Obezite nedir? Nasıl korunuruz?
Obezite, vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazlalığından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artmasıyla karakterize olan bir hastalıktır. Obezite sağlığı bozacak şekilde vücutta normal olmayan ya da aşırı yağ birikmesi olarak da tanımlanabilir. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-19′i, kadınlarda ise %21-25′ini yağ dokusu meydana getirmektedir. Erkeklerde bu oranının %26, kadınlarda ise %31′in üzerine çıkması obezite olarak adlandırılır.
Obeziteye neden olan etmenler net olarak açıklanamamakla birlikte fazla ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli sebepleri olarak kabul edilir. Bunların yanı sıra,nörolojik, genetik, çevresel fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik pek çok faktörler obezite oluşumuna neden olmaktadır.
Şişmanlığın en yaygın sebebi, sağlıklı beslenmenin günde sadece üç öğün şeklinde ve eksiksiz olması gerektiği düşüncesidir. Birçok çocuk aileleri tarafından buna zorlanır ve hayatları boyunca da bu alışkanlığı sürdürürler. Oysa sağlıklı beslenme için esas olan, abartıdan kaçınmak suretiyle 3 öğün alınan normal diyetin hafif ara öğünlerle desteklenmesidir. Ayrıca bir yakının ölmesi, ağır hastalık, stres gibi durumlarda ya da mental depresyonda insanların büyük ölçüde kilo aldığı sık görülen bir durumdur. Yemek yeme, gerilimden kurtulma çaresi olarak görülmektedir.
Sizler için obezitenin önüne geçmek için yapmamız gerekenleri araştırdık.
-Günde en az üç öğün besin tüketiniz. Yeterli ve dengeli beslenme için öğün atlamayanız.
– Bol bol meyve ve sebze ağırlıklı beslenin
– Aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun.
– Kuru baklagiller, sebzeler ve makarna pişirilirken haşlama sularının dökmeyin. Çünkü besin değerini azaltır.