enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Gastrit Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit midenin iç yüzeyini döşeyen örtünün iltihaplanması anlamına gelmektedir. Midemize dışarıdan aldığımız her türlü gıda, antijen, toksin, virüs, bakteri gibi maddelerin mide yüzeyinden vücudumuza kan tarafına geçmeye çalışması esnasında bu yüzeyde savunma hücrelerinin oluşturduğu yığınaktan dolayı gastrit olur. Gastrit aslında normal bir durumdur, normalde olması gereken bir olaydır. Ancak bunun miktarı ve şiddeti hastalarda yakınma yapan kısımdır. En sık rastlanılan nedenler arasında aspirin ve anti romatizma denilen ilaçların kullanımı, helikobakter pilori denilen bakterinin midede oluşturmuş olduğu enfeksiyon, yoğun alkol ve kafein tüketimi, sigara içimi ve düzensiz beslenme gibi nedenler gastrit oluşmasına yol açmaktadır. Bu spesifik nedenler içerisinde tedavi edilebilen faktörler vardır. Bunlar içerisinde helikobakter pilori gastriti, başta gelmektedir. Burada yapılacak olan tedavi bakteriye yönelik on, on dört gün süren antibiyotik ve mide asidi baskılayıcı ilaçlardan ibaret bir tedavidir. Genel olarak gastritlerde uygulanacak olan tedavinin temeli mide asidinin oluşumunu engelleyen asit baskılayıcı ilaçların kullanımını oluşturmaktadır. Genellikle hastaların şikayetleri doğrultusunda ve fizik muayene bulguları eşliğinde gastrit tanısı konulabilmektedir. Ek bir inceleme gerekmemektedir. Ancak ailesinde erken yaşta sindirim sistemi kanseri bulunanlar, kansızlık, kilo kaybı ve siyah renkli dışkılama gibi bir takım bulguları olan hastalarda gastrit tanısı konmadan önce, üst gastro intestinal sistem endoskopisinin yapılması gerekmektedir ve saptanan sebebe göre de spesifik tedaviler yapılmaktadır.

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Gastritin tedavisi nedenin ne olduğu açısından son derece önemlidir. Çünkü gastritin nedeni eğer bir aspirin kullanımı ya da kişinin kan sulandırıcı ilaç kullanımına bağlıysa o ilaçların kesilmesi ve kısa süreli bir mide koruyucu ilaç verilmesi ile sağlanabilecekken bunun yanında helikobakter pilori mikrobu sebep olmuşsa eğer mutlaka antibiyotik tedavisi almak gerekir.

Hangi Şikayetler Gastritin Belirtisi Olabilir?

Gastritin en temel bulgusu aslında midede yanma, ekşime, kazınma gibi şikayetlere neden olmasıdır. Ancak bunun yanında pek çok farklı şikayetede neden olabiliyor gastrit. Örneğin yemeklerden sonra şişkinlik hissi olması, yemeklerden sonra doygunluk hissi olması ya da şiddetli ağrılar olması da gastritin bulgusu olabiliyor. Yine bunların dışında bulantılar,  kusmalar, erken doymalar da yine gastiritin bulgusu olarak görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica