Ergenlikte Erişkin Diyeti Zararları!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu yaptığı açıklamada ergelik döemide yapıla erişki diyetlerinin tehlikeli olduğunu ve ergenlikte kemik yapısının büyük oranda bozulmasına neden olduğunu belirtti. Prof.Dr. Sema Aydoğdu: “Çocuklar, ergenlik döneminde vücutlarında oluşacak değişimler konusunda mutlaka bilgilendirilmeli ve diyet yapmaları önlenmeli” diyerek konunun hassasiyetini vurguladı. Prof.Dr. Sema Aydoğdu açıklamalarına devam ederken gençlerin popüler diyetlere ilgi duyduğunu ve ergenlik döneminde yapılan bu diyetlerin sağlıklarını büyük ölçüde tehlikeye attığını açıkladı.
Prof.Dr. Sema Aydoğdu gelişme çağında olan çocukların gençlerin diyet yaparak vücutlarında değişimlerin olmasından endişe duyduğunu dile getirdi: “Genç kızların yağ dokusu, ergenliğin başlamasıyla iki katına çıkıyor. Çocukların vücutlarına ilişkin endişeleri, ailedeki rol modeli, arkadaşları ve medyanın etkisi ile destekleniyor ve kontrolsüz biçimde kilo vermeye kalkıyor” dedi. Gençlerin ailelerinde kilolu olanları görüp endişelenmesinden sonra kontrolsuz olarak diyet yapmaları ve ergenlik döneminde vücut yapılarının bozulmalara neden olduğunu açıkladı.
Prof.Dr. Sema Aydoğdu gençlerin ergenlik döneminde erişkinlere uygun diyetler yapmasının sağlık sorunlara yol açabilceğini açıkladı: “Genç kızlarda 20, erkeklerde ise 25 yaşa kadar büyüme gelişme dönemi sürer. Bu dönemde beslenme çok önemli. Erişkinlerin günlük zayıflama diyetleri bin 200 ile bin 500 kalori arasındadır ama gelişme çağındaki bir çocuğun alması gereken kalori 2 bin 500. Hızlı çalışan bir metabolizmanın aldığı kaloriyi bin 200-bin 500’e düşürdüğünüzde gelişim dengesi ile hormonal dengeyi bozulur ve yaşamsal fonksiyonlar bundan son derece olumsuz etkilenir.
Ergenlik döneminde erişkin diyetlerinin yapılması gençlerde kemik erimesine neden oluyor. Beden genç olduğu için kemik erimesi aranmıyor, kemik ölçümü alınmıyor. Sağlıklı kemik yapısının oluşmasında ergenlik dönemindeki beslenme son derece önemli. Ergenlikte oluşan kemik kapasitesini hayatımız boyunca kullanıyoruz. İlerleyen yaşlarda alınacak ilaç ve beslenme desteklerinin faydası yok. Bu nedenle beslenme ve sporla kemiğin sağlamlaştırılması son derece önemli. Çocuklar tam bu dönemde, ’Kilo aldım’ endişesiyle diyete başlıyor, hormonal dengesini bozuyor, kemik yapısı bozuluyor. Gençlerin diyete özenmelerine fırsat vermeden, doğal bir süreçten geçtikleri ve vücutlarının bir süre sonra normal yapısına kavuşacağı anlatılmalı.”