Delik Kulak Zarı
Kulak zarı; dış kulak yolunun sonunda, dış kulak yolunu orta kulaktan ayıran bir membrandır. Bu membran orta kulaktaki üç kemikçikten çekiç kemiğine yapışmıştır. Titreşerek sesin iletimini sağlar. Bu yazımızda Delik Kulak Zarı ile ilgili bilgileri ele alacağız.
İçindekiler
Kulak Zarı Deliklerinin İşitmeye Etkileri Nelerdir?
İşitmemizi özellikle sesin iletimini kulak zarı tek başına sağlamaz. Kulak zarıyla beraber çekiç, örs ve üzengi bu sistem birlikte çalışarak sesin iletilmesini sağlamaktadır. Kulak zarının tamamının yok olması dahi sesin iletiminde %40 ila 50’den daha fazla kayba yol açamaz. Kulak zarındaki delik küçük ise bulunduğu yere de bağlı olarak işitme yetkisi çok fazla olmayabilir. Ama büyük delikler işitmeyi azaltırlar.
Kulak Zarında Delinmeye Yol Açan Nedenler Nelerdir?
Kulak zarı çeşitli nedenlerle delinebilir. En çok gördüğümüz neden enfeksiyonlardır. Orta kulaktaki enfeksiyonlar; zaman zaman kulak zarında tutup, onu zayıflatıp onda delinmeye yol açabilirler. Bu kulak zarındaki delinmeler çoğu zaman kendinden iyileşirler. Bunun dışında travmatik hadiseler de kulak zarını delebilirler. Travma derken; kulak üzerine atılmış bir tokat, suya atlamalar, kulak üzerine düşmeler veya derin su dalışları, scuba gibi sporlar sırasında basınca bağlı olarak kulak zarında delinmeler meydana gelebilmektedir.
Kulak Zarı Delikleri İyileşir Mi?
Kulak zarı deliklerinin büyüce bir bölümü kendinden iyileşir. Özellikle çocuklarda akut enfeksiyonlar sırasında orta kulak enfeksiyonundan sonra gelişen kulak zarı delikleri enfeksiyon geçtikten sonra 1-2 gün içerisinde kapanır. Travmatik olarak oluşmuş kulak zarı deliklerinin büyücek bir kısmı düzelir. Eğer delik küçük ise kulak zarı kendi kendini tamir etme kabiliyetine sahiptir. Büyük delikler iyileşemeyebilirler.
Kulak Zarı Delikleri Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak zarı deliklerinin büyücek bir kısmı kendiliğinden kapanır. Özellikle enfeksiyonlar sonrası ve travma sonrası oluşmuş küçük delikler kulak zarının kendi kendini tamir etmesi sayesinde kapanır. Büyük deliklere ise müdahale etmek gerekir. Bazı deliklere sadece yağ tıkacı yaparak tamir etmek mümkündür. Daha büyük deliklerde ise yama veya tam bir kulak zarı yapmak gerekebilir. Bu vakalarda ameliyat zorunludur.
Delik Kulak Zarı Ameliyatı Riskli Midir?
Farklı nedenlerle kulak zarı delinebilmektedir. Bunlardan toplumuzda çok sık gördüğümüz travmaya bağlı kulak zarı delikleri yani tokat atma, kulağa top gelmesi gibi darbeye bağlı kulak zarı deliklerinde 2 ya da 3 hafta beklenilebilir. 2-3 hafta süresi içerisinde bazen kulak zarı kendi kendine kapanabilir. Bu oran %80’lerdedir. Eğer 3 hafta sonra kulak zarındaki delik kapanmamışsa çeşitli cerrahi nedenlerle kapatılabilir. Halk arasında sigara kağıdı ya da suni zar ya da benzeri yöntemlerle kulak zarı muayene şartlarında hasta oturduğu pozisyonda kulak zarı yama yapılabilir. Bu şekilde kulak zarı deliği kapatılabilir.