enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kulak İltihabı

Kulak İltihabı

Dış Kulak İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dış kulak iltihabı kulak kepçesiyle zar arasındaki kulak kanalının iltihabıdır. Bu kısmın kulak zarına kadar olan kısmı bildiğimiz cilt dokusuyla döşelidir. Ter, kıl, tüyler, yağ bezleri tarzında anatomik bir yapısı vardır. İçeriden dışarıya doğru yani kulak zarından dışarıya doğru temizleme mekanizması vardır. Kulağı herhangi bir cisimle karıştırma veya su kaçma durumlarında içeriden dışarıya olan temizleme mekanizması bozulduğu gibi içeride bakterilerin birikimine bağlı şişlik ve ödem oluşur. Bu durum akıntı ve çok şiddetli ağrı yapar. Banyoda tıpa kullanılması, elini kulağa götürme alışkanlığını engellenmesi önlem tedavilerdir. Aynı zamanda kulak burun boğaz hekimine gidilip verilen birtakım damla ve antibiyotikler kullanıldığında düzelen enfeksiyonlardır. Mantarlar bu konuya örnek verilebilir. Şeker hastalarının dikkatli olması gerekir. Mantara bağlı dış kulak iltihapları şeker hastalarında çok olur ve düzelmeleri daha zordur.

Kulak İltihabı (1)

Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak iltihabını yetişkinler ve çocuklar diye ayırmakta fayda vardır. Çocuklar kendilerini anlatamadıkları için daha çok huzursuzluk, elini kulağına götürme, gece uykularından uyanma ve ateş tarzında belirtiler verir. Annelerin ve babaların bu konuda uyanık olması gerekir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarında kulak burun boğaz hekimine gösterilmesi gerekir. Fizik muayene, kulak zarındaki kızarıklık, şişlikle hekim bu durumu anlar. Yine antibiyotik ve burun spreyi tedavisiyle önlenebilir. Yetişkinlerdeki belirtileri ise; şiddetli kulak ağrısıdır. Yetişkin zaten bunu hisseder. En yakın kulak burun boğaz uzmanına başvurursa ilaç tedavisiyle bu durum düzelecektir. Kulak iltihabına yatkınlık yapan birtakım hastalıklar vardır. Bunlar; sinüzit hastaları, alerji hastaları, üst solunum yolunu daraltan hastalıkları olan kişilerde orta kulak iltihapları daha dirençli ve daha fazladır. Bunların daha dikkatli incelenmesi gerekir.

Kulak İltihabı (2)

Orta Kulak İltihabı Doğru Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açabilir?

Orta kulak iltihabı uzun vadede tedavi edilmezse kulak zarında delikler oluşturabilir. Biz buna kulak zarı perforasyonu diyoruz. Bu durumda dışarıya doğru akıntı olur. Hasta zaten pis kokulu akıntıyla bunu anlayacaktır. Aynı zamanda zardaki sıvıya, içerdeki perforasyona bağlı hastada işitme azlığı gelişir. Orta kulak iltihabı ne kadar uzun sürerse orta kulaktaki kemikçiklerin erimelere sebep olabilir. Daha ileri dönemlerde de orta kulaktaki yapılara zarar verebilir. Orta kulak iltihabının delik kulaklarda yakından takip edilmesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica