İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonunun sebebi olan bakterilerin %75-95’i kalın bağırsaktır. Buradaki bakterilerin idrar kanalı etrafında yoğunlaşması orada bir koloni oluşturması sonrasında bir fırsat bulduğunda ki vücudun savunma sisteminin bu bakteriyi kontrol etmesinde güçlük çektiği durumlar olabilir. Örnek olarak bakterinin idrar kanalı aracılığıyla mesaneye ulaşması sonrasında oluşur. Ancak burada kolaylaştırıcı bazı faktörlerden bahsedilebilir. Örnek olarak kişinin yeni bir cinsel partnerle birlikte olması, son bir yıl içerisinde birtakım sperm öldürücü kimyasalların ilişki sırasında kullanılıyor olması, kişinin annesinde benzer şekilde infeksiyonların bulunduğunu söylemesi hatta yakın zamanda yapılan genetik çalışmalarda B ve BA kan grubu olan kişilerde bu bakterilerin daha rahat bir şekilde kolonize olduğunu mesana duvar mukozasına daha kolay tutunduğuna dair birtakım çalışmalar vardır. Ama bunun dışında hijyenik açıdan birtakım konularda gündeme gelmektedir. Örnek olarak iyi temizlenmemiş, klorlanma ya da ozonlanma dediğimiz yöntemlerle havuzlarda uzun süre kalınması. Çıktıktan sonra ıslak mayolarla uzun süre kalınması, mayonun üzerinizde beklenmesi, kuruması benzer şekilde vücut savunma sistemini bozabilen faktör arasında sayılabilir. Ancak bunlar yegane faktörler değildir. Onun dışında kronik kabızlık en önemli faktörlerden bir tanesidir. Her gün düzenli tuvalete çıkabilen kişilerle iki güne, üç güne tuvalete çıkma alışkanlığı olan kişiler arasında belirgin şekilde kabızlık çeken kişilerde infeksiyonların yüksek oranda bulunduğunu görmekteyiz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Belirti Verir?
İdrar yolundaki bakterilerin çoğalmasıyla beraber vücudun gösterdiği birtakım etkiler vardır. Burada idrarı yaparken yanma, sık idrara çıkma, aciliyet hissiyle apar topar tuvalete koşturma ihtiyacı hatta yolda bir iki damla idrar kaçırma söz konusu olabilir. Mesane bölgesinde ağrılar hatta idrar bitmesine yakın son kısmında bir, iki damla kan gelmesi şeklinde belirtileri olabilir.
Ancak bu sadece mesane içinde sınırlı infeksiyonlar şeklinde söylenebilir. Kişi bu şikayetleri dile getirip tedavi edilmezse, bunun için herhangi bir girişimde bulunmaz ise o zaman buradaki bakterinin çoğalması ile bakterinin böbreklere ulaşması söz konusu olabilir. böbreklere ulaştığı zaman bel bölgelerinde ağrılar, üşüme, titreme 38 dereceyi geçen ateş şikayetleri, bulantı, kusma, tansiyon düşmeleri, bayılmalar, böbrek yetmezlikleri veya diğer organların yetmezlikleri şeklinde ilerleyebilen ciddi klinik durumlarla karşılaşılabilir.