Robotik Kalp Ameliyatı Nedir?
Robotik kalp ameliyatı klasik ameliyatlar yerine robot yardımıyla, cerrahın hastaya ellemeden sadece aradaki bir robot vesilesiyle ameliyatın yapılmasına denir. Amerika’da kalp ameliyatlarının yarısı bu yöntemle yapılıyor. Ama Türkiye’de ise bu oran henüz %1 seviyesinde.
İçindekiler
Robotik Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Robotik kalp ameliyatı normal ameliyatlara göre çok daha farklıdır. En önemliği ise özellik robotun olması gerekiyor. Robot olduktan sonra bu ameliyatlar daha küçük yaralardan yapılır. Bazı hastalarda sadece 3 tane birer santimlik yaradan koroner bypass ameliyatları yapılabiliyor. 2,5 santimlik yaralardan mitral kapak değişimi, tamiri, kalpteki deliğin kapatılması veya ritim bozukluğunun giderilmesi gibi ameliyatlar rahatlıkla yapılabiliyor. Hasta için büyük avantajları vardır. Eski klasik yönteme göre 20 santimlik yara yerine herhangi bir yaranız olmadan sadece üç tane birer santimlik yaraların olması gibi büyük avantajı vardır. Hastalar bu sayede daha hızlı iyileşme süreci yaşarlar. Yaşlı hastaları ortalama yaşam süreleri artıyor. Eski klasik yöntemle bu ameliyatlar yapılırsa robotik ameliyata göre başarı güçleşiyor. Cerrahi açıdan bakacak olursanız önce robotun olması gerekiyor. Daha sonrasında çok ciddi bir eğitim süreci gerektiriyor. Robot cerrahisinin cerrahi yönden çok büyük avantajı yoktur ama hastalar için çok büyük avantajlar taşır.
Robotla Yapılan Ameliyatlar Hangileridir?
Tedavi seçeneği olarak robotla yapılan ameliyatlar sıralanacak olursa koroner bypass cerrahisi, mitral kapak tamiri veya değişimi, diğer kapakların da tamiri veya değişimi olabilir. Kalpteki deliklerin kapatılması veya ritim bozukluklarının giderilmesi, ritim bozukluklarıyla birlikte kalp kapağı tamiri veya değişimi olabilir. Kalpteki tümörlerin çıkarılması bugün en çok kullanılan kalp cerrahisindeki robotik kalp ameliyatlardır.
Robotik Kalp Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanmaz?
Robotik kalp ameliyatları belli hastalıklarda, bu hastaların olduğu hastalarda uygulanabiliyor. Ama bunların içinde de kalp kasılmasında ciddi bir bozukluk varsa, kalp kasılması zayıfsa veya akciğer basınçları çok yükselmişse, daha önce geçirdiği herhangi bir ameliyata, kazaya veya hastalığa bağlı akciğerde ciddi yapışıklıklar varsa, göğüs yapısında ciddi bozukluklar varsa bu hastalarda robotla ameliyat çok tercih edilen bir yöntem olmuyor.