enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Çocuklarda Alerji ve Alerjik Hastalıklar

Çocuklarda Alerji ve Alerjik Hastalıklar

Çocuklarda Alerji Görülmesinin Sebebi Nedir?

Alerji için tek bir neden söylemek çok zordur. Genetik ve çevresel faktörlerin birlikte bulunması alerjik hastalıklara neden olur. Genetik faktörlerden kastımız eğer ailede herhangi birinde alerjik bir hastalık varsa bu astım, alerjik nezle ya da alerjik egzama olabilir. Çocuk doğduğunda alerjik bir hastalık gelişimi açısından riskli olarak doğar. Dolayısıyla uygun bir genetik alt yapının üzerine çevresel faktörler eklendiğinde ki bu çevresel faktörlerden kastımız; hava kirliliği, kalabalık şehir, trafiğin bol olduğu şehir ve özellikle sigara dumanı gibi ortamlara maruz olan çocuklarda uygun genetik alt yapının üstüne bu gibi çevresel faktörlerinde eklenmesiyle çocuklarda alerjik hastalıklar gelir.

Çocuklarda Hangi Durumlarda Alerji Testi Yapılmalıdır?

Alerjik hastalıkları düşündüren şikayetler olduğunda hekim de uygun görürse alerji testleri yapılabilir. Bu bulgular tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, uzamış öksürük, ciltte kızarıklık, kabarıklık, özellikle ciltteki kaşıntı uzun sürüyorsa ve çok sık tekrarlıyorsa ya da tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı varsa bu şikayetlerin altında yatan alerjik bir hastalık olup olmadığını anlamak için alerji testleri yapılabilir.

Çocuklarda Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılabilir?

Çocuklarda değişik yaşlarda değişik alerji testleri yapılabilir. Kan testleri doğumdan itibaren yapılır. Eğer spesifik bir alerjene karşı bir alerji saptanmak isteniyorsa yine cilt testleri doğumdan itibaren yapılır. Her yaşta yapılır. Ama hasta büyüdükçe örneğin üç yaşından sonra güvenilirlik artar, altı yaşından sonra güvenilirlik daha çok artar. Solunum fonksiyon testleri için eğer akciğer fonksiyonlarını belirlemek isteniyorsa beş, altı yaşını beklemek gerekiyor. Bu solunum testinin yapılması için.

Çocuklarda Alerji

Çocuklarda Alerji İçin Deri Testi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda alerjik hastalıkların tanısında deri testi yapılabilir. Deri testi her yaştan itibaren yapılır. Hastanın sırtına ya da kollarına alerjen damlatılır. On beş, yirmi çeşit hastanın verdiği hikayeye göre. Alerjenler damlatıldıktan sonra plastik çubuklarla çok basit üzerine çizikler atılır. 15-20 dakika sonra da testin sonucu alınır.

Alerjinin Tedavisi Nasıldır?

Alerjinin tedavisi tutulan organa göre değişir. Hastanın bir alerjene alerjisi olup olmamasına bağlı olarak da değişir. Ama eğer tetikleyici biliniyorsa ev tozu, küf, polen ya da herhangi bir gıda olabilir. Öncelikle birinci basamak alerjenden uzak durmaktır. Çocuğu sigaradan ve sigara dumanından korumak gerekiyor.

Aileler Çocuklarında Alerji Olduğunu Nasıl Anlarlar?

Aileler çocuklarında alerji olduğunu değişik şekilde anlayabilirler. Alerjinin tuttuğu sisteme göre alerji bulguları da farklılık gösterir. Eğer deriyi tutmuşsa ciltte kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, kuruluk, yanaklarda, dirseklerde, dizlerde, daha büyük çocuklarda dirsek iç yüzlerinde, diz arkasında kuruluk, kızarıklık ve özellikle kaşıntı şeklinde kendini gösterirken; burunda alerji tekrarlayan burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık kısaca tekrarlayan ateşsiz nezle şeklinde kendini gösterir. Akciğerleri ilgilendiren bir alerjik hastalık durumunda ise; tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı astımın belirtisi olabilir. Ama  onun dışında her gripten, her üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra uzayan 2-3 haftadan daha fazla devam eden öksürük alerjinin bulgusu olabilir. eğer çocuklarında bu bulgular varsa aileler çocuklarında alerjik bir hastalık olduğunu düşünebilirler.

Çocuklarında Alerji Görülen Aileler Nelere Dikkat Etmelidir?

Çocuklarında alerji görünen aileler için ilk öneri çocuklarını sigaradan uzak tutmalarıdır. Kesinlikle uzak tutmaları. Ben yanında içmiyorum. Balkonda, mutfakta içiyorum gibi cümleler kesinlikle kabul edilebilecek mazeretler değildir. Çocuk tamamen sigarasız bir ortamda yetişmelidir. Örneğin; ev tozu alerjisi olan bir çocuk için odasında mümkünse halı, kalın perdeler, toz tutan tekstil ürünleri, açık kitaplık, açık giysi dolabı bulunmamalıdır. Gün aşırı iyi bir elektrik süpürgesiyle süpürülmeli ve gün aşırı nemli bezle toz alınmalıdır. Çok fazla eşya, çok fazla peluş, tüylü, yünlü oyuncaklar odada bulundurulmamalıdır.

Çocuklarda Alerjik Hastalıklar

Küf alerjisi olan bir çocukta eğer banyoda, herhangi bir odada küf tutmuş bir duvar varsa bunun temizlenmesi sağlanmalıdır. Bunun tamamen önüne geçirilmeli ve bundan kaçınılmalıdır.

Besin alerjisinden şüpheleniliyorsa ya da besin alerjisinin kesin tanısı koymuşsa örneğin sütse, süt içeren hiçbir gıdayı almaması gerekiyor. Süt dışında peynir, yoğurt ya da süt içeren kek, kurabiye gibi herhangi bir besini tüketmemesi gerekiyor. Yumurtaya alerjisi varsa yumurta ve yumurta içeren bütün ürünlerden uzak durması gerekiyor.

Çocuklarda Alerjik Hastalıkların Tanısı Nasıl Konur?

Çocuklarda alerjik hastalıkların tanısı öncelikle uygun bir hikaye alınarak konur. Uygun bir hikayenin üzerine; hikayeden kastımız ailenin doktorlara çocukla ilgili anlattığı şeylerdir. Gerekli kan ve cilt testleri yapılarak alerji tanısı koyulabilir. Aynı zamanda astım gibi durumlarda tanıyı koymak için solunum fonksiyonları testleri yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica