Defne ve Greyfurt'un Bilinen Güzel Yönleri
Defne
Denizin nemini alan Toros dağ yamaçlarında kendiliğinden yetişen, 20 metreye kadar boy atabilen bir ağaç türüdür. Yuvarlak tepeli sık dallıdır. Dallara yapraklar sağlı sollu dizilmiştir. Yapraklar oval biçimli, donuk renklidir. Yapraklarından faydalanılır. Dolma ve balık türlerinin pişirilmesi sırasında kuru defneyaprağı üzerine konursa ayrı bir lezzet verir.
Genelde yapraklar kullanılır. Baharat niyetinedir. Meyvelerde kullanılmaktadır. Defneden yapılan sabun vücuda güzellik ve sıhhat verir. Cilt ve saçlara faydalıdır. Dalları ile birlikte alınan defneyaprakları ev içinde veya güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Daha sonra yapraklar dalın üzerinden toplanır. Havan veya dibekte dövülür. Bir kilogram bal ile balın kapladığı alan kadar dövülmüş yaprak ilave edilir. Sabah- akşam bir çorba kaşığı aç karna yutulur. Bu damar tıkanmalarına ve damardaki yağlanmalara karşı etkilidir.
Turunçgil ailesinden bir ağaçtır. Yaprağını yaz kış dökmez. Meyveleri iri ve iki tarafından içe doğru bastırılmış tekerlek gibi olur. Sarı renktedir. Dış kabuklar meyvelerde acıdır. Ancak dilimler çıkarılıp meyveler çıkarılarak ve kabuklar soyularak yenilir. Ya da sıkılıp suyu alınmak sureti ile içilmelidir.
Karaciğerin çalışma fonksiyonlarını düzenler. Vücudun zehirli suyunun atılmasını sağlar. Kan temizleme özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır. Beden yorgunluktan kurtarır.