DİKKAT! Fast-Food Beslenmesi Hakkın Genel Bilgi
Türk toplumun beslenme alışkanlıkları zaman zaman yerini fast-foot denilen beslenme alışkanlığına bırakmaktadır. Bu beslenme alışkanlığına kısaca ayak üstü beslenme de diyebiliriz.
Simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi fast-food ürünleri ile beraber tüketilen gazlı içecekler, çay ve kahvenin özellikle çocuk ve gençler tarafından sık tercih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Fast-food sistemi ile tüketilen besinlerin enerji ve bazı besin öğeleri yönünden dengeli olmaması uzun dönemde bazı sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu problemlerin en başında şişmanlık gelmektedir. Fast-food ürünlerindeki büyük sorun yüksek enerji içermeleridir.
Fast-food’larda orta düzeyde yenen bir öğünün enerji içeriği, 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye kadar yükselebilmekte ve bu enerjinin çoğu yağ ve şekerden oluşmaktadır. Bu da kilo almanın en kolay yoludur. Fast-food besin ürünlerindeki yağın geneli hayvansal kaynaklıdır.
Bu ürünlerin sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazladır. Bu durum başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörüdür. Fast-food olarak tüketilen besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup posa içeriği de düşüktür. Özellikle büyüme çağındaki çocukların kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemekte ve kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz riskini de önemli miktarda artırmaktadır. Beslenmede posa içeriğinin yetersizliği yüzünden ise bağırsak kanseri riskini önemli derecede artıran faktörlerdendir. Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum bulundurmaktadır. Bu durum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olur. Mide kanseri riskini önemli derecede artırmaktadır.
Ayaküstü beslenme alışkanlıklardaki gazlı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Bu tür içecekler fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine neden olur. Sağlıklı bir yaşam için, tüketilen besinler kadar bu besinlere uygulanan hazırlama ve pişirme yöntemleri de büyük önem taşımaktadır.