enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kız Bebekler Daha Erken mi Yürür?

Kız Bebekler Daha Erken mi Yürür?

Bebeğin erken ya da geç yürümesinin cinsiyetiyle bir ilgisi olmadığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bebeklerin gelişim aşamaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi’ne göre çocuklardaki gelişme basamakları kız ve erkek bebekler arasında fark göstermemektedir. Buna göre tıbben bir kız bebek ile bir erkek bebek farklı sürelerde yürümeye başlamaz.
Altı aylık bir bebek kendi başına oturmayı öğrenir ve ismi çağrıldığında tepki gösterir. Bu gelişme basamağında da kız ve erkek bebek arasında fark yoktur. Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi’nin bebeklerde tek farklı bulduğu grup erken doğan prematüre bebeklerdir.

Bebeklerin aylara göre gelişimi
Kız ve erkekler arasında genellikle okul öncesi çağda kızlarda kelimelerin öğrenildiği ve konuşma yeteneğinin daha hızlı kazanıldığı, erkeklerde ise fiziksel becerilerin daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bunun yanı sıra 12 aya kadar kız ve erkek bebeklerde bütün becerilerin eşit hızda geliştiği görülmektedir. Erkek çocukların daha hareketli olduğu söylenmekle birlikte bu durum fiziksel beceri anlamı taşımamaktadır.
Bebekler birinci yılın sonunda kendi başlarına ayakta durabilirler
İlk bir yaş içinde bebeklerin becerileri adeta patlama gösterir. Doğumdan sonraki ilk iki ayda bebekler elleriyle tutunabilir ve başlarını kaldırabilirler. İki aydan sonra iki ellerini birleştirebilir ve ağızlarına götürebilirler. Yüzükoyun yatırıldıklarında kolları ile kendilerini itebilirler. 6 aylık bebekler oturabilir, yuvarlanabilir, bir cismi bir elinden diğer eline geçirebilirler. 9 aylık bebekler kendilerini çekerek ayakta durur pozisyona gelebilir, baş ve işaret parmaklarını beraber kullanarak objeleri yakalayabilirler. Birinci yılın sonunda kendi başlarına ayakta durabilir, kendilerini besleyebilir, birkaç adım atabilirler.
İletişim açısından da ilk 1 yaş önemlidir. İlk iki aydan sonra sese cevap vermeye, kendilerini ifade için bağırmaya ve sevimli sesler çıkarmaya başlarlar. 4 aylık bebekler başlarını çevirerek sesin geldiği yöne bakıp dinlemeye başlar ve gülebilir. 6 aylık bebekler tek heceli sesler çıkarabilir ve ismi söylendiği zaman tepki gösterir, bebekler 9 aylıkken sesleri ve hareketleri taklit edebilir. Küçük deyimlere tepki verebilir ve kelimeye benzer sesler çıkarmaya başlayabilir.
1 yaştan sonra istediğiniz bir cismi size verebilir ve cismin ne anlama geldiğini bilebilir. Birkaç kelime söyleyebilir. Bunlarda dil gelişimi ile ilgili bulgulardır.
12 ayda insanlar arasında cinsiyet ayrımı yapmaya başlayabilir. 7 aylık bir bebek kadın-erkek seslerini ayırabilir, 9 aylık bir bebek yüz görüntüleri ile kadın ve erkeği tanıyabilir, 1 yaşındaki bir bebek sesi görüntü ile eşleştirebilir. 12-24 ay arasında iki yaşına kadar aynı yaşlardaki kız çocuklardan farklı olarak erkek çocuklarda daha saldırgan ve kendini ortaya koyan; ifade eden bir tavır ortaya çıkar ve bu tavır büyüdükçe azalır.
Çocuklar 2 yaşın içinde kendi cinsiyetini ilgilendiren oyuncaklara ilgi duymaya başlar, erkek çocuk kız oyuncaklarına dokunmamaya başlar. 2 yaşından sonra erişkinlerin cinsiyete göre farklı eşyaları, rolleri ve görüntüleri olduğunu kabul eder. 2,5 yaşından sonra kız ve erkek ayrımını yapabilir ve 3 yaşına geldiğinde saç şekli, kıyafet ile ortaya çıkan cinsel kimlik algısı gelişmeye başlar. 2,5-3 yaşında oyuncakları etkinlikleri tamamen farklılaşmaya başlar. Kendi cinsiyetinden çocuklarla oynama tercihi ortaya çıkar, onlara daha fazla değer verme ve onların tarafını tutma davranışı belirginleşir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica