Kıl Dönmesi Nedir, Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi, deri altı kistinin deri artıklarıyla dolup, iltihaplanması ve daha sonra bunu boşaltmak için deriye, bir takım yollarla kendini açması diye tanımlanan bir cilt hastalığıdır. Genelde bu tablo ortaya çıktıktan sonra, yani kist oluştuktan sonra bunun içerisinde biriken deri artıkları, bunun içerisinde kıl, yağ, diğer epitel doku, bir sürü deri dokusunu buna ekleyebiliriz ki, bunların içeride birikmesiyle orada iltihabi bir doku oluşur. Bu doku, kendini deriye direne etmek ister ve bu sebeple de bir sürü yolaklar oluşturur. İltihaplanma akıntı, ağrı gibi tablolarla kendini gösterir.
İçindekiler
Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi hastalığının olabilmesi için, deri altında bir kist ve bu kistin deri artıklarıyla dolması ve bunun deriye bir şekilde açılabilmesi ya da açılamadığı için şişip iltihaplanması hastalığıdır. Bu rahatsızlık kendini ağrı, akıntı, kaşıntı ve o bölgede yanma hissiyle gösterebilir. Daha çok kalça arası bölgede olabilen, ama göbekte, koltuk altında ve kasıkta da bazen bu tablolar kendini gösterebilir.
Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kıl dönmesi iltihabı, kistik bir rahatsızlık olduğu için cerrahi olarak, kıl dönmesi kistinin olduğu gibi çıkarılması gerekmektedir. İlaçla ya da birtakım başka yöntemlerle tedavisi söz konusu değildir. Kıl dönmesi, bulunduğu yere göre cerrahi tedavide farklılık gösterebilir. Eğer göbek çevresinde, koltuk altı ya da kasık bölgesinde ki kıl kistleri çıkarılıp deri dikilebilir. Kalça arası kıl dönmesinde cerrahi tedavisinde oluşan defekti kapatmak için bir takım filepler kullanılabilir.
Kıl Dönmesi Tedavi Edildikten Sonra Tekrarlar Mı?
Kıl dönmesinin değişik tedavi seçenekleri vardır. Konservatif yöntem diye bilinen bir takım yöntemlerde, oradaki apsenin boşaltılması, içindeki kılların temizlenmesi, bir takım maddelerin oraya enjekte edilmesi şeklinde bir sürü tedavi yöntemi vardır. Ama bunların hiçbiri, etkin tedavi yöntemi değil, geçici rahatlatılma yöntemidir. Mutlaka, o bölgenin tam olarak çıkartılması ve boşluğun kapatılması gerekmektedir. Hangi yöntemi uygularsak uygulayalım kuyruk sokumu bölgesindeki kıl dönmesinin tekrarlaması mümkündür ve bu oran dünyanın hiçbir merkezinde sıfır ya da sıfıra yakın değildir. Değişik tekniklerle yüzde yirmilere kadar varan tekrarlama söz konusu olabilir.