İslamda Kurban Kesmenin Püf Noktaları
Kurban Keseceğimiz Bıçağı Nasıl Bilmeliyiz?
Kurban keseceğimiz bıçağın sadece evimizdeki aletlerle bilemekle olmayacağını herkes kesinlikle bilmelidir. Öncelikle bıçağımızı, kesinlikle bir bile yapan (bileyci) kişilere götürmelisiniz. Bıçağın ağzında hiçbir kırık, pürüzlük kalmayacak şekilde bıçak hazırlanmalıdır. Daha sonra bıçağın uzun süre keskin kalmasını istiyorsanız evdeki masat aracıyla bunu yapabilirsiniz.
Fakat bu keskinliği artıran bileme yöntemi ile körelmiş bir bıçağı eski haline geri döndüremezsiniz. Bıçağı masat ile bileme yapabilmek için; masadın koruması olan yerde parmağınız altında kalacak şekilde parmağınızı korumaya alın. Eğer koruma altında bileme işlemi yapmazsanız parmağınız kopabilir veya yaralanabilir. Ayrıca masat alırken de mutlaka korumalı masat alınmalıdır.
İçindekiler
Kurban Eti Nasıl Saklanmalıdır?
Kurban etini iyi bir şekilde muhafaza etmek çok önemli ve zor bir iştir. Çünkü kasaptan alınan et gibi değildir, sıcaktır. Öncelikle mutlaka et soğutulmalıdır. Soğutulmadan naylon poşete, buzdolabı poşetine konup balkon gibi (serin olsa bile) yerlerde muhafaza edilmesi yanlıştır. Sıcak et naylon poşet gibi saklama kabına asla konulmaz. Bu durumun olması halinde bütün etler yeşil rengini alır ve ağır bir şekilde kokar.
Mutlaka üstü açık olarak tamamen içindeki suyun ve kanın soğuyana kadar dışarda bekletilmelidir. Bir müddet soğutulduktan sonra buz dolabında tamamen soğutulduktan sonra etler çıkarılarak parçalamaya geçilecektir.
Parçaladıktan sonrada evin günlük kullanma düzenine göre ayarlama yapılmalıdır. Derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. Eğer et hemen kullanılacaksa derin dondurucunun alt kısmında 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Derin dondurucudan çıkarılan etin çözünmesi için buz dolabında bekletilmelidir. Mutfakta veya başka bir yerde çözünmesi yanlıştır. Mutfakta çözünmesi halinde bakteri üretip rengini kaybedecektir.
Kurban Kestireceğimiz Yeri Nasıl Seçmeliyiz?
Genellikle belediye veya sağlıklı kesim yerlerinde kestirilmesi önerilir. Sağlıksız ortamda kesilen hayvanlar, acemi kasaplar tarafından kesilen hayvanlar heba olmaktadır. Belediyeler tarafından ayrılmış, hijyenik ortamlarda kesilen et çok daha sağlıklı olacaktır.
Kurban Kesilirken Hangi Dualar Okunur?
Bu konuda kesin bir düşünce belirlenemez. Fakat bilinmesi gereken önemli bir nokta, kurbanı Allah için kestiğimizi belirtici en büyük şey de her hayırlı işimize başlarken ki besmeledir. Bütün kurbanlarda “Bismillahiallahuekber” demek sünnettir. Bunun yanı sıra tekbir getirmek “Allahuekber Allahuekber La İlahe İllallah Hu Allahu Ekber Allahuekber ve Lillahi’l-Hamd” denerek de kurban kesilir, sünnettir.
Kurban Kesmek Farz mıdır Sünnet midir ?
Hanefi Mezhebine Göre : Vacip
Hanbeli, Maliki, Şafi Mezhebine Göre: Sünnet