enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Omuz Tendon Yaralanması

Omuz Tendon Yaralanması
A+
A-

Omuz tendon yaralanması üst kol kemiğimizin yuvarlak şekilde başını çevreleyen çeşitli kas ve tendonların travmalara ya da çeşitli uzun süre yıpranmalara ve fonksiyonlarını kaybetmesine bağlı oluşur. Bunlar daha çok rotator kılıf dediğimiz omzun yuvarlak şekilde başını üstten saran veya pazı kasının uzun başının eklem içindeki parçasının yaralanması sonucu oluşur. Bunların belirtileri genellikle omuz bölgesinde yerinin tam olarak belirlenemeyen künt ağrılarda oluşur ve bu ağrılar sıklıkla gece ağrının olduğu taraf üzerine yatıldığında artar. Ağrının yeri tam olarak belirlenemez. Genellikle omuz başından aşağıya doğru yayılan ağrılar şeklinde oluşurlar. Buna ek olarak rotator kılıf dediğimiz tendon parçalarında olan yaralanmalarında saçımızı taramaya çalıştığımızda, cüzdanımızı arka cebimizden aldığımızda ya da kolumuzu başımızın üzerine kaldırmaya çalıştığımızda şiddetli ağrılar meydana gelir.

Omuz Tendon Yaralanması (2)

Omuz Tendon (Rotator Kılıf) Yaralanmasının Nedenleri Nelerdir?

Omuz tendon yaralanmasının belli başlı dört nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi düşmedir. Düşüp dengemizi kaybettiğimizde refleks olarak ellerimizi öne ya da yana korumak için koyduğumuzda gelen ani yüklenmeler omzumuzdaki tendonlarda yaralanmaya neden olabilir.

Diğer bir neden de tam direkt olarak omzumun üzerine düşersek burada direkt temasta alacağımız yaralanmalarda omuz tendonlarımızda zorlanma ya da yaralanmaya neden olabilir.

Diğer yaralanma nedenlerinden bir tanesi ağır cisimlerin çekilip, itilmesi ve kaldırılması sonucu oluşur. Bu özellikle başımızın üzerindeki çok ağır cisimleri çektiğimizde, ittirdiğimizde ya da kaldırdığımızda, omzumuzdaki tendonlara aşırı yük bindirdiğimizde çeşitli yaralanmalar olabilir.

Redish pain

Bir başka sebebi de sportif aktivitelerdir. Tekrarlayan omuz hareketlerin yapıldığı; basketbol, voleybol, tenis ve okçuluk gibi sporlarda hem antreman sırasında hem de maç sırasında sürekli aynı omuz hareketinin tekrarlanması uzun sürede yüklenmeye ve tendonlarda yıpranmaya ve yaralanmaya neden olabilir.

Dördüncü bir neden de anatomik olarak omuz kemiklerimizde oluşan çıkıntılı yapılardır. Bunlar; doğuştan ya da sonradan ilerleyen zamanlarda gelişebilir. Omzumuzdaki boşluğu daraltarak tendonumuza temas ederek uzun sürede yıpranmaya ve yaralanmaya neden olabilir.

Omuz Tendon (Rotator Kılıf) Yaralanması Kimlerde Daha Çok Görülür?

Omuz tendon yaralanması en sık 40 yaş üstü insanlarda görülür. Bunun en önemli nedeni yaşla beraber yıpranmayla tendonların üzerine binen yüklerdir. Sigara ve alkol kullanımı olan insanlarda  tendon yıpranmasına olan yatkınlık daha fazladır. Ayrıca şeker hastalığı da buna etkendir. Hareketsiz yaşamı olan insanlarda da tendonların kuvvetsiz kalması ve kasların yeterli güçte olmaması tendon yaralanmalarına yol açar.

Belirli sporları yapan insanlarda daha fazla görülür. Özellikle profesyonel olarak tenis, voleybol gibi sporları yapan insanlarda bu yaralanmalar gerçekleşebilir. Bir de ellerini sürekli başının üzerinde kullanan tamirci, boyacı gibi insanlarda tendonların üzerine yük binmesi sonucu bu tür yaralanmalar oluşabilir.

Switzerland's Roger Federer returns the

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica