Huzursuz Bacak Sendromu
Aslında çoğumuzun yaşadığı bir sorun olan huzursuz bacak sendromu nörolojik bir rahatsızlıktır. Geceleri kabusa dönüştüren uyku öncesi uyutmayan, uyku sonrası uyandıran, toplu taşıma araçlarında rahat bırakmayan ve kısacası hayatımızın her anında olan batma, kramp, karıncalanma karşı koyamadığımız bir kıpırdatma isteminin ortaya çıkmasıdır.
Özellikle olur olmaz zamanlarda denk gelmesi de bizim için zorlu bir hal alıyor. Uzun yola otobüsle giderken molalar dışında bacaklarımıza sağlıklı hareket sağlayamamamız bizlere bu yolculuklar sırasında huzursuzlaştırıyor. Bazı hastalar için en korkuncu geceleri uykuya dalmadan önce gelen rahatsızlık hissidir. Tam uykuya dalacak iken bacaklarınızda bir şey sizi uyutmuyor.
Son yıllarda çok sıklıkla %5-%15 oranları arasında çoğunlukla kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır.
Tanı Kriterleri:
Bacaklarda rahatsızlık hissi veren karıncalanma ve uyuşukluk varsa bu his dinlenme sırasında otururken, uzanırken veya uyurken oluşuyorsa; kalkıp hareket ettiğinizde kısmen veya tamamen geçiyorsa huzursuz bacak sendromu olduğumuzu anlayabiliriz. Uyku sırasında tekmeleme ve bacak sallamak gibi belirtilerde gözlemlene bilir. Ailenizden birinde varsa bizlerinde bu sendroma yakalanma riskimiz %50 gibi bir rakam.
Sebepleri:
Huzursuz bacağın aslında bir sebebi yok. Halk arasında psikolojik vs. denilse de doktorlarca bunun psikolojik olmadığı saptanmıştır. Beyin sistemindeki dopaminarjik sistemlerden, demir eksikliğinden ve ailede varsa bu sebeplerden dolayı ortaya çıktığı saptanmıştır. Bir nöroloji doktoruna gittiğinizde ilk olarak demir eksikliğimize, sinir ucu rahatsızlığımızın olup olmadığına, böbrek yetmezliğine ve fizyolojik olarak gebelik varsa ona bakılıp nedeni ortaya çıkartıyorlar.
Tedavi için doktorlar rahatsızlığın sıklığına göre tedavi seçeneğinde bulunuyorlar. Eğer ara sıra oluyorsa tedavi için biraz sıklaşmasını bekliyorlar. Şikâyetleri daha fazla olan ve günlük yaşamı bozulan hastalarda dopaminarjik ilaçlar veriliyor. Dopominarjik ilaçlar Parkinson hastalığından bilinen ilaçlar. Bu rahatsızlık için bazı ilaçlar üzerinde de şuanda çalışmaların yapıldığını öğrendim. Tedavisi zor değil fakat doğru bölüme gidilmesi önelidir. Halkımız her sorununa öncelikle bütün bölümlere yönlendirme yapan dâhiliyeye gidiyor fakat bazen hastalığımıza burada çözüm bulamıyoruz. Bu sebeplerden dolayı bu konuyla ilgili öncelikle nöroloji bölümüne gitmemizde fayda var. Doğru tanı ve doğru tedavi için doğru bölümlere yönlenmemiz gerekmektedir.