MİYOM
Miyom bayanlarda oldukça sık görülen rahimin düz kas hücrelerinden gelişen, iyi huylu kitlelerdir. Üreme çağında özellikle yoğun olarak görülürler. %20-%30’lara varan oranlarda bayanlarda miyoma rastlanabiliyor. Miyomun büyüme süreci, bulunduğu yere göre hastalarda bazı belirtiler ortaya çıkıyor.
İçindekiler
Miyom’un Belirtileri Nelerdir?
Miyom bayanlarda pek çok belirtiye neden olabilir. Miyom özellikle rahim boşluğundaysa ciddi adet kanamalarına yol açabilir. Bu adet kanamaları o kadar şiddetli olabilir ki hastayı kansızlığa kadar götürebilir. Halsizlik yaratabilir. Bazen hastalar anemi (kansızlık) sebebiyle doktorlara müracaat ederler. Dahiliye doktorlarına giderler. Ama altta yatan sebep miyom olarak ortaya çıkabiliyor. Miyom büyürse, dışarı doğru olarak da büyüyebilir. Büyük bir kitle oluşturabilir. O zaman idrar yollarından bağırsaklara baskı yapabilir. İdrara baskı yaparsa sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açabilir. Bağırsaklara baskı yaparsa ciddi kabızlık ve gaz şikayetlerine yol açabilir. Bazen hastalarda hiçbir şikayete ulaşmadan hasta kendini kilo almış olarak hissedip hekime başvurabilir. Çok büyük miyomlarda belirti de olmayabiliyor. Dolayısıyla miyomun yerleşim yeri, büyüklüğü bunların hepsi çeşitli belirtilere sebep olabiliyor.
Miyom’un Tedavisi Nasıl Olur?
Miyomun tedavisi cerrahidir. Sonuçta ilaçla bir tedavisi yoktur. Her hastaya cerrahi yöntem yapılmaz. Bazı hastalarda bekle-gör yaklaşımı tercih edilir. Bu tabiî ki miyomun büyüklüğüne, yerleşim yerine ve hangi belirtilere, şikayetlere sebep olduğuna göre değişir. Eğer miyom çok büyükse, bir yere baskı yapıyorsa, çok şiddetli kanama yapıyorsa cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Kısırlığa sebep olabileceğini düşünüyorsak yine miyomu çıkartıyoruz.
Miyom Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
Cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Miyomun büyüklüğüne göre kapalı ameliyatla da yapılabilir. Açık cerrahi veya robotik cerrahi yoluyla yapılabilir. Ameliyata karar vermek hastanın şikayetlerine ve miyomun büyüklüğüne göre değişir. Ameliyat tekniği olarak genelde doğurganlığını devam ettirmek isteyen bir bayansa myomektomi dediğimiz o zaman sadece rahimin alınması operasyonu tercih edilir. Rahim duvarına yerleşmiş derin miyomlarda iyi bir cerrahi teknik gerekir. Miyomun çıkartılıp, daha sonra rahimin iyi tamir edilmesi gerekiyor. Çünkü ameliyattan sonra gebelik geliştiğinde rahimde yırtıklar oluşması ve gebelik ve doğum sırasında bazı riskler oluşabiliyor. Dolayısıyla myomektomi ameliyatında iyi bir cerrahi teknik uygulanması gerekiyor.