Meme Küçültme Estetik Ameliyatı
Amacı, aşır büyük ve sarkık memelere biçim vermek ve boyutlarını ayarlamak olan meme küçültme işlemi çeşitli alt dallara ayrılabilir. Bunlardan biri deri, süt bezi ve yağ dokusunun fazla olan kısmının çıkarılması olur iken, diğeri memenin “areola” denilen renkli kısımları ve ortasındaki meme başının daha yukarıda bir yere taşınması işlemidir. Daha büyük memelerde areola denilen bu renkli kısım gerilimden dolayı genişlemiştir. Uygun bir görüntü oluşturmayan bu memeler, areolanın çapı azaltılarak uygun pozisyona getirilir. Meme bu işlemlerden sonra yuvarlaklık, hacim ve projeksiyon (gövdeden çıkıntı, diklik) kazanırken aynı zamanda doğal ve güzel bir görünüme de kavuşur. Hasta küçültme operasyonu öncesinde orantısız memelere sahip iken bu işlem sonrasında daha orantılı memelere sahip olacaktır. Ayrıca kıyafetleri de vücuduna daha rahat oturacaktır. Hasta spor yaparken daha rahat edecek, vücudunu kullanması gereken aktivitelerden kaçmak yerine bu tür aktivitelere katılmak için can atacaktır. Ayrıca, meme küçültme ameliyatları estetik cerrahi ameliyatları içerisinde hastanın memnuniyetinin en fazla olduğu ameliyatlar arasındadır.
Kadının güzel görünmesinde önemli olan etkenlerden en önemlisi, vücutta bir bütün, bir uyum olmasıdır. Bu uyum ise meme büyüklüğü ile kadının genel vücut yapısı, göğüs kafesinin genişliği ve belinin darlığı arsındaki uyumdur. Büyük memeler zamanla yerçekiminin etkisiyle aşağı sarkar. Ergenlik döneminde belirginleşmeye başlayan memelerin genç yaşlarda gereğinden büyük olması kişinin sosyal yaşantısı için birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirir. Memelerinin büyüklüklerinden dolayı rahat giyinemezler, sürekli bol kıyafetler seçmek zorunda kalırlar. Aşırı büyük memelere sahip genç kızlar genelde kiloludurlar. Sosyal ilişkileri bozulabilir ve zamanla içine kapanabilirler. Büyük memeler insanı yaşça daha büyük gösterir. Gebelik dönemi ve sonrası, kilo alıp verme gibi olaylar sonucu memeler daha da büyüyüp sarkacaktır.
Büyük memeler yapacağı gereksiz ağırlıktan dolayı zamanla omurgada kalıcı bozukluklara yol açabilir. Ayrıca sık sık sırt ve boyun ağırlarına neden olur. Memelerin altı sürekli havasız kaldığından zamanla biriken ter tahrişlere ve pişik yaralarına yol açar. Aşağı verilen ağırlıktan dolayı uzun süre takılan sütyen askılarının izi omuzlarda kalır. Ancak yapılan meme küçültme operasyonu sonrasında tüm şikâyetler son bulacaktır.
Meme küçültme ameliyatına uygun bir aday mısınız?
Burada sıralı cümlelerden en az birini kurduysanız, evet uygun bir adaysınız;
-Memelerim vücut yapıma oranla çok iri duruyor.
– Memelerim ağır ve sarkık, uçları aşağıya bakıyor veya çok genişlemiş durumda.
– Bir memem diğerinden daha büyük.
– Memelerin altında kalan kısımdaki cildimde tahriş mevcut.
– Memelerimin ağırlığından dolayı sırt, boyun ve omuz ağrılarım var.
– Omuzlarımda sütyenlerin izleri kalıyor.
– Memelerimin büyüklüğü ve ağırlığından dolayı sportif aktivitelerde kısıtlama yapmam söz konusu.
– Memelerimin büyüklüğünden rahatsızlık ve memnuniyetsizlik hissi duyuyorum.
Meme küçültme ameliyatları hangi yaşlarda ve ne zaman yapılır?
Herhangi bir yaşta yapılabilen, meme küçültme ameliyatları için meme büyümesinin durduğu boyutlarının değişmediği ergenlik sonrası dönem daha uygundur. 18 yaşında sonra yapılması her açıdan uygundur. Ancak memelerin kontrolsüz büyüdüğü (virginal hipertrofi )durumlarda daha erken de uygulanabilir. Bu ekstrem durum dışında, meme küçültme işlemi her yaştaki kadına rahatlıkla uygulanabilir. Hamilelik dönemi ve sonrası memelerde süt vermeden dolayı bazı değişiklikler meydana gelir. Hasta, çocuk doğurmadan meme küçültme işlemi yaptırmışsa, ilerleyen yıllarda yapacağı doğum sonrasında memelerinde meydana gelecek değişimlere (sarkmalara) katlanmak zorundadır.
Hasta bir diyet planlamışsa ve belirli bir sürede belirli bir miktar kilo vermek istiyorsa, bu diyetin bitmesini beklemelidir. Operasyona gerek kalmadan memeleri kilo verince küçülmüş olabilir. Bu durumu da cerrahına bildirmelidir. Ameliyat, gebelik döneminde yapılamaz. Sütten kesilip memeler küçülünce, sarkma olacağı için bu zamanın geçmesi beklenir. Kanama döneminde ise hem hijyeni sağlamak için hem de memelerde bir miktar dolgunluk ve büyüklük olması gerektiği için yapılmaması daha doğrudur.
Meme küçültme ameliyatı süt vermeyi etkiler mi?
Yapılan incelemelere göre, meme küçültme işlemi yapılmış kadınların, diğer normal memelere sahip kadınlara yakın ölçüde süt verdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte tam garanti etmek de mümkün değildir. Aşırı büyük memelere sahip kadınlarda süt verme miktarında bir azalma meydana gelebilir.
Meme küçültme ameliyatından sonra his kaybı olur mu?
Geçici bir his kaybı meydana gelebilir ancak bu durum zamanla düzelir ve memeler eski duyarlılıklarına kavuşur. Ameliyat sonrası memelerinin küçülmesi ve çok daha düzgün bir şekil almasına bağlı olarak, çok daha duyarlı olduğunu söyleyen çoğunluğun yanında, nadiren memelerinin duyarlılıklarında bir azalma meydana gelen kadınlar da vardır.
Meme boyutları ve hacmi istediğim oranda küçülebilir mi?
Hastalar istedikleri meme boyutunu sütyen ölçüleriyle bildirir. Hasta memelerinde düzelmesini istediği noktaları da cerrahına bildirmelidir. Sütyen ölçüleri markadan marka değişmesine karşın genel olarak formülize edilirse 00X şeklindedir. Yani iki rakama ve bir de harften oluşur. 80, 85, 90 gibi ölçüler göğüs kafesinin çevresidir. Harfler ise memeye ait ölçülerdir. (Kup hacmi) Boyut ile harf ve rakam doğru orantılıdır. (Meme büyüdükçe harf veya rakam da artar.) Meme küçültme operasyonları sonucu değişen rakamlarla ifade edilen göğüs kafesinizin boyutu değil, harflerle ifade edilen memenizin boyutudur. Örneği ameliyat öncesi 85D boyutuna sahipseniz, ameliyat sonrası 75 veya 70’e düşmek yerine 85C veya 85B’ye düşebilirsiniz. Hasta, ameliyat sonucu maksimum 2 harf altına düşebilir. Daha fazlasını garanti etmek sadece hayal kurmak olacaktır.
Ameliyat öncesinde nasıl bir değerlendirme yapılıyor?
Operasyon öncesinde memeler her açıdan muayene edilir ve fotoğraflanır. Bazı ölçümler yapılmasının ve boyut ve şekline bakılmasının yanı sıra derinin kalitesi ve meme yumuşak dokusunun yoğunluğu da muayene edilir. Meme ucu ve çevresindeki renkli kısım da kontrol edilir. Tüm bu değerlendirmelerden sonra yapılacak cerrahiye karar verilir.
Meme küçültme operasyonundan önce neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Operasyondan önce bazı tıbbi tahliller yapılır. Anestesi hazırlığı için de gerekli olan bu tahliller ile hastanın genel sağlık durumu, kullandığı ve kullanmakta olduğu ilaçlar (kortizon, doğum kontrol ilaçları, antihipertansif, antikoagulan, diabet ilaçları, antibiyotik, yatıştırıcı ve uyku ilaçları…), ilaç alerjileri, daha önce yapılmış meme biyopsileri sorgulanır. Ameliyattan önce hastanın yanşa göre meme ultrasonu ve mamografisi istenirken, operasyondan 6ay – 1yıl sonra yine aynı tetkikler istenir. Böylece ameliyata bağlı değişiklikler tespit edilir. Bu tetkikler, sonraki değerlendirmelere temel oluşturur.
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi operasyondan en az 3 hafta önce sigarayı kesmek gerekir. Sigara, dokuların dolaşımını bozacağından zararlıdır. Aynı şekilde aspirin alımı da en az 3 hafta önceden kesilmelidir. Çünkü aspirin kanamayı artırır. Son bir haftada ise, kanı sulandıracak ilaç ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekir. Ayrıca, Apranaks, Vermidon, Volteren gibi ağrı kesiciler (Ağrı kesici gerekirse Minoset ve Novalgin kullanılabilir), yeşil çay, keten tohumu, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler, Ginseng gibi bazı multivitaminler ve her türlü zayıflama ürünleri. Eğer hasta östrojen-progesteron hormon tedavisi görüyorsa, cerrahiden 1 ay önce bu tedavi kesilip tromboembolik riskler azaltılır.
Meme küçültme ameliyatı ağrılı mıdır?
İlk birkaç gün küçük ağrılar meydana gelebilir ancak bu ağrılar da küçük ağrı kesicilerle geçer. Zaten meme, vücutta deri eki şeklinde olduğu için hemen hemen hiç ağrı yapmaz.
Meme küçültme ameliyatı nasıl bir anestezi gerektirir?
Ameliyathane koşullarında gerçekleştirilen genel anestezi yapılır.
Meme küçültme ameliyatı ne kadar sürer?
Süre, memenin büyüklüğüne göre değişirken, genellikle 2-4 saat arasındadır.
Meme küçültme ameliyatının meme kanseri ile ilişkisi var mıdır?
Meme küçültme ameliyatı ile meme kanseri arasında bir ilişki yoktur. Meme kanseri riski, meme küçültme operasyonu ile artmaz, aksine azalır. Meme kanseri riskini yarı yarıya azalttığı iddia edilebilir. Operasyon esnasında çıkarılan parçaların patolojik incelemeye gönderilmesiyle elde edilen bilgiler ile hastaya yönelik takip bilgisi oluşturulur. Kanserli bölge varsa bu çalışmalar esnasında ortaya çıkar.
Meme küçültme ameliyatından sonra izler kalır mı?
Uygulanan tekniğe bağlı olarak memede birtakım izler kalır. Bu tekniğin seçiminde memenin boyutları ve kıvamı, cerrahın tercihi göz önüne alınırken; hastanın isteği de önemli bir unsurdur. Meme küçültme operasyonları her zaman izli bir operasyondur; izler başlangıçta pembe veya kırmızı renkli olurken zaman ilerledikçe iyice silikleşir. 2 veya 3 kesiden yapılacak olan kesiler memenin büyüklüğüne bağlıdır. Bunlardan birincisi memenin başını içeren renkli kısım çevresindeki dairesel iz, ikincisi bu renkli kısmın alt noktasından meme alt kıvrımına doğru uzanan dikine iz ve üçüncüsü çok iri memelere eklenen, kısa veya memenin alt kıvrımının eğikliği boyunca olabilen yatay izdir.
İlk iki iz zamanla kaybolur ve fark edilmeyecek hal alır. Ancak yatay iz kaybolmaz. Meme kıvrımında kaldığı için hasta çıplakken fark edilmez. Memede ve başı çevresindeki renkli kısmın üst tarafındaki ciltte (dekolte bölgesinde ) hiçbir zaman iz bırakılmaz. Hastanın dış görünüşüne zarar verilmez. Ancak şu da belirtilmelidir ki, nadiren de olsa bazı hastalarda “hipertrofik skar” denilen iz kalmaya eğilim gözlenebilir. Bu hastalarda izler daha belirgin kalır.
Meme küçültme ameliyatında hangi teknikler uygulanır?
Sarkan alttaki deri fazlalığının çıkarılmasının yanında, meme kitlesinin oluşturan yağ dokusu ve süt bezleri azaltılır. Memenin iriliğinden dolayı gerilerek genişlemiş olan meme başı ve çevresindeki aerolanın çapı olması gereken normal boyutlara küçültülür. Aerola, memedeki en çıkıntılı yere taşınır. Normal olarak olması gereken de budur. Tüm bu işlemler sırasında meme başı ve çevre dokuları gövdeye bağlı ve sinir damarlarını içeren bir şekilde olduğu için hasta süt verme şansını kaybetmez. Bu işlemler sonrasında farklı üç yere dikiş konulabilir;
1- Meme başı çevresindeki renkli dokunun (areola) etrafında dairesel dikiş (periareolar)
2- Areola alt kenarından meme alt kıvrımına uzanan dikine konulan dikiş (vertikal)
3- Memenin alt kıvrımı içine yerleştirilen, kısa ya da boylu boyunca uzanan yatay dikiş (horizontal)
İki tip meme küçültme işlemi vardır. Memelerin şekil ve boyutuna, sarkan derinin miktarına ve deri ve yumuşak dokularının kıvamına bağlıdır. Birincisi, ilk iki dikişi içeren “vertikal” meme küçültme işlemi iken diğeri ise 3. kesiyi de dâhil eden ters T biçimindeki meme küçültme işlemidir. Bazen areola meme dokusundan tamamen ayrılır. (aşırı iri memelerde) Meme küçültüldükten sonra areola yeni yerine yerleştirilir. Bu nadir hastalarda meme başı his kaybı oluşabileceği gibi süt erme şansı da olmaz. Liposuction işlemi ise özellikle memenin dış taraflarına, meme küçültme cerrahisiyle birlikte uygulanabilir.
Ameliyat sonrasında hastada dren oluyor mu?
Hastalarda ameliyat sonrasında genellikle dren olmaz. Eğer konulursa da birkaç gün içinde alınır.
Vertikal mammaplasti nedir?
Meme başı ve çevresinde buradan aşağıya doğru uzanan bir iz söz konusudur. Zamanla fark edilmeyecek hale gelecektir. Memeler daha dik görünü kazanır. Operasyon sonrası üstü dolgun altı kesik görünümlü olan memelerin görüntüsü 1,5 – 3 ay içinde tabanı dar ve dik bir görünüm kazanır. Bazı nadir hastalarda görülen meme altında küçük bir potlu veya çukur oluşumu ise 3. Ayda lokal anestezi yapılarak düzeltilir.
Ters T şeklinde iz hangi durumlarda kalır?
Sık uygulanan bu yöntemde her üç iz de memede bulunur. Bu yöntem daha çok ileri yaştaki hastalarda görülür. Nedeni ise, ileri yaştaki hastaların memelerinin çok büyük veya asimetrilerinin çok, deri elastikliğinin fazla olmasıdır. Diğer yöntemlere göre bu yöntem ile daha büyük kitleler çıkarılabilir. Ameliyat sonrası vertikal yöntemlere göre memeler daha basık görünümde olacağından ikincil düzeltmelere pek gereksinim olmaz.
Liposuction uygulanıyor mu?
Uygulanabileceği hastalar, genç ve deri elastikiyeti olmayan sarkıklığı olmayan ve meme başları meme tepesinde bulunan hastalardır. Vertikal küçültmeler de memelerin yan tarafına uygulanabilmektedir.
Meme küçültme ameliyatı sonrası neler yaşanır?
Operasyondan sonra 4-6 saat geçince yemek yenilebilir. Hasta ayağa kaldırılır eğer herhangi bir problemi yoksa 1-2 saat içinde taburcu edilir. Hastanın kesi yerlerinde küçük pansumanlar vardır ve sütyen korse giydirilmiştir. İlk birkaç gün basit ağrı kesiciler alınabilir. Ağrı göğüs kafesi üzerinde olduğundan göğüs kaslarını çalıştıran hareketlerden uzak durulmalıdır. Hastanın, 2 yastıkla baş ve gövdesini yüksekte tutacak biçimde istirahat etmesi istenir.
Hasta birkaç gün içinde rahat hareket eder hale gelecektir. Ameliyattan sonraki ilk haftada sigara kullanılması kesinlikle yasaktır. Öksürük göğüste ağrıya neden olurken aynı zamanda kanama riski de taşır. Hastanın operasyon sonrasındaki ilk hafta antibiyotik kullanması istenebilir. Ameliyattan 2 gün geçtikten sonra duş alabilir. Üç gün sonra kontrole gelmek zorundadır. İlk 3 hafta gece gündüz korse sütyen veya sporcu sütyeni takar. Meme başı etrafındaki dikişler bir hafta içinde alınır.
Ameliyatın komplikasyonları nelerdir? Ne gibi sorunlar yaşanabilir?
Meme küçültme ameliyatlarının ağır komplikasyonları yoktur. Ancak her türlü ameliyatta görülebilecek olan kanama, hematom, dikiş açılması, enfeksiyon, tromboemboli gibi komplikasyonlar görülebilir. Deride kayıp, areola ve meme başının kaybı, yağ nekrozu gibi komplikasyonlar ise oldukça nadir olarak görülür, çoğunlukla sigara içenlerde görülür.
Bazı asimetriklikler ise en sık görülen geç sorunlardandır. Örneğin, memelerin yeterince küçülmemesi, meme başlarının daha yukarıda veya yanlarda kalması bazı asimetrilerdendir. Ayrıca kötü yara izleri de en sık görülen geç sorunlar arasında sayılabilir. Özenli bir cerrahi ve düzenli bir planlama ile bu sorunlar çözülür.
Vertikal meme küçültmede dikey izin en alt kısmında deride kalan potluk, 3. Ayda lokal anestezi ile düzeltilir. Vertikal meme küçültmelerde memeler başlangıçta üstleri çok dolgun altları kesilmiş gibi görünürken, zamanla yerçekiminin etkisiyle üstteki doygunluk alta kayarak 1,5 – 3 ay içerisinde memeler normal dik şekline kavuşur. Ters T küçültmelerde biraz daha basık görünümde olan memelerde, hem iç ve hem de dış kısmında “dog ear” denilen küçük potluklar oluşma olasılığı vardır. Bu da yine lokal anestezi ile düzeltilir.
Meme küçültme ameliyatı kalıcı mı?
Çok belirgin bir kilo alımı, ya da kaybı olmadığı veya gebelik süreci geçirilmediği sürece memeler şeklini ve hacmini korurlar. Yer çekiminin ve yaşlanmanın da etkisiyle her memede olduğu gibi küçültülmüş memelerde de küçük bir sarkma olabilir. Yıllar sonra hasta memelerinden hoşnut olmayacak duruma gelirse bu küçültülmüş memelere “mastopeksi” adı verilen kaldırma işlemi yapılır. Başlangıçta memeler sık, şiş (ödemli) ve gergin iken 6 aya kadar iner ve son şeklini alır. 6 ay ve 1 yıl sonunda kontroller gereklidir.
Meme küçültme ameliyatı sonrası günlük aktivitelere ve sportif aktivitelere ne zaman başlanır?
Operasyon sonrası 3-4 gün içerisinde kendi işlerini kolaylıkla yapabilecek hale gelir. Yaptığı işin ağrılığına göre işine başlaması 1- 2 haftayı alır. İlk hafta araba kullanmamalıdır. İlk 3 hafta yürüyüş harici spor yapılmamalıdır. Kuvvetli kol ve göğüs hareketleri ve ağırlık kaldırma yapılmamalıdır. Bir süre hafif ağırlıklar kaldırabilir ancak cerrahına danışmalıdır. İlk günlerde yapılması sakıncalı olabilir. 1,5 aydan sonra artık her türlü fiziksel aktiviteyi yapabilir. İlk ay saunaya gidilmemesi gerekirken ilk iki hafta seksual aktivitelerden uzak durması önerilir. Daha sonrasında ise ameliyat edilen memeler açısından ameliyat sonrası 6 haftaya dek dikkatli olunması önerilir. İlk altı ay gebe kalınmamalıdır.