Cilt Tipinizi Seçin
Yapısı ne işlevleri açısından herkesin cildi benzerlikler gösterir, ama yinede her cilt başkadır. Genellikle üç cilt tipinden söz edilir normal veya kırışık cilt, yağlı cilt ve kuru cilt. Bu üç değişik durumun bir kişide görünmesine çok sık rastlanmaz. Fakat karma cilt tipleri söz konusudur ve mevsimler, yaşa göre cildin özelliklerinde değişiklikler görülebilir.
Normal ve karışık cilt:
Normal olan cilt tipi olabildiğine düzgün ve yumuşaktır, donuk bir parlaklığa ve sağlıklı bir görüntüye sahiptir. Karışık ciltte yanaklar kuru ve daha çok alın, burun ve çene bölgeleri yağlıdır.Fakat bu durum normal ciltte de görülebildiği için, normal olan cilt sınıflarına girer.
Yağlı cilt:
İri gözenekli ve sivilcelenmeye yatkındır. Yıkandıktan kısa bir süre sonra yine parlak bir görünüm kazanır ve kremlendikten uzun bir süre sonrasına kadar yağlı kalır. Sivilceli cilt, yağlı cildin kız kardeşidir: Sivilceler, yağ yapımında bir aksaklığın belirtisidir.
Kuru cilt:
Bazen sert ve pullu olurlar, göz ve ağız çevresinde genç yaşlarda kırışıklıklar oluşmaya başlar ve belirgin olurlar.Kuru cildin bakımında yanlışlıklar yapılabilir.Temizlendikten sonra gerilir ve yağlı kremler çok çabuk emilir.
Eyer cildinizin hangi sınıfa girdiğine bir türlü kara veremiyorsanız, bir kozmetik uzmanına baş vurmanız doğru olur. Böylece, uygulayacağınız reçetelerde ve bakım yöntemlerinde yanılgıya düşmemiş olursunuz.
Yağlı bölgeleri veya karışık ciltteki sivilceli olan bölgeleri yağdan arındırıcı maddelerle temizlemeye çalışmayınız. Cildin asidik korumalı olan örtüsünü tahrip edebilirsiniz.
Yağlı cildinize çok etkili veya yüksek dereceli alkol içerikli ürünlerle cildinize işkence etmeyiniz. Bu tür bakıma yağ bezlerinin tepkisi, daha fazla yağ üretmek olacaktır.
Özellikle kuru cildi soğuk suyla yıkamayınız: Aksi halde gözenekler kapanır ve cilt daha fazla kuru. Cildin kendi kendini yenileye bilmesi için (regenerasyon), haftada 1-2 kere, cilde uygun yüz maskeleri yapılmalıdır. Peeling yöntemi (ayda 1-2 kere), cildin sertleşmesini önler.
Pigment lekelerine karşı, rendelenmiş çiğ patates maskesi, 15-20 dakika etkilemeye bırakılır.
Mayıs papatyası yağı, her tür ciltler içindir
30 gram mayıs papatyası, 100 ml susam yağı ve 100 ml kırmızı kantaron yağına eklenir. Cam yağ kavanoza bir saat boyunca çok sıcak su banyosunda (benmarin yöntemi) bekletilir ve süre sonunda iyice çalkalandıktan sonra , evde bulunan temiz bir tülbentten geçirilerek süzülür. Yağa batırılan pamukla yüz iyice temizlenir.
Yağ karışımı, normal ve karışık ciltler için
10’ar ml soya yağı ve hintyağı, 20 ml bademyağı ve 30 ml zeytinyağı iyice karıştırılarak koyu renkli bir şişeye aktarılır. Yağla ıslatılan bir pamukla, yumuşak hareketlerle yüze, boyuna ve dekolte bölgenize yedirilir.
Temizlik maskesi, yağlı ciltler için
1 yumurta sarısı, bir yemek kaşığı susam yağı ve 3-4 damla limon suyu iyice karıştırılarak krem haline getirilir. Elle veya bir bezle, yüze, boyuna ve dekolte bölgesine sürülür ve 10 dakika etkilemeye bırakılır. Süre sonunda bol ılık suyla yıkanılır.
Limon peelingi, yağlı ciltler için
2 yemek kaşığı dolusu ince rendelenmiş limon kabuğu, 2 yemek kaşığı yulaf unu ve 6 yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılır ve biraz su eklenerek esnek bir lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakikalık bir süre boyunca cilt temizlenir. Bol ılık suyla yıkanır.
Yeşil çay losyonu, kuru ciltler için
Orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suda 1 tatlı kaşığı dolusu yeşil çay haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı ve 10 ml gliserin iyice karıştırıldıktan sonra, çayla birlikte küçük bir kavanoza aktarılarak iyice çalkalanır. Karışıma batırılan pamukla, yüz, boyun ve dekolte bölgelerimize friksiyonla iyice emdirilir.
Kepek peelingi, olgun ciltler için
5 yemek kaşığı dolusu badem veya buğday kepeği biraz suyla iyice karıştırılarak lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakika boyunca yüzün her yeri iyice temizlenir.