PRP Uygulaması
İçindekiler
Ciltte PRP Uygulaması Nedir Nasıl Yapılır?
Cilt yaşlanarak veya herhangi bir yaralanma durumunda fiziksel bazı özelliklerini yitirir. Bu sebeple cilt gençleştirmek için yapılan bir takım yöntemler, hasarlı bölgedeki cildin iyileşme aşamasında uygulanan metotlarla aynıdır. Lazer veya peeling türü yöntemlerle, cilt üzerinde oluşan hafif çaplı hasarlar ve büyüme faktörlerinin iyileşmesi hızlanır.
Dermokozmetik olarak üretilen ürünler de aynı şekilde deriyi tekrar yapılandıran maddeler içererek iyileşme gösterir. P.R.P cilt üzerindeki sorunu en hızlı ve en güvenli şekilde çözen yöntemlerden biridir. P.R.P ile cilt yenileme aşamasında ilk önce kişiden kan alınır. Ardından alınan bu kan özel bir filtreleme aşamasından geçirilir. Bu şekilde kanın platelet yönünden zengin olan bölümü elde edilir. İşlem gören kanın zengin kısmı tedavi edilmesi gereken cildin sorunlu bölgesine enjeksiyon ile aktarılır. Akabinde sorunlu bölgede hızla iyileşme başlar ve akne izleri, kırışıklıklar gibi cilt sorunları giderilerek cildin yenilenmesi sağlanır.
P.R.P dolgu enjeksiyonu şeklinde uygulanabildiği gibi mezoterapi şeklinde de uygulanabilir. Bu işlemlerin yanında maske ve krem biçiminde de hazırlanabilir. PRP işlemi ile cilt yenileme seansı ortalama yarım saat sürer. Yüz bölgesinde, kollarda, ellerde, bacak içlerinde ve dekolte bölgesinde uygulanabilir. Cilt lekeleri, cilt kırışıklıkları, saç dökülmesi, yara izi, cilt çatlakları, sivilce izleri gibi bir çok cilt sorununun tedavisinde kullanılır.
Son derece güvenli bir yöntem olan P.R.P cilt yenileme yönteminde istenilen sonuçlar 3-4 seans sonrası görülmeye başlanır. 15 günde bir yapabilen seanslar sonunda elde edilen sonuç 1 yıl kadar kalıcılığını korur. Tekrar aynı sorunlara sebep olacak güneş ışınlarına çıkma sonucu oluşan cilt lekeleri, hızlı kilo alıp verme sonucu oluşan cilt çatlakları gibi sorunlara tekrar fırsat vermezseniz tedavisi yapılan cilt sorunlar tekrar etmez. PRP cilt yenileme tedavisi platelet sayısı yeterli olan herkese uygulanabilir.
BAŞKA BİR KAYNAK:
Prp biyolojik bir tedavi yöntemidir. Yaşayan hücrelerinin kullanıldığı tamamen yeni jenerasyon bir tıbbı işaret eden bir tekniktir. Bu yöntemi estetik amaçlı veya yara iyileşmesinde hızlandırma amacıyla ve saç ekiminde kullanabiliyoruz. Prp’nin içerisindeki madde aslında kandan alınan trombosit dediğimiz hücrelerdir. Bu hücreler yara iyileşmesinde de rol oynuyorlar ve içlerinde 7 çeşit büyüme faktörü var. Hastadan 9 cc kadar kan alıp belli bir kit içerisinde santrifüj edip içinde ayrılmış hücre fraksiyonunu şırıngayla istediğimiz bölgeye enjekte ediyoruz. Bu hücreler enjekte edildikleri yerde de 7-10 gün arasında yaşamlarına devam ediyorlar. Hem iyileştirici görevlerini yapıyorlar hem de içindeki büyüme faktörlerini salgılıyorlar. Bu şekilde hücre konsantrasyonun arttırıp, enjekte edilmesiyle yapılan bir tedavi şeklidir.
Prp Nasıl Uygulanır?
Prp için hastadan 9 cc kadar kan alınıyor. Bu bir özel enjektör kitinin içerisinde santrifüj ediliyor. Yaklaşık 3 dakikalık santrifüjden sonra tüpün üzerinde belli bir segment ortaya çıkıyor ve oradaki segmenti enjektörle alıp hastanın istediğimiz yerine enjekte ediyoruz. Bu enjeksiyon sistemi çoğu zaman normal bildiğimiz enjektörler ve çok ince botoks iğneleriyle yapılabildiği gibi eşit dozlu dağıtmak ve ağrıyı azaltmak için otomatik pompalı bir tabanca sistemleri vardır. Hastanın kafasına çok ufak dozları çok sık aralıklarla kendisi uygun aynı deliğe batırarak verebiliyor. Bu daha güzel bir yöntemdir. Uygulanan yerde genellikle deri altı, derinin üstü olabilir. Derinin üzerine birtakım işlemler yapıyoruz. Ondan sonra Prp’yi üzerine koyduğumuz zaman yapılan işlemin açtığı deliklerden Prp’nin emilmesi sağlanabiliyor. Napaj dediğimiz yüzeyden iğneyle hafif batırışlarla uygulanan bir teknik vardır. Direkt cildin altına enjekte edilen teknikler vardır. Saç ekiminde olduğu gibi. Eklemin içerisine de enjekte edilen durumlar vardır. Yaraların etrafına, cilt altına, daha derin bölgelere enjekte edilen tekniklerde vardır. Pek çok şekilde uygulanabiliyor.
Bir başka uygulaması da yüz gençleştirmede Prp daha katılaşan bir formuyla dolgu maddesine dönüştürülüp uygulanabiliyor. Dolgu maddesi, cildinizin dolgu alanlarına yani yanaklarına, kaş çevresine uygulanıyor. Bu şekilde amaç katılaşmış form içerisinde hücrelerin belli bir bölgede daha uzun süre tutulmasını sağlıyor. Bu başlangıçta bir dolgu gibi etki etse de 15 gün sonra erimesi ortaya çıkıyor. Zaten Prp’nin bir uygulama sıklığı vardır. En az 15 gün ve 3 hafta sıklıklarla uygulanması gerekir.
Prp İle Cilt Gençleştirme Nasıl Olur?
Prp cilt gençleştirmede tek başına da kullanılabiliyor. Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamalarıyla da gündeme gelmiştir. Tek başına uygulanmasında amacımız cildin özellikle kolajen tabakasını uyarmak ve burada hücresel destek sağlamaktır. Bunun uygulama yöntemi direkt cildin üzerine napaj dediğimiz çok hafif iğne batırma şeklinde olabileceği gibi hafif el hareketleriyle tık tık tık şeklinde batırılıyor. Burada küçük delikler açılıyor ve Prp buradan içeri doğru emiliyor. Bu şekilde olabileceği gibi belli bölgelerin altına özellikle kırışık bölgelerin altına veya derinin kırışıklıklarının altına direkt enjeksiyon şeklinde yapılabilir.
Prp’nin bir başka uygulaması katılaştırılarak bir dolgu maddesi şeklinde uygulanmasıdır. Aynı dolgu gibi bir doldurma etkisi gösteriyor. Fakat 15 süren bir etkidir. Buradaki amaç Prp’nin içindeki hücrelerin belli bir yerde lokalize olarak daha uzun kalmasını sağlamaktır. Yani; bölgesel etkiyi arttırmak için yapılan bir yöntemdir. Fraksiyonel karbondioksitle de kullanıldığında da güzel bir kombinasyon oluyor. Fraksiyonel karbondioksit ciltte çok küçük lazer ışınlarıyla her seferinde kolajen tabakasına kadar minik minik delikler açıyor. Kolajeni ısıtıp, bir travma yaratıyor. Bizim verdiğimiz hücrelerde aslında yara iyileşmesini başlatan, sağlayan trombosit hücrelerdir. Dolayısıyla cilde bir anda hem hasar verip hem de onaracak elemanları bir araya getirip yoğun bir değişim sağlayabiliyorsunuz. Buradaki uygulamada lazer ışınları birtakım delikler açtığı için yüzeyden bir maske gibi uygulanması yeterli olabiliyor.
Prp Uygulaması Ağrılı Bir İşlem Midir?
Prp uygulaması ağrılı bir işlem değildir. Çünkü Prp çok incecik Yeni jenerasyon iğnelerle uygulanıyor. Bu iğneler sayesinde ağrıyı, iğnenin girip çıktığını biz hissetmiyoruz.
İkinci nedense Prp çok doğal bir solüsyondur. Kendi vücut sıvılarımızdan hazırlanıyor. Dolayısıyla Ph’ı çok uygun. Diğer uygulamaların aksine burada madde enjekte edildiğinde ortaya çıkacak o yanma duygusu gibi şeyler de hissedilmiyor. O yüzden oldukça kolay bir uygulamadır.
Prp Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Prp tedavisi ortalama 4 veya 5 seanstan oluşuyor. Her seans yaklaşık 2 veya 3 hafta arayla uygulanıyor. Bunun amacı Prp yapılırken taşıdığımız trombosit denen hücrelerin yaşam süreleriyle ilgili. Yaklaşık 10 gün sonra hayatlarını tamamlıyorlar. Dolayısıyla after etkisinin de 3-5 gün sonra bittiğini düşünürsek yaklaşık 15 gün sonra bir seferin etkisi bitmiş oluyor. Kalıcı bir tedavi değildir. Bir kür gibidir. Kürün süresini 2-3 aya yayabilmek için 15-20 gün aralıklarla 4-5 sefer yaptığımız zaman uzun bir dönemi etki altında gerçekleştirmiş oluyoruz.
15 günlük sürelerde her seferinde kan alınıyor. Bu kan santrifüj ediliyor. Bu işlem yaklaşık 3 dakika kadar sürüyor. Uygulaması da 10 dakika kadar sürüyor. Her bir işlem çok uzun tedavi süresi gerektirmiyor. Bu şekilde yaptırmak istemeyenler için olabilecek başka bir 1 seferde 50 cc kan alıp buradan hazırladığımız Php’yi dondurarak her seferinde hiç kan almadan buzluktan çıkarıp dondurduğumuz maddeyi sulandırarak da kullanabiliyoruz.