enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kabakulak

Kabakulak

Kabakulak hastalığı, bazı virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyona sebep olup, zamanla bu bölgede büyümeye sebep olması ile meydana gelen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Kişinin kulağının alt kısmında şişlik meydana geldiği için bu hastalığa kabakulak hastalığı denmektedir. Kabakulak hastalığı, genelde çocukluk çağında görülür. Ancak çocukluk çağında kabakulak geçirmeyen kişi, yetişkin çağlara geldiğinde de kabakulak hastalığına yakalanabilir.
Kabakulak hastalığı genelde kış ve bahar mevsimlerde daha sık görülür. Kabakulak hastası olan kişinin hapşırması, öksürmesi veya yanındaki kişilere sarılması, öpmesi sırasında hastalığın virüsleri damlacıklar halinde havaya karışır ve ortamdaki kişilerin nefes alıp vermesi ile hastalığı kaparlar. Kabakulak hastalığının bulaşma şekli bu şekilde olur.
Kabakulak hastalığının belirtileri, hastalığın virüsü bedene girdikten 3 hafta sonunda meydana gelir. Kişi bir kez kabakulak geçirdikten sonra bir daha bu hastalığa yakalanmaz.
KABAKULAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kabakulak hastalığına yakalanan kişinin çenesinin arka alt kısmında şişlik meydana gelir. Bu şişlik ilk önce tek taraflı olur ve bir süre sonra iki tarafta olur.
Kişinin kabakulak olması halinde tükürük bezlerinde ağrılar meydana gelir ve akabinde boğazında ağrılar başlar.
Kişi yemek yerken, sıvı tüketirken ağzını her açıp kapattığında ağrı hisseder.
Kişide hafif ateş ve baş ağrısı başlar.
Kabakulak hastalığına bağlı, yumurtalıklarında iltihaplanma olursa kişinin karnında ağrılar başlar.
Kabakulak olan kişi, sürekli yorgun ve halsiz bir durumda olur ve mide bulantısı çeker.
KABAKULAK
KABAKULAK HANGİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR?
Kabakulak hastalığına sebep olan mikrop, kana girdiği andan itibaren yayılmaya başlar ve diğer organlara da ulaşır. Ulaştığı organlarda iltihaplanmaya sebep olur. Hatta beyin zarına ulaştığında menenjite sebep olabilir. Bu durumda kişide çok şiddetli baş ağrısı başlar ve ağır mide bulantısı akabinde kusmalar başlar. Böyle bir durumda hemen doktora başvurulması gerekir.
Kabakulak hastalığı yalnız beyin değil, diğer organlarda da iltihaba sebep olur. İltihaplanma böbrekte, pankreasta, sinirlerde meydana gelebilir. Hatta iltihaplanma kadın ve erkekte yumurtalıklarda meydana geldiğinde kısırlık gelişebilir. Kabakulak hastalığının şiddetlenmesi halinde sağırlık meydana gelebilir. Gebelik zamanında kabakulak hastalığı düşük yapmaya sebep olabilir. Kabakulak hastalığı sebebiyle gözyaşındaki bezlerde şişme olursa, görmede bozukluklar meydana gelebilir. Kabakulak hastalığı kişinin iş ve okul hayatını sekteye uğratabilir. Zira yatıp dinlenmek gerekir.
KABAKULAK TEDAVİSİ
Kabakulak tedavisinde uygulanan özel bir metot yoktur. Kabakulak tedavisi boyunca hasta yatarak dinlenmeye alınır. Kabakulak hastalığında kullanılan ilaçlar genelde ağrıları dindirmekte, ateşi düşürmekte yardımcı olur. Kabakulak hastalığında hastaya yumuşak gıdalar yemesi önerilir. Asit içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Bol bol su içilmesi gerekir. C vitamini içeren besinler ve içecekler tüketmesi tavsiye edilir. Kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hasta ayrı bir odada yatırılır ve yediği içtiği tabak, bardak gibi eşyalar ayrı kullanılır. Hasta 10 gün kadar yatar.
Kabakulak, miksovirüs grubundan “kabakulak virüsü” adı verilen virüsün yol açtığı bulaşıcı enfeksiyon hastalığı. Sürekli ateş, başağrısı, kusma ve daha sonra da kıılakaltı bezlerinin şişmesiyle belirti veren kabakulak, kızamık ve suçiçeği kadar bulaşıcı olmadığından çocukların ancak bir bölümünü etkileyen, buna karşılık büyüklerde de görülebilen bir hastalıktır. Virüsün alınmasını izleyen 3 günden sonraki gelişmesi hafif olan hastalık, genellikle 4-8 gün sonra genellikle iz bırakmadan iyileşir. Bazen, öbür bezleri, özellikle erbezlerini etkileyerek erkeklerde kısırlığa neden olabilir; ayrıca, ender de olsa sinir sistemini etkileyerek menenjite, körlüğe, sağırlığa yol açabilir.
 
 
Başka bir kaynaktan kabakulak hastalığı hakkında bilgi:
 
Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak hastalığı, genelde çocukluk çağında görülen, bir takım virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon oluşturması ile meydana gelen hastalıktır.
Bu hastalık, bireyin kulağının hemen altında şişlik olarak görüldüğü için, kabakulak hastalığı diye tabir edilir.
Kabakulak hastalığı her ne kadar çocukluk çağında görülse de, şayet çocukluk zamanında kabakulak geçirmediyseniz, yetişkin çağlara geldiğinizde de kabakulak hastalığına yakalanabilirsiniz.
Kabakulak hastalığına yakalanan kişilerin, hangi aylarda bu hastalığa yakalandığına bakıldığında kış mevsiminde ve bahar mevsimindeki aylarda daha çok kabakulağa yakalandığı görülür. Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak hastalığının bulaşma şekli ise; kabakulak hastalığına yakalanmış olan kişi hapşırırken, öksürürken etrafa kabakulak hastalığının virüsü dağılmaya başlar. Çevredeki kişiler havaya saçılan bu kabakulak virüsünü nefes alıp verirken soluma yoluyla kaparlar ve bu şekilde kabakulak hastalığı bulaşmış olur.
Kabakulak hastalığına sebep olan virüs, bedene girdikten 3 hafta sonra hastalığı ortaya çıkarır. Hayatında bir kez kabakulak hastalığına yakalanan kişi, hastalığı atlattıktan sonra bir daha kabakulak hastalığına yakalanmaz.
KABAKULAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kabakulak hastalığının belirtisi nedir sorusunun en net cevabı, çenenizin hemen altında arkaya doğru bir şişlik oluşur. Çene altında meydana gelen bu şişlik bazen tek taraflı bazen de iki tarafta birden olabilir. Yemek yerken, sıvı bir şeyler içerken, konuşurken yani ağzınızı her açıp kapattığınızda bu şiş bölgede ağrı hissedersiniz. Kabakulağın diğer bir belirtisi olan yüksek ateş ve baş ağrısı sizi rahatsız etmeye başlar. Şayet kabakulak hastalığı yumurtalıklarınızda iltihaplanmaya sebep olmuş ise karın ağrısı çekmeye başlarsınız. Kabakulak hastalığının en tipik belirtilerinden biride hastalık boyunca hep yorgun, hep halsiz bir şekilde yatma isteği duymanız ve zaman zaman mide bulantısı çekmenizdir.
 
KABAKULAK HANGİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR?
Kabakulak hastalığına neden olan virüs vücudunuza girdikten sonra, diğer organlarınıza ulaşacak şekilde yayılmaya başlar. Kabakulak iltihabı ulaştığı organlarınızda bir süre sonra iltihaplanmaya nende olur. Şayet ulaştığı organ beyin zarı olursa, kişide menenjit hastalığı bile görülebilir. Böyle bir durum gerçekleşirse kişi çok ağır bir baş ağrısı ve mide bulantısı yaşayarak kusmaya başlar. Bu oldukça tehlikeli bir duruma sebep olabileceğinden hemen doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında kabakulak hastalığının virüsü kişinin yumurtalıklarına ulaşıp, ağır iltihaplara ulaşırsa kısırlığa bile sebep olabilir. Ayrıca bazı kabakulak hastalıklarının şiddetlenmesi önlemediğinde sağırlık ve görme kaybı gibi sorunlar bile ortaya çıkabilir.
KABAKULAK TEDAVİSİ
Kabakulak tedavisi için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Kabakulak olan kişiye hastalık boyunca yatarak dinlenmesi ve ortaya çıkan ateş yükselmesi, baş ağrısı gibi rahatsızlıkların dindirilmesi için doktorun önerdiği metotların uygulanması gerekir. Zira hastalık belirtileri başladığında doktora gittiğinizde, doktorunuz hastalığın sebep olduğu rahatsızlıkları yok edebilmek için ilaç tedavisi önerebilir. Gün içinde bol bol C vitamini içeren besinler tüketmesi, yediği içtiği besinlerin yumuşak besiler olması, bol bol su tüketmesi, asitli gıdalardan uzak durması sağlanır. Kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hastalığı boyunca okul, iş hayatından uzak kalması ve yatması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica