Kızıl Hastalığı
KIZIL Bazı belirli streptokok türlerinin neden olduğu Bulaşıcı Hastalık Çocuklarda sık görülür ve Bademcik İltihabı (bkz.) ile birlikte boğaz ağrısına, karakteristik deri döküntülerine ve bulantı ve kusmaya yol açar. Penisilin ve belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Kızıl, Salgınlar halinde ortaya çıkar. Bazı vakaları sonradan Roma-tizmal Ateş veya Nefrit izlemektedir.
Başka Bir Kaynaktan Bilgi
Kızıl Hastalığı Nedir?
Kızıl hastalığı, kırmızı lekeler halinde, mikroplu ve bulaşıcı bir hastalıktır.
Kızıl Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Kızıl hastalığında sebep olan mikrobun ne olduğu anlaşılamamıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre hastaların boğazında ve bademciklerinde küçük, yuvarlak ancak mikroskopla görülebilen zincir biçimli streptokok adı verilen mikrobun kızıl hastalığına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu mikrop, boğaz ve bademciklere yerleşip, iltihaplanmalara sebep olup, iltihabın vücuda yayılmasına sebep olur. Kızıl mikrobu hastanın boğazında, bademciğin bulunduğu için, hasta konuşurken, hapşururken boğazındaki mikrop ağzından fırlar ve çevredeki kişilere bulaşır.
Kızıl Hastalığı Belirtileri
Kızı mikrobu vücuda girdikten 4–5 gün sonra kişi titremeye başlar. Akabinde gelişen yüksek ateş, bademciklerin şişmesi, iltihaplanması, kızarması, mide bulantısı, kusma, bel ağrısı, baş ağrısı kızıl hastalığının belirtileri arasındadır. Hasta yatarak hastalığı atlatmaya çalışır. Hastalık başladıktan birkaç gün sonra kişinin vücudunda kızarıklıklar başlar. Kısa sürede bu kızarıklıklar yüz, kol, göğüs, sırt, bacaklar olmak üzere bütün vücuda yayılır. Bütün vücuda dağılabilen kızıl lekeler, dudaklarda görülmez. Söz konusu lekeler, bir hafta sonunda etkisini yitirmeye başlar, yüksek ateş artık düşmüştür. Kızıl hastalığının hafif atlatılmasında ülkemizin ikliminin de etkisi vardır.
Kızıl Hastalığı Tedavisi
Kızıl hastalığı tedavisi için tek başına kalabileceği ve çevresindekilere hastalığı bulaştıramayacağı bir yere alınır. En az 3 hafta yataklı istirahat gerekir. Yattığı odanın sık sık havalandırılması, güneş görmesi, ışıklı olması gerekir. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, bol bol süt ve yoğurt yenilmelidir. Doktor, gerekli gördüğü takdirde kalp ve damarları güçlendirecek ilaçlar verebilir. Bunun yanında sulfamid, Penicilin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Kızıl Hastalığından Korunma Yolları
Kızıl hastalığından korunmak için kesinlikle hijyene çok dikkat etmelisiniz. Kızıl hastası olan kişinin hiçbir eşyasını kullanmamalısınız. Kızıl hastası olan bir çocuğun mümkünse 40 gün okula gitmemesi gerekir.