KALP ROMATİZMASI NEDİR?
Kalp romatizması, çocukluk çağında düzgün tedavi edilmemiş boğaz enfeksiyonlarının kalbi tutması sonucu erişkin dönemde yaşanan kalple ilgili sorunlardır denilebilir. Çocukluk çağında yaşanan bazı boğaz enfeksiyonları kalp kapağını, kalp kasını, kalp dokusunu bazen de böbreği ve eklemi tutabilir. Bazen bu süreç çok sessiz ve sakin geçirilebilir. Boğaz enfeksiyonu tedavi edilmezse kalpte kalıcı hasarlara sebep olabilir. Çocukluk çağında bu çok fark edilmeden sessizce yaşanabiliyor fakat erişkinlik döneminde kapaklar tutulmuşsa özellikle kişide şikayetler oluşuyor. Çarpıntı, nefes darlığı, yokuş çıkarken çabuk yorulma ile başlayabiliyor şikayetler.
İçindekiler
Kalp Romatizmasının Şikayetleri Nelerdir?
Kalp romatizması genellikle çocukluk çağında sessiz geçirildiğinden dolayı, çok anlaşılmayan bir durumdur. Fakat erişkin dönemde kalp kapakçığının tutulumunun seviyesine göre, kişide özellikle nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler olabiliyor. Bu şikayetler gün geçtikçe daha az eforla, daha kısa bir sürede olmaya başlıyor.
Kalp Romatizması Nasıl Teşhis Edilir?
Kalp romatizması, fizik muayene sırasında doktorun kalbi dinlediğinde duyduğu üfürümle ilk önce şüphelenilerek ve araştırma yapılmasıyla anlaşılır. Üfürümü araştırmak için yapılan ekokardiyografi testi ile kapak fonksiyonları ve kapak yapısı değerlendirilerek, kişide romatizmal kapak hastalığı olup olmadığı anlaşılır.
Kalp Romatizması Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp romatizmasının tedavisi her tedavide olduğu gibi kişiye özeldir. Kişinin kalp kapakçığının tutulum seviyesi çok önemlidir. Kişinin şikayetleri çok önemlidir. Düzenli, belirli aralıklarla yapılan eko ile kapakçığın takibi önemlidir. Kapakçıktaki zarar, kapakçıktaki yıpranmanın ilerleyişi önemlidir. Belirli şikayetlere yönelik, örneğin çarpıntıya yönelik ya da nefes darlığına yönelik bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar kapaktaki dejenerasyonu, kapaktaki yıpranmayı tabiki düzeltmez fakat kişinin şikayetlerini az da olsa azaltır. Çok ilerlemiş seviyede olan kapak hastalıklarında ise tedavi muhakkak cerrahidir.
Sık Tekrarlayan Boğaz Enfeksiyonu Kalp Romatizmasına Neden Olur Mu?
Bazı boğaz enfeksiyonları, streptokok bakterisinin sebep olduğu bazı boğaz enfeksiyonları kalp romatizmasına sebep olabilir. Bunlara çok maruz kalmak kalp romatizması riskini tabiki arttırır. O yüzden çocukluk çağında çok sık boğaz enfeksiyonu geçiren, özellikle streptokok bakterisi ile boğaz enfeksiyonu geçiren çocuklara uzun dönem penisilin tedavisi önerilir.