Kusma
Kusma Nedir?
Midenin içindeki maddelerin dışarıya ağız yolu ile atılması eylemine kusma denilmektedir. Kusma eylemi karın kaslarının, diyaframın ve midenin aynı anda şiddetli bir şekilde kasılması nedeni ile oluşmaktadır. Normalde mide ürünleri bağırsağa doğru itilmektedir. Fakat kusma sırasında onikiparmak bağırsağının giriş kapısı büzülmekte ve mide giriş kapısı gevşeme göstermektedir. Bu nedenle de aşağıya doğru bir itme söz konusu olamamakta ve yukarıya doğru bir çekim sağlanmaktadır.
Kusma bir gıda zehirlenmesi nedeni ile oluşuyor olabilir. Gıda zehirlenmesi de bakteriler nedeni ile oluşmaktadır. Gıda zehirlenmesinde sıkça kusma görülmektedir. Bununla birlikte kusma psikolojik de olabilir. Anoreksiya ve bulimia hastaları da sürekli kusma ihtiyacı duyarlar. Bu hastaların bir psikiyatrist ve gastroenteroloji doktorlarıyla iş birliği yaparak bu dönemi atlatmaları gereklidir.
Tedavi:
Öncelikle kusmanın neden kaynaklandığını bulmak önemlidir. Nedeni bulunduktan sonra bu nedene yönelik bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Diğer Bir Kaynaktan Bilgi
KUSMA Midedeki besinlerin ya da başka maddelerin ağız yoluyla geriye gelmesi. Pilordaki (mide-onikiparmak bağırsağı arasındaki kapı} Sünkter kapanmasından ve yemek borusuyla-mide arasındaki birleşme yerinin açılmasından sonra ters PeTistaltik Hareketler ile meydana gelir, ilaçlar, taşıt tutması, Gastroenterit diğer enfeksiyonlar, üremi, mide ya da pilor hastalıkları kusmaya neden olabilmektedir. Sabahlan kusma, yeni bir Gebelik belirtisi olabilir Kusmaları onlemsk için ilaç kullanmak ve kaybedilen sıvılarla besinleri yerme koymak gerekebilir