Cilt nedir?
Cilt, vücudumuzun her yerini kaplayan ve koruyan en büyük organımızdır. Güzel ve sağlıklı bir cildin sırrı cildinizi anlamakta yatar. Çünkü bu ona doğru bakımı uygulamanızı, güçlü ve esnek tutmanızı sağlar. Cildiniz epiderma ve derma adı verilen iki ana tabakadan meydana gelir.
Epiderma (üst deri)
Bu, cildin sizin de görebildiğiniz üst tabakasıdır. Vücudunuzu dış etkenlere ve infeksiyonlara karşı korur, nemli kalmasını sağlar. Üzeri ölü hücre tabakasıyla kaplanmış birçok canlı hücre tabakasından meydana gelir. Tabanında, yeni hücrelerin üretilmesiyle sürekli olarak gelişir. Üsteki hücreler çok çabuk ölür ve yeni hücrelerin gelmesiyle yüzeye itilirler. Ölü hücreler zamanla dökülür. Bu da her yeni cilt tabakasının, yumuşak ve parlak bir görünüşe sahip olma şansı olduğu anlamına gelir.
Canlı hücrelerin alt tabakaları en alttaki kan takviyesiyle beslenir. Üstteki ölü hücreler ise dolgun ve pürüzsüz kalabilmek için sadece su desteğine ihtiyaç duyar.
Epiderma cildinizin renginden sorumludur çünkü cildin pigmentlerine sahiptir. Kalınlığı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir. Örneğin, ayak tabanınızdaki deri, göz kapaklarınızdaki deriye göre daha kalındır.
Derma (alt deri)
Epidermanın alanda yatan tabakaya derma denir ve çoğunlukla canlı hücrelerden meydana gelmiştir. Cildinize esneklik, dayanıklılık ve güç sağlayan dokular içerir. Ayrıca bu bölgelerin beslenmesini sağlayan kan damarları da bu tabakada yer alır.
Epiderma çoğunlukla kendini, tamir edilebilir ve yeniliğini daima korur. Ancak derma, kalıcı yaralanmalardan zarar görebilir. Derma aynı zamanda aşağıdaki özel organları da içerir:
Yağ bezleri: Bunlar genellikle cildinizin yüzeyinde bulunan ve saç bezciklerine açılan ince organlardır. Cildinizin doğal yağlayıcı maddesi olan ve sebum adı verilen yağlı bir salgı üretirler. Bu yağ bezleri, saç derisi ve yüzde, genellikle en yağlı bölgeler olan burun, yanak, çene ve alın çevresinde yoğunlaşır.
Ter bezleri: Milyonlarcası tüm vücudunuza yayılmıştır. Temel görevleri, vücut ısınızı kontrol etmek ve düzenlemektir. Ter, derinizin üzerinde buharlaştığında cildinizin ısısı düşer.
Tüyler: Bunlar, saç bezlerinden dışarı çıkar ve içlerinde hava tutarak vücudunuzun sıcak kalmasını sağlarlar. Tabanlarınızda ya da avuç içlerinizde tüy bulunmaz.
CİLDİNİZİN TEMEL İŞLEVLERİ
• Bir termostat görevini üstlenir, sıcaklığı tutar ya da terlemeyle soğumayı sağlar.
• Potansiyel z “arlı etkenlerden korunmanızı sağlar.
• Bir atık düzenleme sistemi olarak çalışır. Belirli atıklar, cildine aracılığıyla günde 24 saat dışarı atılır.
• İnsanlarla ve çevrenizle iletişim ve ilişki kurmanızı sağlayan dokunma duygusunu sağlar.
Cildiniz adetâ duygularınızın baro metreslidir. Utandığınızda kızarır ve stresin işaretlerini kolaylıkla yansıtır.
A Cildiniz kendini temizleyebilir, iyileştirebilir ve hatta yenileyebilir. Bu görevleri en etkili biçimde yerine getirebilmesi ise büyük ölçüde size bağlıdır.
A Cildiniz acı, dokunu» ve ısı gibi etkenleri algılar. Koruma sağlar ve’ atıkları yok eder.