Diş çıkaran bebeğin bakımı
Bebeğiniz diş çıkarırken uyku bozukluğu, iştahsızlık, huzursuzluk, ağzından salya akması sorunlar yaşamaya başlar. Bazen bu şikayetlere ateş yükselmesi, öksürük, yumuşak kaka gibi şikayetler eşlik edebilir. Bu şikayetler bir kaç gün süren ve telaş yapılmaması gereken sorunlardır. Ancak çok yüksek ateş, sürekli ağlama, çok sık ağır seyreden öksürük sorunları başlarsa bunları diş çıkarmaya bağlamamalı ve hemen doktora götürmelidir. Bunların dışında ender de olsa hiç bir şikayet göstermeden de diş çıkaran bebekler olabilir.
Diş çıkarma şikayetlerini azaltmak yada yok etmek için doktorun tavsiyesi dışında hiç bir yöntem uygulanmamalıdır. Halk arasında kemik iğnesi olarak adlandırılan, yüksek oranda D vitamini içeren ampulleri bazı ebebeyinler doktora danışmadan 15 gün arayla 2-3 kez bebeğe içirmektedirler. Şayet çocuk raşitizm hastası değilse bu tür yüksek oranda vitamin içeren ampüller bebeğe faydadan çok zarar verebilir. Örneğin, kandaki kalsiyum seviyesinin yükselmesi ile böbrek, kalp, damar, mide, beyin gibi organlarda kireç oluşmasına, bebeğin böbreklerinde taş oluşmasına sebep olabilir. Bunlarda bebeğin sağlığı açısından son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple bebeğin diş çıkarmasında yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak için asla doktor tavsiyesi dışında, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek gerekir.
Doktor bebeğin diş çıkarma esnasında şikayetlerini azaltmak içi, diş kaşıma halkaları verebileceği gibi, diş etlerine sürülecek olan jeller tavsiye edebilir, ağrısını hafifletecek ağrı kesiciler, ateşini düşürecek ateş düşürücü şurup veya fitiller verebilir.