Kalp Krizi
Kalbi besleyen, koroner arter adını verdiğimiz üç damardan birinin veya dallarının tıkanmasına ve damarın suladığı kalp kasının hasar görmesine kalp krizi denir. Kalp damarlarında tıkanmaya neden olan risk faktörleri ne kadar çok ise kalp krizi riski de o kadar artar. En önemli risk faktörü yüksek tansiyondur. 40 yaş üstü kişilerde risk oranı artar. Fakat, son yıllarda genç yaşlarda dahi kalp krizi görülmekte. Bizde sizler için kalp krizi nedenlerini ve yapmanız gerekenleri mercek altına aldık.
İçindekiler
KALP KRİZİ NEDENLERİ NELERDİR
– Sigara kullanımı
– Kötü beslenme, kolesterol yüksekliği
– Yüksek tansiyon
– Şeker hastalığı
– Hareketsiz kalmak
– Genetik faktörler
– Şişmanlık
– Diş eti hastalıkları
– İlerlemiş yaş
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR
– Ani halsizlik
– Tansiyon düşmesi
– Sol kola vuran ağrı
– Göğüste baskı hissi, dayanılmaz sancı
KALP KRİZİ ANINDA YAPMANIZ GEREKENLER
– Bu durumda yapılacak en hızlı çözüm 2-3 tane aspirin çiğnemektir. Aspirin kanı sulandırıp kan akışını hızlandıracaktır. Böylece damar tıkanıklığı etkisi azaltılmış olur. Hapları tam yutmak yerine çiğnedikten sonra su ile yutmalıdır. Bütün yutulursa sindirimi uzun sürer.
– Kalp masajı kriz anında en etkili yöntemlerden. Fakat mutlaka bilen birinin yapması gerekir. Aksi bir durumda hasta hayatını bile kaybedebilir.
– Hareket etmeden ve fazla zaman harcamadan en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
BAŞKA BİR KAYNAK:
Kalp krizi; kalbi besleyen damarlardan birinin aniden pıhtıyla tıkanması sonucuyla oluşan şiddetli göğüs ağrısı veya şiddetli göğüs yanmasıyla kendini belli eden ve ilk saatlerinde ölüm riskinin fazla olduğu bir hastalıktır.
Kalp Krizi Bulguları Nelerdir?
Kalp krizi bulguları aniden ortaya çıkan, yaklaşık 20 dakikadan daha fazla uzun süren şiddetli göğüs ağrısı ya da göğüs yanması bulgularıdır. Göğüs ağrısı özellikle her iki göğsün ortasında olur. Bazı hastalarda komple göğsü kaplayabilir. Bazı hastalarda da sol göğüs bölgesinde başlayabilir.
Kalp Krizi Nasıl Sonlanır?
Kalp krizi 3 şekilde sonlanabilir. İlk saatlerinde ölüm riski fazladır. Hastalar kalp krizinden dolayı hayatlarını kaybedebilir. İkinci olasılık ise kalpte büyük hasar meydana gelebilir. Kalp yetersizliğiyle hayatlarını devam ettirirler. Üçüncüsü de kalpte hafif bir hasar bırakarak kalp krizi sonlanabilir.
Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Olur?
Kalp krizi tedavisi acilen anjiyografi ve sonrasında tıkalı damarı balon ve stentle açma yöntemidir.
Kalp Damar Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?
Kalp damar tıkanıklarının nedenleri genellikle genetik, irsi yatkınlıktır. Onun dışında ileri yaş, erkek cinsiyet, sigara içimi, obezite, hareketsiz yaşam, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyondur.
Her Göğüs Sıkışması Kalp Krizi Belirtisi Midir?
Her göğüs sıkışması kalp krizi belirtisi değildir. Göğüs kafesinde bulunan bütün organların sıkışmasında göğüs ağrıları meydana gelebilir. Örneğin; kalp zarının enflamasyonu ya da kalp kasının enflamasyonunda da göğüs ağrısı olabilir. Akciğer hastalıkları, akciğer enfeksiyonlarında, akciğer büllerinin yırtılmasında, pnömotoraks dediğimiz hastalıkta, akciğere embolisinde, ileri evre akciğer kanserlerinde, yemek borusunun spazmında, reflü hastalığında, yemek borusunun iltihabında göğüs ağrıları olabilir. Aynı şekilde göğüs bölgesindeki kasların spazmında, kaburgaların, kıkırdakların enflomasyonlarında ağrılar meydana gelebilir. Boyun fıtıkları kollara, göğüslere yol açan ağrılara sebebiyet verebilir. Psikolojik gerginlik, üzüntü, sıkıntı, stres, panik atak, göğüs bölgesinde sıkışma, ağrılara yol açabilir. Safra kesesi hastalıkları, safra taşı vs. onlarda göğüs bölgesinde ağrılara sebep olurlar.
Her Çarpıntı Kalp Hastalığı Belirtisi Midir?
Her çarpıntı kalp hastalığı belirtisi değildir. Kalpte problem olmadan da bazı hastalıklar kalpte çarpıntıya yol açabilir. Bunun en sık rastlanan nedenlerinden birisi kansızlık dediğimiz anemidir. Bunun dışında tiroid bezinin fazla çalışması, ateşli hastalıklar, kan şekerinin düşmesi, çarpıntıya yol açabilir. Gebelik durumunda kalbin iş yükü arttığı için çarpıntı olabilir.