Cinsel Sağlık ve Kadın Cinsel İşlev Bozukluğu
Cinsel sağlık Dünya Sağlık Teşkilatı’nın da tanımladığı gibi aslında iki komponentten oluşan bir kavramdır. Bunun bir tanesi bedendir. Çünkü cinsellik bedenle ilgili bir şeydir. İkinci komponenti ise insanın duygusal, sosyal ve entelektüel yapısıyla alakalıdır. Yani cinsellik hem beden hem de insanın sosyal yapısını ilgilendiren bir kavramdır. Dolayısıyla Dünya Sağlık Teşkilatı’da bunu bu şekilde tanımlamıştır. Bunlardan herhangi birinin bozulması insanın mutsuzluğuna ve ruhen bozukluğuna yol açacağı için bunu normal yeme, içme gibi bir sağlık olarak tanımlamıştır.
Cinsel sağlık derken aslında cinselliği de tanımlamak lazım. Cinsellik aslında taşıdığımız bedenin yaşadığımız kültürle bir kesişmesidir. Yani işin içinde hem beden sağlığı hem de kültürün yönlendirmesi vardır. Cinsel isteksizlik ile ilgili konumuz sitemize ayrıca ele alınmıştır.
İçindekiler
Cinsel İşlev Bozukluğu Nedir?
Cinsel işlev bozukluğu sağlık Dünya Sağlık Teşkilatı’nın da tanımladığı cinsel sağlığın bozulması anlamına gelir. Bu hem erkek cinsel işlev bozukluğu hem de kadın cinsel işlev bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Bu cinselliği tam olarak yaşayamayan ve bu konuda problem yaşayıp mutsuz olan tüm hasta gruplarını kapsar. Cinsel işlev bozukluğu dünyada çok sık gözükür. Hastanın cinsellik sırasında yaşadığı tüm olumsuzlukları ve mutsuzlukları kapsar.
Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğu Nasıl Sınıflandırılır?
Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu istek, uyarılma ve orgazm anında oluşan bozukluklar şeklinde sınıflandırılır. Bir de bunların tümünün yaşandığı genelde fiziksel nedenlere bağlı ağrılı cinsel ilişki, vajinanın cinsel ilişki sırasında aşırı kasılmasına bağlı vajinismus dediğimiz durumlar gibi fiziksel etkenlerinde asıl rol oynadığı bozukluklar şeklinde sınıflandırılır.
Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğunu Teşhis Etmek İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?
Kadınlarda cinsel işlev bozukluğunu tespit etmek için öncelikle hastanın medikal geçmişi araştırılır. Geçirdiği ameliyatlar, başka hastalıklara bağlı kullandığı ilaçlar, hastanın yaşı, nasıl bir cinsel ilişkide fonksiyon bozukluğu yaşadığı hastayla konuşulur ve öğrenilir. Bunun yanında ek olarak yapılan doppler ultrason, (kan akımını ölçen ultrasonlar) vajinanın birtakım değerlerini gördüğümüz birtakım testler hastaya uygulanabilir. Bunların sonucunda da nerede problem var o tespit edilip hastaya yardımcı olmaya çalışılır.