Gut Hastalığı
Gut vücut içindeki aşırı ürik asitten kaynaklanan bir hastalıktır. Vücuttaki aşırı ürik asit küçük ürat kristallerinin oluşmasına neden olur ve bu ürat kristalleri özellikle dokularda ve eklemlerde depolanır. Kristalleşmiş ütrat eklemlerde biriktiği için eklemlerde iltihaba neden olmaktadır. Ve ne yazık ki gut kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak kabul edilir. Kronik gut özellikle eklemlerin etrafındaki dokularda toplandığı için ürik dokuda sertleşmeye ve ağrıya yol açabilir ve eklem yıkımına neden olabilir. Ayrıca ürik asit fazlalılığı nedeni ile böbrekler de etkilenir bu da böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olur, böbrek görevini tam olarak yerine getiremediği için de bir süre sonra böbreklerde taş oluşumu meydana gelir.
Gut hastalığı tarih boyunca en sık kaydedilen tıbbi hastalıklardan biri olma konusunda eşsiz bir üstünlüğe sahiptir. Genellikle ürik asit işlemek vücudun yeteneğine bağlı olduğu için ürik asit fazlalığı vücudun yeteri kadar çalışmadığı ve bir anormallik olduğu anlamına gelir. Ürik asit yediğimiz birçok gıdada bulunmaktadır. Ürik asit içeren gıdaları fazla tüketmek durumunda yada vücudun yeteri kadar ürik asidi işlememe halinde ürik asit fazlalığı böbrek yetmezliğine yol açar ve ağrılı artrit (gut saldırısı ) nedeni ile ürik asit kristalleri böbrek-filtreleme tübüllerinde tıkanma krizine neden olur bu da böbrek taşlarına neden olur. Bazen ürik asit fazlalığı hiçbir semptom göstermeyebilir, kendini hissettirmeyen yüksek ürik asit düzeyine asemptomatik hiperürisemi adı verilir. Asemptomatik hiperürisemi gut hastalığı gelişimi için öncü kabul edilir.
Gut artriti genellikle eklem iltihabına neden olarak hızlı bir başlangıç ile son derece ağrılı bir duruma neden olur. Eklem sıvısı (sinoviyal sıvı) ve ortak astar (sinovyal astar), ürik asit kristallerinin saldırısı nedeni ile eklemlerde iltihaba neden olarak hastalığı meydana getirir. Yoğun eklem iltihabı, beyaz kan hücrelerine saldırarak bağışıklık sistemini çökertir. Buna bağlı olarak yani bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak eklem dokularında ağrı, ateş ve kızarıklık meydana gelir. Gut hastalığı ilerledikçe bu semptomlar daha fazla yükselir. Gut hastalığını obezite, kilo artışı, alkol alımı, yüksek tansiyon, alkollü içecekler, anormal böbrek fonksiyonu, ve bazı ilaçlarda bulunan mısır şurubu fruktoz tetikler ve ağırlaştırır. Gut tedavisinde diyet yapmak şarttır. Kan ürik asit düzeylerini arttıran gıdalardan özellikle mısır şurubundan yapılan gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Mısır şurundaki fruktoz pek çok şekerleme, çikolata ve tatlılarda mevcuttur. Bu gıdalardan uzak durmanız gerekiyor.
Gut hastalığından korunmak ya da mevcut gut hastalığınızın sizi yıpratan semptomlarından kurtulmak için uzman bir doktor kontrolünde sıkı bir diyete başlamanız gerekiyor. Ve kesinlikle diyeti son derece disiplinli ve kararlı olarak yapmalısınız. Eğer gut hastalığının henüz başındaysanız doktorunuzun kontrolünde uygulayacağınız sıkı bir diyetle hastalıktan kurtulabilirsiniz. Eğer diyete bağlı kalmazsanız o halde ömrünüzün sonuna kadar diyet yapmak zorunda kalacağınızı hemen belirtmekte fayda var. Size gut hastalığından korunmak için uzak durmanız gereken yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
Bazı balık, deniz ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri, hamsi dahil, sardalye, uskumru, tarak, ringa balığı, midye, morina, alabalık, mezgit
Başta pastırma olmak üzere bazı etler,( hindi, dana, geyik, sığır) karaciğer, böbrek, beyin ve uykuluk
Alkollü içecekler
Bu gıdaların aşırı tüketiminde ürik asit yükselir ve gut hastalığı meydana gelir. Bu nedenle bu gıdaları uzmanların önerdiği miktarlarda tüketmek gereklidir.
Gut hastalığından korunmak ya da hastalıktan kurtulmak için diğer hedeflerinizi de şöyle sıralayabiliriz:
Eğer aşırı kilolu iseniz kilo verin fakat şunu bilmelisiniz ki hızlı kilo kaybı da kanda ürik asit düzeylerini arttıracaktır bunun için kontrollü olarak kilo vermeye çalışın.
Bol bol sıvı alın: Bol sıvı kandaki ürik asidi düşürmeye yardımcı olabilir. Su ve maden suyu en iyi seçeneklerdendir. Kafein veya kalorili sıvıların aşırı tüketiminden kaçının.
Hayvansal gıdalar olan süt, peynir ve yoğurdu mutlaka yarım yağlı olarak tüketin.
Meyve tüketiminizi kontrol altına alın ve ürik asit arttıracak meyvelerin başında gelen kiraz, karpuz, armut, üzüm ve muz gibi aşırı kalorili meyvelerden uzak durun ya da minumum dizeyde tüketin. Bol sebze tüketin. Hemen belirtelim ki, diyet kişiye özel olduğu için mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
Başka Bir Kaynaktan Bilgi
GUT HASTALIĞI Damla hastalığı; Pürin metabolizması bozukluğu ile ilgili bir hastalık. Kandaki ürik asit düzeyinin yükselmesi, Sinoviya Sıvısı ‘nûa ürik asit kristallerinin birikmesi sonucu gelişen iltihap nedeni ile ortaya çıkan Eklem iltihabı. Kıkırdakta ve derialtı dokusunda ürat birikmesi (tophuslar), aynı çeşit birikimlerin böbreklerde ve idrar yollarında meydana gelmesi (böbrek taslarına ve yetmezliğine nedendir), gut hastalığının öteki önemli etkileridir. Eklem İltihabı genellikle birdenbire ve şiddetli ağrıyla başlar, önce ayak başparmağında ye büyük eklemlerde kendini hissettirir. Allb-purinol kullanılarak uygulanan tedavi, hastalığın yinelemesini önler.