Kabakulak hastalığı, bazı virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyona sebep olup, zamanla bu bölgede büyümeye sebep olması ile meydana gelen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Kişinin kulağının alt kısmında şişlik meydana geldiği için bu hastalığa kabakulak hastalığı denmektedir. Kabakulak hastalığı, genelde çocukluk çağında görülür. Ancak çocukluk çağında kabakulak geçirmeyen kişi, yetişkin çağlara geldiğinde...
Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat!
Bulaşıcı hastalıklar, neden olduğu virüsü çevresine yayan hastalık çeşitleridir. Hastalığa neden olan birçok faktör olabilmektedir. Bu faktörlerin başında bakteriler, virüsler ve mantarlar gelmektedir. Bütün bulaşıcı hastalıklar en az bir yada daha fazla yolla insana bulaşabilir. Bulaşıcı hastalıklara neden olan virüsün iyi dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar kısa sürede yayılabilirler. Bu yüzden bulaşıcı hastalığa yakalanan kişinin mutlaka karantinaya alınması gerekmektedir.
1 | 19
hepatit BHepatit B basit bir hastalıktan ömür boyu süren karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçlar doğurabilecek bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü ile meydana gelmektedir. Hepatit B kronik olabilir. Hepatit B den korunmanın en iyi yolu aşıdır. Halk arasında sarılık olarakta bilinir. Bazı kişilerde HBV ye karşı bağışıklık mevcuttur. Bunun olup olmadığına kan testleriyle bakılır. Doğal bağışıklık olmayan kişilerde ise aşıyla koruma kesin olmamakla birlikte sonuç verir.
2 | 19
su çiçeğiDaha çok çocuklarda görülen suçiçeği hastalığı; sık görülen, ağır belirtilere yol açmayan, virüs kökenli bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığı yapan virüs varicella zoster virüsüdür. Vücutta kaşıntı, kırmızı döküntüler, ateş ve yorgunluk ile kendini gösterir. Suçiçeği döküntüleri ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık, çoğunlukta çocuklarda görülür. Hasta çocukla temas edilirse ilk 72 saat içinde aşılı olmayanlara aşı yapılırsa, koruyucudur. Döküntülü dönmede banyo yapılması tartışmalı bir konu olmuştur. Sadece duş alınmalı, kabuklar soyulmadan liflenme veya keselenme yapılmamalıdır.
3 | 19
difteriDifteri, aşı öncesi dönemde salgınlar yapmış, ölümlere neden olmuş hastalık türüdür. Enfeksiyon genel olarak boğazı etkiler, hava yollarının tıkanmasına ve ölüme sebep olabilir. Bulaşma insandan insana, yakın temas ile olur. Çok nüfuslu ve kötü sosyoekonomik koşullarda daha da artış gösterir. Kalp gibi organlarda zarar meydana gelebilir. Belirtisiz enfeksiyonlar da çok olarak görülür. Tropikal ülkelerde bir deri difterisi türü de yaygındır. Difteri aşısının 1923 yılında geliştirilmesi ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra hastalık neredeyse görülmez hale gelmişken, son yıllarda bazı gelişmiş ülkelerde difteri salgınlarının tekrar görülmeye başlamıştır. Difteri, Corynebacterium diphtheriae'nin neden olduğu bir bakteri hastalığıdır.
4 | 19
dizanteriDizanteri, ishalle birlikte görülen bulaşıcı ve salgın bir hastalığıdır. Yaşlılarda, bebeklerde ve çocuklarda çok daha tehlikelidir ve ölümlerle bile sonuçlanabilir. İştahsızlık, aşırı karın ağrısı ve ateş görülebilir. Bazı durumlarda ishale bulantı ve kusma da görülebilir.Dizanterinin başlıca nedeni kirli su ile iyi yıkanmamış yiyeceklerdir. Bu nedenle gıda temizliğine dikkat edilmelidir.
5 | 19
sitma1 Sıtma; kuluçka süresi 7 gün olan ateşli bir hastalıktır. Ağır sıtma hastalığına falciparum neden olmaktadır. Ateş, titreme, kas ağrısı ve güçsüzlüğü miğde bulantısı, öksürme, karında ağrı ve ishal en belirgin belirtileridir. Hastalık nöbet halinde gelir.
6 | 19
mantar-hastalığıDeride yerleşen mantar hastalıklarından en sık görülen ayak mantarıdır. Genellikle aşırı kaşıntılı olan ayak mantarı, kaşıntının verdiği rahatsızlığın yanı sıra, başka hastalıklara da yol açabilir. Ayak tırnaklarına yerleştiğinde, tırnaklarda renk değişikliği görülür. Bazen kalınlaşmalar çok olup, ağrıya yol açabilir.
7 | 19
frengiFrengi erken aşamalarında tedavi kolaylaşır. Hamile kadınlar frengi hastalığına yakalandığında bebekte ciddi sorunlar olabilir.Düzenli olarak test yapılmalıdır 2012 yılında rapor edilen birincil ve ikincil frengi vakalarının% 75'ini erkekler oluşturmaktadır.Hastalığın ana bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Hasta insandan sağlıklı insana geçer. Genital bölgeyle temas sonucu vücuttaki yaradan mikrop bulaşır. Anal ve oral seks bu hastalığın bulaşmasında önemli rol oynar. Ayrıca öpüşmek de bu hastalığın bulaştırabilir.
8 | 19
aıds Aids hastalığına yakalananların % 80’i teşhis konulduktan sonraki iki yıl içinde Çşitli kanserlerden veya enfeksiyonlardan dolayı ölmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi de uzundur. Bu durum teşhisin de çok geç konulabildiğini gösterir.AIDS hastalığı i kişinin yaşam koşullarına ve direncine göre birkaç yıl, bazen daha uzun sürede ortaya çıkar. Başlıca belirtileri, tekrarlayan uçuk, lenflerde büyüme, lekeler ve ateştir.
9 | 19
menenjit-Mikropların kan yoluyla beyin zarlarına ulaşması sonucu menenjit ortaya çıkar. Menenjit'in en yaygın belirtilerinden biri ense sertliğidir. Bununla birlikte baş ağrısı, ateş, kusma ve ışığa tahammül edememe baş gösterir. Menenjit'te enflamasyonun beyin ve omuriliğe yakınlığı hayatî bir risk taşıyabilir. Bu durum acil vaka olarak tanımlanır
11 | 19
tetanozTopkta yaşayan Clostridium tetani, derideki bir yara, çizik aracılığıyla organizmaya girmesinden sonra ortaya çıkar. 8-17gün süren kuluçka döneminin ardından, önce çene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları bütün vücuda yayılır. Tedavi edilmezse çok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer ve ölümle sonuçlanır.
12 | 19
HCVHepatit C, karaciğer yetmezliğine bağlı ölüme neden olan ciddi bulaşma riski olan hastalıktır. Türkiye’de 750 bin kişinin hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor.
16 | 19
domuz gribiSon yıllarda türeyen bu virüs oldukça tehlikelidir. Gerekli tedavi yapılmaz ise ölümle sonuçlanır.
18 | 19
gripSalgın olarak bilinen hastalıkların basşında gelen grip oldukça hızlı bulaşır. Başlıca belirtileri ateş, burun akıntısı, üşüme ve halsizliktir. Tedavi edilmez ise ölümle dahi sonuçlanabilir.
Hastalıklar insandan insana geçebileceği gibi hayvandan insanlara, topraktan insana da geçebilmektedir.
Penisilin ve benzeri antibiyotikler bakterilerin ölmesinde edilmesinde oldukça faydalıdır. Hastanın bu sürecte kişilerle teması kesilmelidir. Virüslerden tamamen kurtulana kadar oldukça dikkati davranılmalıdır. Bulaşıcı hastalıklarda bazı belirtiler vardır ki, hemen hemen bütün hastalarda mevcuttur. Bunlardan bazıları; ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, vucut direncinin düşmesidir. Bazı hastalıklarda döküntülerde yaşanabilir
Yorumlar