enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Raşitizm

Raşitizm Nedir? Kimlerde Görülür?
Raşitizm; ülkemizde en sık rastlanan kemik hastalıklarının başında gelmektedir. Bireyin D vitamini eksikliğiyle baş gösteren Raşitizm’de kemikler yeterli kalsiyumu ve fosforu dâhilinde barındıramadığından ötürü cereyan etmektedir. Kemiklerin gelişiminde çokça fazla öneme sahip olan Raşitizm hastalığı daha çok küçük yaşlardaki bireylerde görüldüğü gibi ülkemizde tedavisi de mümkündür. Sadece D vitamini ile sınırlı olmayan Raşitizm hastalığının nedenleri arasında farklı vitamin türlerinin de eksikliği önemli rol oynamaktadır. Ama temel taşın D vitamini olduğunun da altını çizmemiz gerekir.
Belirttiğimiz gibi tamamıyla vitamin eksikliğinden ötürü ortaya çıkan Raşitizm hastalığında bireyin yaşı büyük önem arz etmektedir. Süt çocuğu döneminde olan hastalardaki vitamin ihtiyacını anne sütü gerçek anlamda karşılamaktadır. Bundan ötürü küçük bireylerin Raşitizm sorunun halledebilmesi durumu çok daha fazla kuvvetli bir olgudur. Ama anne sütü haricinde beslenen bireylerdeki Raşitizm ihtiyacı Balık ve balık yağında da bulunmaktadır.
Hastalığın tedavisinde en önemli nokta hızlı tespittir. Hızlı tespit ile hastalığın tedavisinde çok daha fazla olumlu sonuç alabilmek tabi olarak mümkündür. Hızlı tespit içinde söz konusu belirtiler hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Yaşı küçük bireylerin gelişimi gerçekleştikçe Raşitizm’den ötürü kimi bölgeleri yeterli kadar gelişemeyebilir veya göğüs bölümündeki kemiklerde şişmeler veya çökmeler görülebilir. Daha ilerleyen yaşlardaki bireylerde de Raşitizm genetik olarak tespit edilebilir.
Ayrıca Raşitizm tespiti için Kemik filmi, kan tahlili, kan kalsiyum, fosfor ve ALP gibi yöntemlere de başvurulmaktadır. Raşitizm rahatsızlığı yaşayanların çevresindekilerde psikolojik anlamda çöküntü yaşayabilirler ama bu hastalığın tedavisi de göründüğü kadar zor olmayıp gerekli vitaminin yerine koyulmasıyla çözüm bulunabilir. Tabi önemli olan Raşitizm gibi bir hastalığı kapılmadan önce bu hastalıktan akıllıca korunmaktır. Bunun içinde gerekli önlemler vardır ve dikkate alınması muhakkak bir durumdur. Raşitizm önlemek için çocukların güneş ışığını görmesine izin vermek gerekir. Vücudu ve cildi gerektiğinde güneş ışınlarıyla temas etmelidir. Yalnızca anne sütüyle beslenen çocuklara da takviye D vitamini ağız yolundan verilmelidir. Anne süt haricinde besinler tüketen çocuklarında hazır mamalar yenmesi uzmanlarca önerilenlerin arasında gelmektedir.
Vitaminler hayatımızın her anlamında hele ki kemiklerimizin gelişmesinde büyük öneme sahiptir. Ve gerekli vitaminlerin çocuk yaşta alınması Raşitizm gibi benzeri hastalıklardan korunmasına yeterli olacaktır. D vitamininin çok daha önemli olduğunun da altını çizerken D vitamini içerisinde Tereyağı, süt, peynir, peynir gibi besinler gelmektedir. Bu besinlerin gerekli ölçüde tüketilmesiyle Raşitizm tehlikesi yarı yarıya düşer.
Raşitizm tedavisi
Raşitizm ergenlik çağını aşmış çocuklarda görülmez. Çünkü bu yaş platformuna dahil olan çocuklar yeterli kemik gelişimini tamamlamış olup devam edecek kemik gelişiminde Raşitizm tehlikesini atlatmış olur. Ve işte bundan ötürüde Raşitizm süt çocukları ve maksimum 4 yaşına kadarki çocuklarda sıklıkta görülmektedir.
Tedavi bakımından oldukça zenginliğine sahip olan Raşitizm hastalığı için ülkemizde başvurabileceğiniz çokça fazla hastane mevcuttur.
Raşitizm hastalığında güneş ışınlarının faydası epeyce fazladır. Bundan ötürü güneş ışını görmeyen bir çocukta Raşitizm tehlikesi epeyce fazla artabilir. Bu yüzden kış mevsimi Raşitizm hastalığının temel düşmanı olarak da söylenmektedir. Dolayısıyla kışın Raşitizm tehlikesi altında olma veya bu hastalığı yaşayan hastalara çok daha fazla dikkat etmek gerekir.
RAŞİTİZM Çocuklarda D vitamini eksikliği nedeni ile gelişen hastalık. Kemiklerin epifizlerinde büyümenin gereğince yürümeme­si, büyümede gecikme.
Diğer bir kaynaktan bilgi
Raşitizm Rahatsızlığı İle İlgili Bilmedikleriniz
Vücutta bulunan ve dışarıdan alınabilen kalsiyum ve fosfor gibi maddeler kemikler için çok yararlıdır. Kalsiyum ve fosfor esikliğinde ortaya belli rahatsızlıklar çıkar. Bu rahatsızlığın adına da raşitizm denir. Her yaş grubundaki bireyde görülebilir. Ama çoğunlukla çocuklarda D vitamini eksiliğinden ötürü kaynaklanan raşitizm görülmesi olasıdır. Üç aylık olan bebeklerle iki yaşını doldurmak üzere olan bebeklerin yaş aralığında görülmektedir. Ülkemizde raşitizm hastalığına yüzde beş oranında rastlanır. Gelişimi daha az olan bölgelerde ise bu oran yükselmektedir.
Raşitizmde D Vitamininin Önemi
D vitamini eksikliği ile bazı çocuklarda raşitizm görülür. Vücutta yeteri kadar kalsiyum ve fosfor olabilir. Ancak bu maddeleri vücuda kabul edecek daha doğrusu harekete geçirecek olan vitamin D vitaminidir. D vitamini ise yiyeceklerden temin edilebilir. Fakat bu noktada şunu da vurgulamak gerekir ki D vitaminini aktif edecek madde güneş ışınlarıdır. Her gün bir bebek için ortalama yirmi dakika kollarından ve bacaklarından güneş ışığı alması raşitizmden korunması için büyük bir adımdır. Bu yüzden özellikle bitkiler gibi her yaş gurubundaki insanın güneş ışığından faydalanması hayati önemler taşır. Tabi güneşin zararlı etkilerinin de olduğu unutulmayarak bu günlük güneş ışığı alımını fazla abartmamak gerekir. Aynı zamanda D vitamini her besinden alınamaz. Yani gerekli miktarda almanız için özellikle de balık tercih etmelisinizdir. Eğer bolca balık yeme imkânınız yoksa balık yağı haplarını kullanabilirsiniz. Hamile bayanlarında kullanması oldukça önemlidir. Çünkü sizin daha dünyaya gelmemiş olan bebeğinizin de D vitaminine ihtiyacı vardır ve bu vitamini sizden sağlar. Sizde de yeteri kadar yoksa doğacak olan çocuğunuzda raşitizm hastalığı görülme riski çok yüksektir. Bebeğiniz doğduktan sonra da sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için balık yağı haplarından kullanmalısınızdır. Çünkü bebeklere anne sütünden alınan D vitamini yetersiz gelir.
Raşitizmin Ne Gibi Belirtileri Vardır?
Yaş gruplarına göre farklı belirtilerle karşımıza çıkan bir hastalıktır. Bebeklerde D vitamini eksikliğinden raşitizm kaynaklanır ve kandaki fosfor il kalsiyum maddelerinin değerleri normalin altındadır. Buna neden olan durum raşitizm olmaya da bilir. Raşitizmli bebeklerin vücudunda çeşitli farklılıklar dikkat çeker. El ve ayak bileklerinde genişlik ve zaman içerisinde yürümeye başlaması gereken çağda yürüyemiyor olması belirgindir. Bebeğin göğsünde belli şişlikler meydana gelir. Yaşıtlarından kısa kalır ve büyümesinde yavaşlık vardır. Bacaklarındaki eğrilik nedeniyle yürümekte de zorluk çeker. Kaslarında zayıflık vardır gelişme gözlenmez. Bunlardan her hangi birisi bebek de görülüyorsa eğer raşitizm hastası olduğundan şüphe edilmez. Raşitizm hastalığından şüphe etmek için bu belirtilerin birden fazlasının aynı anda görülüyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda raşitizm kalıtım yoluyla da geçebilir.
Raşitizm Tanısı
Şüphe duyulan hastaya öncelikle kemik filmi çekilir. Kan tahlilleri yapılır ve bu tahlillerde kandaki kalsiyum, fosfor ve ALP dediğimiz asıl adı alkalen fosfataz maddelerinin değerlerine bakılarak teşhis konur.
Raşitizm Tedavisindeki Uygulamalar
Raşitizmde tedavi uygulamaları hastayı zorlamaz. D vitamini tekrar yerine konularak kalsiyum ve fosfatın emilimine başlanılır. Aynı zamanda D vitamini doktor kontrolü altında alınmazsa olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu olumsuz sonuçların başında zehirlenme vardır ve bu kadarla da kalmaz. Zehirlenme nedeniyle de böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalabilir hatta ölüme neden olabilirsiniz. D vitamini hastanın yapısına ve durumuna göre tek doz halinde ya da azar azar dozlar halinde birkaç defada verilebilir. Enjekte edilebilir ya da ilaç olarak da ağızdan alınabilir. Bazı durumlarda vücutta kalsiyum bulunmuyorsa eğer kalsiyum eklemesi yapılabilir. Sonuçta D vitaminine kalsiyum dolayısıyla ihtiyacımız vardır.
Raşitizmden Korunmanın Yolları
Güneş ışığının özellikle de küçük yaşlardaki çocuklar için önemini kavramak gerekir. Bu yüzden güneşlenme şarttır. Bu güneşlenme muhakkak açık havada olmalıdır. Çocukları camın kenarına oturtarak güneşlenmelerini sağlamazsınız. Ultraviyole ışınları pencere camında sabit kalır vücuda ulaşmaz. Hem her zaman için açık alanın ve temiz havanın yararı fazladır. ABD de bunun üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bir bebek haftada ortalama altında bezi kalacak şekilde çıplak olarak on dakika güneş ışığından yararlanırsa veya sadece elleri ve bacakları açık olacak şekilde haftada toplamda iki saat güneş ışığından faydalanıyorsa bu bebek için yeterli D vitamininin ortaya çıkışı demektir. Hamile bayanlarda bebeklerinin bu hastalıkla doğmasını istemiyorlarsa güneş ışığından yararlanmaya çalışsınlar. Hem kendileri için hem de bebekleri için yararlı olan budur. Süte bağlı olan bebeklerde ilaç olarak D vitamini takviyesi önemlidir. Çünkü anne sütü yeterli D vitaminini karşılayamaz. Bu bahsettiğimizi işlem doktor tarafından uygun görülecek dozlar halinde olmalıdır. Mama ile beslenecek çağa gelmiş çocuklarda ise takviyeye gerek yoktur. Çünkü bu mamalar bebekler için özel hazırlanmıştır ve gerekli mineralleri ve vitaminleri bünyesinde bulundurmaktadır. Aynı zamanda batılı ülkelerde de başlamış olan bir teknik vardır. Bebek süte bağımlıyken ya da mama ile besleniyorken ek yoğurt ürünleri ve sütler verilmektedir. İleride oluşacak hastalıklara karşı korucu önemli ve güzel bir uygulamadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica