KIZAMIK
Kızamık hastalığı, genelde ilkbahar mevsiminde ve kış mevsiminde görülen, bazı virüslerin sebep olduğu deride döküntülere sebep olan, kişinin ateşinin yükseldiği bulaşıcı bir hastalıktır.
Bulaşıcı bir hastalık olan kızamık hastalığı, kişinin okul ve iş hayatına ara vermesine neden olur. Kızamık hastalığı boyunca kişinin kendini çok yorgun, halsiz hissetmesi ve sürekli yatma ihtiyacı duyması normaldir.
Kızamık hastalığı sırasında ishal olma sorunu, akciğerlerde, orta kulakta, gırtlakta iltihaplanmalar ciddi sağlık sorunları görülebilir. Bu tür ciddi rahatsızlıklar, kızamık hastası olan her 10 hastadan birinde görülebilir.
Kızamık hastalığı gebelik dönemindeki kadınlarda ve bebeklerde tehlikelidir. Zira ölümle bile sonuçlanabilir. Kızamık aşısının uygulanmadığı yerlerde kızamık salını görülebilir.
KIZAMIK NASIL BULAŞIR?
Kızamık hastalığına sebep olan mikrop, kişinin ağız içine ve burun boşluğuna yerleşir. Kişinin konuşma, hapşırma, öksürme sırasında çevresine bu kızamık mikrobunu saçması ve çevredeki kişilerin soluk alıp verme esnasında hastalığın mikrobunu havadan kapması şekliyle kızamık hastalığı bulaşır. Zira kızamık hastası olan kişi kimsenin olmadığı bir ortamda bile öksürse, çevreye saçılan kızamık mikrobu havada 2 saat boyunca canlı kalır. Bu iki saat içinde odaya giren kişi havada canlı bekleyen kızamık mikrobunu kapabilir. Kızamık hastalığı, genelde çocukluk döneminde görülen bir hastalık olmasına rağmen, çocukluk döneminde kızamık geçirilmediyse yetişkin yaşlarda kızamığa yakalanılabilir. Kızamık hastalığı geçiren kişi bir daha aynı hastalığa yakalanmaz.
KIZAMIK NASIL ORTAYA ÇIKAR ve BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık virüsüne maruz kalınması ile hastalık ortaya çıkmaya başlar. Kızamık virüsü vücuda karıştıktan sonra 10 gün sonunda kızamık belirtileri görülmeye başlar. Kızamık virüsü vücuda girdikten sonra tipik belirtileri arasında ateşi yükselir, titremeler balar, ağzının içinde lekeler oluşur, kuru öksürükler başlar, gözler kızarır, ışık rahatsız etmeye başlar, kırmızı deri döküntüleri yüz ve boyun bölgesinde görülür. Kabarık içi su dolu kırmızı deri döküntüleri zamanla kollara ve bacaklara yayılır. Kızamık geçiren kişide aşırı yorgunluk, halsizlik şikâyetleri görülür ve bademcikleri şişer. Kızamık zamanında çıkan kırmızı içi su dolu lekeleri kesinlikle tırnaklamamak gerekir. Çünkü kızamık kızarıklıklarını tırnaklarsanız ilerde kalıcı lekeler kalır.
KIZAMIK TEDAVİSİ
Kızamık hastalığı tedavisinde ilk amaç kızamık hastalığının belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Kızamık hastalığını tedavi ederek hemen iyileştirmek için yapılmış olan bir ilaç yoktur. Kızamık hastalığı sırasında meydana gelen ateş yükselmesi ve baş ağrıları için ağrı kesici ilaçlar ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında öksürüğü kesmek için öksürük şurubu içilebilir. Kızamık hastası olan kişinin yattığı odanın sık sık havalandırılması, oda ısısının 20 derece civarı olması gerekir. Bol bol sıvı gıdalar alınması, C vitamini tüketilmesi, et ve süt besinleri tüketilmesi gerekir.
KIZAMIKTAN KORUNMA VE KIZAMIK AŞISI
Kızamık aşısı, enjeksiyonlar deri altına yapılır ve iki doz halinde uygulanır. Kızamık aşısı en erken 12 aylıkken en geç 15 aylıkken yapılabilir. İkinci kızamık aşısı ise 4 ila 6 yaş arasında olur. Bu yapılan iki kızamık aşısından sonra kızamığa karşı yüksek oranda korunmuş olunur. Kızamık aşısı yetişkinlerde de yapılabilir. Ancak gebe iken kesinlikle kızamık aşısı yapılmaz.
Başka Bir Kaynaktan
Kızamık daha çok çocuklarda görülen döküntülü ve çok bulaşıcı enfeksiyon hastalığı, Miksovirüs grubundan bir virüsün yolaçtığı kızamıkta, virüsün bulaşmasından 10 gün sonra, nezle, göz kızarıklığı, kuru bir öksürük ve ateş yükselmesiyle ilk belirtiler ortaya çıkar. Bu dönemin 4. gününde hastalığa özgü döküntü önce alın ve boyuna yayılır; 4-6 gün sonra döküntüler ortadan kalkar ve 10 gün kadar süren nekahet dönemi başlar : Çocuk iştahsız ve yorgundur. Modern tedavi yöntemleri sayesinde, kızamığın çoğu bakterilerden kaynaklanan ciddi ihtilatları günümüzde büyük ölçüde azalmıştır.
Başka bir kaynaktan kızamık bilgisi
Kızamık
Çoğunlukla ilkbahar mevsiminde ve kış mevsiminde görülen kızamık hastalığı, bir takım virüslerin neden olduğu deri döküntülerin olduğu, ateş yükselmesinin görüldüğü bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığı, bulaşıcı bir hastalık türü olduğu için, kişinin kızamık hastalığı sırasında okul ve iş hayatına ara vermesi gerekir.
Kızamık hastalığı sırasında hasta kendisini, sürekli yorgun, halsiz hisseder. Kızamık hastalığında kişide sürekli ishal hali, gırtlak, orta kulak, akciğer gibi bazı organlarda iltihaplanmalar görülebilir ve bu da oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Buna benzer şikâyetler kızamık hastalığı geçiren her 10 kişiden 1 kişide görülen belirtilerdir.
Kızamık hastalığı, gerekli tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde çok tehlikeli sonuçlar göstermese de kişi hamile ise veya kızamık olan kişi bebeklik dönemindeyse, hastalık son derece tehlikeli bir hal alır. Hatta gebelerde ve bebeklerde görülen kızamık hastalığı ölümlere bile sebep olabilir.
KIZAMIK NASIL BULAŞIR?
Kızamık hastalığı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastası olan kişinin ağzında ve burun boşluğunda, kızamık hastalığına sebep olan virüs yerleşmiş haldedir. Doğal olarak da kızamık olan kişi konuştuğunda, öksürdüğünde, hapşırdığında kızamığın mikrobu etrafa saçılmaya başlar. İşte bu çevreye sıçrayan kızamık mikrobu tam 2 saat boyunca havada asılı kalabilir. Bu 2 saat içinde, kızamık hastası olan kişinin yanına gelen kişiler, soluk alıp verme esnasında havada asılı kalan ve canlı olan kızamık virüsünü kaparlar. Böylece kızamık hastalığı bulaşmış olur. Kızamık hastalığı genelde çocukluk döneminde görülen bir bulaşıcı hastalıktır. Ancak kişi çocukluk zamanında kızamık hastalığı geçirmediyse, yetişkin çağa geldiğinde kızamık hastalığına yakalanabilir. Kızamık hastalığı hayatınız boyunca sadece 1 kez geçirebilecek bir hastalık olup, tekrar etme riski olmayan bir bulaşıcı hastalıktır.
KIZAMIK NASIL MEYDANA GELİR ve BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık hastalığına sebep olan virüsün vücuda girmesi ile hastalık dönemi başlar. Kızamığın belirtileri ise virüsün bedene girdiği 10. gününde başlar. Kızamık belirtileri ise ateş yükselmesi, halsizlik, yorgunluk, titreme nöbetleri, ağız içinde görülen lekeler, öksürükler, gözlerde kızarma, ışıktan rahatsız olma, kırmızı içi su dolu kabarcıklar görülmeye başlar. Kızamığın iyice ilerlemesi ile görülen kırmızı kabarcıklar önce yüz bölgesinde, sonra boyun bölgesinde sonrada bütün vücut bölgesinde yayılmaya başladığı örülür. Bu kızamık kabarcıklarını kesinlikle eller, tırnakla kaşımaya, koparmaya kalkınmamalıdır. Zira sonra kızamık lekesi olarak kalıcı lekeler halinde ciltte kalabilir.
KIZAMIK TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Kızamık hastalığı tedavisi için ilk yapılacak olan kızamık hastalığının belirtilerini hafifleterek ortadan kaldırmaktır. Kızamık hastalığı tedavi edilerek hemen iyileşilmesi sağlanan bir tedavi şekli değildir. Kızamık hastalığının en önemli belirtilerinden olan yüksek ateşin düşürülmesi, öksürüklerin kesilmesi, yorgunluğun ortadan kaldırılması gibi şikayetlerin ortadan kaldırılması ve hafifletilmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Öksürüğün kesilmesi amaçlı öksürük şuruplarının içilmesi de kızamık hastalığının tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Bunların yanında kızamık hastalığının tedavisinde bol bol C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi, bol bol sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir.
KIZAMIKTAN KORUNMA VE KIZAMIK AŞISI
Kızamık aşısı en erken 12 aylık, en geç 15 aylıkken yapılabilir ve ikinci kızamık aşısı ise 4 ila 6 yaş arasında yapılır. Kızamık aşısı iğne ile deri altına yapılır. Kızamık aşıları sayesinde kızamık hastalığına tutulmaktan korunmuş olursunuz. Ancak gebe iseniz asla kızamık aşısı olmamanız gerekir.