Derisinde Sedef Hastalığı Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Saç derisinde oluşabilen sedef hastalığı hemen tedavi edilmese önemli boyutlarda dökülmelere sebebiyet verebilmektedir. İlerleyen tıp ile birlikte sedef hastalığı çok kısa sürede iyileştirilebilmektedir. Bu süreç çok kolay değildir fakat mümkündür.

Saçkıran Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Bağışıklık sistemi rahatsızlığı sayılan saçkıran hastalığı zaman zaman ya da bazen saçınızın tamamının dökülmesine sebebiyet vermektedir. Bağışıklık sistemi vücut içerisine zarar verebildiği gibi saç köklerinin de yıpranmasına sebep olabilmektedir. Kalıcı olmayan bu rahatsızlık 6 ay ile 1 yıl arasında iyileşme gösterebilir.

Kıl Kökü İltihabı Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Halk içerisinde farklı adlandırılan bu hastalık saçların kökünün olduğu ağız kısmını çevreleyen iltihaplar ile sürekli saçların dökülmesine sebebiyet vermektedir. Eğer saç diplerinde oluşmuş olan iltihaplar çok artarsa bu şekilde kıl köklerinin olduğu kısım düzelmeyecek şekilde zararlar görmektedir. Bu şekilde iltihabın olduğu bölgeler saçsız kalmaktadır. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon olan Folikülit, saça enjekte edilmiş olan yağların kıl köklerini tıkaması sonucunda dış enfeksiyonu oluşturmaktadır. Bu durumun tedavisi antibiyotik tedaviler yardımıyla yapılmaktadır.

Seboreik Dermatit Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Enfeksiyon kökenli bir rahatsızlık olmayan bu hastalık enfeksiyonun ilerlemesine sebebiyet verebilmektedir.Cilt rahatsızlığı olarak bilinen bu hastalık insanların kafasında oluştuğu zaman ciddi saç dökülmelerine sebep olmaktadır.Genel olarak sürekli kaşıntı yapar.Saç üzerinde pulumsu görüntülere ve yağlanmalara sebep olur.Bu rahatsızlığın tedavisinde birden fazla yöntem tercih edilebilmektedir.Bugün insanların kullanmakta olduğu kepek giderici şampuanlar, alınan antibiyotikler ve çözüm odaklı kullanılan kremler bağışıklık sistemini düzene sokmaktadır.Bu rahatsızlık geçmek istemeyen bir yapıya sahip olduğu için doktor kontrolünde uzun bir tedavi yöntemi gerekmektedir.

Kadınlarda Yaşlanma Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

İnsanlar yaşlanma sürecine girdiği zaman saçların büyüme hızı da buna bağlı olarak durmaktadır. Saç yapısı incelmeye başlamakta, eski rengini kaybederek beyazlamakta ve eski sağlığını hızla kaybetmektedir, bu duruma saç yaşlanması da denebilmektedir. Beslenme alışkanlığındaki yanlışlıklar, vücut içerisinde oluşan vitamin eksiklerini giderirseniz saç sağlığınızı büyük oranda korumuş olursunuz.

Kalıtımın (Genetiğin) Saç Dökülmesine Etkileri Var mıdır?

İnsanlarda oluşan saç dökülmelerine genlerde sebebiyet vermektedir. kadınların genetik yapısından ötürü saçlar yaşlandıktan sonra dökülmeye başlasa dahi bu durum aslında genç yaşlardan itibaren kendini belli etmeye başlamıştır.
Eğer sizler de saç dökülme problemini yaşıyorsanız tedavi yöntemlerini sadece saça uygulamak doğru bir yol olmayabilir. Doktorunuza başvurarak saç dökülmesinin kaynağını tespit etmeli ona göre tedavi yöntemleri geliştirmelisiniz. Bu şekilde saçlarınız eskisi gibi sağlıklı ve gür olacaktır.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesini önleyebilmek için öncelikle saç dökülmesinin sebeplerini çok iyi bilmek gereklidir. Karşılaşılan dökülme erkek tipi saç dökülmesi ise ki en çok görülen saç dökülme tipidir.

sac dokulme tedavileri

Erkek tipi saç dökülmesinde tedavi yaklaşımı saç köküne ulaşabilecek nanoteknolojik bir ürün olması lazımdır. Saç derisine sürülerek uygulanan bir tedavi olması lazımdır. Ağızdan alınan bir hap ve hormon tedavisi şeklinde olmaması lazımdır. Saç derisine sürülen bir losyon çok rahatlıkla derinin derinliklerine inebilir. Bu şekilde yapılan uygulamalarda saç kökleinin yeniden canlanması mümkün olmaktadır.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica