Saç Bakımları
Saç bakımları, doğru zamanda doğru saç tipine yapıldığında mucizevi etkiler gösterebilir. Saçlarınızdaki sorunları belirleyip, soruna uygun saç bakım yağları, saç bakım serumları, saç bakım maskeleri, saç bakım kürleri kullanarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Saç bakımları, saç dökülmesi, kırık saçlar, yanmış saçlar, yıpranmış saçlar, boyalı saçlar özel bakım ürünleri, yağları maskeleri ile bazen ilk uygulamanın ardından olumlu sonuçlarını gösterir. Saç sorunları yoksa bile saçın sağlığını korumak için de düzenli bakım yapılabilir. Parlak saçlar ortaya çıkaracak, saç köklerini güçlendirecek saç bakım yöntemleri ile saç sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunun yanında saç renginizin doğal yöntemlerle açılmasını istiyorsanız naturel yağlardan ve papatya çayından faydalanabilirsiniz. Papatya çayı saç renginin kendiliğinde, hiç yıpranmadan üstelik daha parlak ve canlı olarak açılmasını sağlar. Bunun için kurutulmuş papatyalardan bir avuç alıp, 2 su bardağı kaynatılmış suya atarak demleyin ve bu suyu saçlarınıza sürüp, güneşe çıkın. 1-2 saat bu şekilde güneşte beklemeniz halinde saçlarınızın rengi yavaş yavaş açılacaktır. Bu yöntemi haftada 1 ya da 2 gün deneyebilirsiniz. Üstelik saçınızı ardından yıkamanız durulamanız gerekmez. Ayrıca boyalı saçların hem saçı yıpratmaması hem de hemde boya renginin kalıcı olması için çok faydalı naturel yağlar kullanabilirsiniz. Ayrıca saç bakımı için kullanacağınız saç bakım yöntemleri saça fayda sağladığı gibi kepek, konak, kaşıntı gibi sorunları da yok eder. Saç bakımı yaparken her bir ürünü en az 20 dakika saçınızda tutmaya özen gösterin.
Yüzde görüldüğü gibi kafa derisi ve saçlardada, bünyeye bağlı özelliklerine göre değişikliklerde söz konusudur. Genelde her iki kişiden birinin kafa derindeki yağ bezleri normalden daha fazla yağ üretebiliyor. Sonuç, yağlı saçlar! Yüzünün derisi yağlı olanların genelde kafada deriside yağlı olur. Genelde her insanın kafa derisinde kepeklenmeler olur; derinin kendi kendini yenilemesi sonucudur bu durum. Kafa derisi altında yeni deri oluştuğunda eski deri canlılığını yitirip kepek haline gelir. Bu kepeklenme ise, iki durumda problem yaratır: Derinin fazla yağ üretmesi nedeniyle kepekler kabuk haline gelir ve kafa derisine yapışır. Bu durumda saç dipleri yağlı olup, diğer kısımları kuru olur. Yağ bezelerinin az yağ üretmesi durumunda ise, kafa derisi kuru olduğu için kepekler etrafa uçuşurlar. Bu durumda, saçlar genellikle cansız ve kırılgan bir görünüme sahip olurlar.
Yağ şampuanı, kuru saçlar için
2 yemek kaşığı tepeleme, susam yağı, ayçiçek yağı veya bademysğı vede 3-4 yemek kaşığı tepeleme nohut unu hazırlanır. Saçlar yıkanmadan önce seçtiğimiz yağ ile masaj yapılır. Sonra, kalan yağ ile nohut unu, birazda sıcak su ekleyerek, akışkan bir hale getirilir. Bu karışım ile saçlarımız şampuanlanır ve bol su ile iyice durulanır.
Lavanta şampuanı, tüm saç tipleri için
100 ml hazırlanış olan bitkisel şampuanı 4 damla ökaliptus yağı ve 4 damla lavanta eklenerek çok iyi karıştırılır.
Limon şampuanı, yağlı saçlar için
5 yemek kaşığı tepeleme ince kıyılmış ısırganotu yaprağını soğuk suya eklenir. Kaynama dercesine kadar ısıtılır, 15 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülür. Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. 2 yumurta sarısı başka bir kapta çırpılır. Sıkmış olduğumuz limon suyu, çırptığımız yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve bir tatalı kaşığı tepeleme hazır bitkisel şampuanı, ısırganotu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanıp iyice durulanır.