Penisilin
Penisilin Nedir?
Mantar çeşitleri yardımıyla elde edilen bakteri kaynaklı hastalıklarda kullanılan bir antibiyotiktir. Doğal penisiline benzil penisilin denir. Fakat günümüzde yarı yapay olarak üretilmektedir. Bakteriler özelliklede penisiline karşı hassasiyet gösterirler. Penisilin direkt bakterinin hücre duvarını bozarak etki eder. Ağız ile alınan penisilin tam etki göstermez çünkü sindirim sisteminde görevli olan bakteriler vardır. Penisilinin etkisi bozulur. Bu nedenle kas veya damar içine özelliklede aç karnına verilmektedir. Bu sayede yüzde yüz etki gösterir. Aç karnına olması da vücuda kolayca yayılabileceği anlamına gelmektedir. Beyin omurilik sıvısına, eklem sıvısına, göz içi sıvısına, kalp ve akciğer zarı boşluğundaki sıvılar iltihaplandığı zaman geçirgenlik özellikler artar ve normalde bu alanlara ulaşamayan penisilin bu sayede ihtiyaç duyulan bölgeye rahatlıkla gidebilmektedir. Tedaviye başlayan kişinin derisinde, akciğerlerinde, karaciğerinde, safra ve bağırsaklarında penisilin saptanır. Böbrekle bazen de safra ile vücuttan atılmaktadır. Damar yolu ile verilen penisilin kolay atıldığından vücutta daha uzun süre duracak penisilin üretimi yapılmıştır. Kusması ve bulantısı olan hastalara hemen uygulanmaktadır. Pnömokok, meningokok, gonokok, streptokok, stafilokok isimli bakterilerde etki sağlar. Bazı bakteriler penisiline karşı penisilinaz maddesi üreterek penisilini etkisiz hale getirebilmektedirler.
Penisilin Çeşitleri:
Penisilin G,
Penisilin V,
Ampisillin,
Amoksisilin,
Oksasilin,
Metisilin,
Nafsilin,
Karb’enisilin.
Penisilin bazı kişilere alerji yapmaktadır. Penisiline karşı duyarlılık gösteren kişilere kullanılmaz. Farklı bir alerjisi olan kişide özenli kullanılır. Alerji bazı kişilerde Anaflaktik şok etkisi yaratır ki bu da ölümle sonuçlanır. Sık rastlanmaz ama tedbirli olmak önemlidir. Alerji olan kişilerde genel olarak deri kızarıklıkları ve kaşıntı görülür. Hafif geçirilen alerjilerde ilaç takviyesi yapılabilir. Penisilin yan etki olarak ateş, anemi ve havale nöbeti yaratabilir.
Başka Bir Kaynak
PENİSİLİN Bakterilerin hücre çeperlerini yapmalarına engel olarak onların üremelerini önleyen ve bir mantar sınıfı tarafından hazırlanan madde. İlk bulunan ve günümüzde de en güçlü antibiyotiklerden biridir. Taşıdığı bu özellik ilk kez 1928’de A. Flemiıtg’in dikkatini çekti ve tıp alanında kullanılmak üzere penisilin üretimi, 1940’ta E.B. Chain ve H.W. Florey tarafından başlatıldı. O zamandan beri sayısız denebilecek kadar çok sayıda penisilin türevi geliştirilmiştir. Bunlar bazı bakterilerin penisiline karşı Kazanmış oldukları direnci kırar, daha geniş alanda etki eder; bazıları ağız yoluyla alınabilir. Frengi, belsoğukluğu gibi Zührevi Hastalıklara neden olan bakteriler ile Stafüokoklar (bkz.) ve Streptokoklar, penisiline karşı duyarlıdır. Gram boyası ile boyanmayan (gram-negatif olan) ve idrar yolu enfeksiyonu, Septisemi gibi hastalıklara neden olan bakterilere ise yan-sentetik penisilinler etki etmektedirler.