Damar Sertliği
İçindekiler
Damar Sertliği Nasıl Tespit Edilir?
Damar sertliği yol açtığı hastalığa göre eğer periferik damar hastalığına yol açıyorsa bunlarda doppler, anjiyografi gibi boyun damarlarında da aynı şekilde ya da kalp damarlarında öncelikle efor testi sonrasında sintigrafi daha sonra kalp anjiyosu gibi yöntemlerle tespit edilir. Daha çok kesin teşhis anjiyografi ile yapılır.
Damar Sertliği Nasıl Tedavi Edilir?
Damar sertliği denilen hastalığın yol açtığı sonuca göre tedavi yapmak gerekir. Bu basit bir yüksek tansiyon ki damar sertliğinin olduğu hastalarda daha çok tansiyon şeklinde kendini belli eder. Bu kardiyolojinin konusuna girer. Kalp cerrahisi olarak daha çok klinikte görülen damar hastalıklarıdır. Bunlar hem periferik damar hastalıkları ya da koronal kalp hastalıkları şeklinde görülebilir. Periferik damar hastalıklarında en çok bacaklarımızda görülen; yürürken ağrı, istirahat ağrısı, parmakta kangrene kadar giden periferik damar hastalıkları şeklinde görülebilir. Damar kireçlenmesi ya da damar sertliği sonucunda boyun damarını tutan damar hastalıkları olabilir. Bunlarda stent başlangıçta, belli durumlarda yapılabileceği gibi ameliyatta bir seçenektir. Bunlar bypass ameliyatları dediğimiz hem bacak damarlarına hem de boyu damarında bir darlık varsa boyun damarını açma endarterektomi dediğimiz bir yöntemle o darlığı giderme şeklinde ameliyatlar olabilir.
Damar Sertliği Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Damar sertliği dediğimiz süreç damar sertliğinin periferik damarlarda, boyun damarlarında, kalp damarlarında yol açabileceği hastalıklar olarak kendini görür. Bu tutuma göre de eğer periferik damar hastalığıysa bacaklarda yürümekle ağrı, istirahat ağrısı, parmaklarda kangren şeklinde, boyun damarlarını tutuyorsa boyun damarlarında bayılma, felç gibi durumlarla kendini belli edebilir. Böbrek damarlarındaysa yine ilaçlarla tedavi edilemeyen yüksek tansiyon şeklinde kendini belli edebilir. Kalp damarlarındaysa göğüs ağrısı, kalp krizi gibi durumlarla kendini belli edebilir. Bu organların hepsinde damar sertliği görülebilir.
Kalp Ve Damar Hastalıklarına Yol Açan Sebepler Nelerdir?
Kalp damar hastalıklarında öncelikle risk faktörlerini belirlemek gerekir. Bunlar; genetik olarak bizim değiştiremeyeceğimiz yani kalıtsal dediğimiz risk faktörleridir. Bir de değiştirebileceğimiz hayat tarzı, sigara içimi, beslenme, hareket, spor gibi değiştirebileceğimiz risk faktörleri vardır. Bunların Hepsi kalp damar hastalıklarına yol açabilir.