enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Cushing Hastalığı Nedir, Neden Oluşur?

Cushing Hastalığı Nedir, Neden Oluşur?
A+
A-

Cushing hastalığı hipofiz bezinde böbrek üstü bezini uyaran hormonun aşırı salgılanmasına neden olan bir tümör nedeni ile ortaya çıkar. Cushing hastalığı diyebilmek için sorunun hipofiz bezinde olduğunu kanıtlamış olmak gerekir. Aslında cushing hastalığı kortizol yüksekliğidir. Bütün klinik belirtileri ortaya çıkaran ve kortizol yüksekliğine neden olan bazen böbrek üstü tümörleri de aynı klinik belirtilerle ortaya çıkar. Sorunun böbrek üstü bezinde mi, hipofizde mi veya başka bir kaynakta mı olduğunu ancak testler ortaya koyar. Birçok kan testi yapmak gerekebilir. Cushing hastalığının teşhisi diğer hipofiz tümörlerinin teşhisinden biraz daha zordur. Çünkü bir takım baskılama testleri, bir takım uyarma testleri ile birlikte değerlendirilerek ancak bir sonuca varılabilir. Onun için bu süreç; yani tanı süreci diğer hipofiz tümörlerinden biraz daha uzundur.

Cushing Hastalığı Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açabilir?

Cushing hastalığı tedavi edilmezse, hormon yüksekliğine bağlı tipik görünüm giderek daha da belirginleşir. Hasta kilo almaya devam eder ve bir türlü kilo veremez. Cushingin komplikasyonları diyebileceğimiz tansiyon yükseklikleri, kardiyovasküler problemler, şeker hastalıkları gibi ikincil problemler de ortaya çıkabilir. Ayrıca kas güçsüzlükleri yine osteoporoz ortaya çıkabilir. Bu belirtiler giderek ilerler. Eğer tedavi edilmezse cushing hastalarının yüzde ellisini ilk beş yıl içinde kaybederiz. Dolayısıyla çok ciddi bir tablodur mutlak suretle tedavi edilmesi gerekir.

Cushing Hastalığı Nedir, Neden Oluşur

Cushing Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Cushing hastalığı olduğundan testlerle eminsek, yani sorunun hipofiz bezinde olduğunu biliyorsak,  öncelikle bir hipofiz MR görüntülemesi yapılır. Hipofiz MR da tümör görülüyorsa, bu çok iyidir. Hiç olmazsa neyi çıkarıp, neyi yapabileceklerini doktorlar bilebilirler. Ancak, yüzde elli olgu da hipofiz MR da tümör görülmez ya da şüphelidir. O durumda, anjiyografi yapılarak sorunun hipofiz bezinin sağ yarısında mı, sol yarısında mı olduğu anlaşılmaya çalışılır. O sonuca göre de hipofiz cerrahisi yapılır. Hipofiz cerrahisinde, tümör görülebiliyorsa tümör çıkarılır ama tümör görülemiyorsa hipofiz bezinin sorunlu olduğu düşünülen yarısı çıkarılır. Bazen de eğer ileri yaşta kişiyse hipofiz bezinin tümünü çıkarmak bile gündeme gelebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica