Boyun Fıtığı
Boyun fıtığının en önemli belirtisi, kol içine ve hatta bazen ele kadar yayılan şiddetli bir ağrıdır. Çoğu durumda boyunun kendisi de ağrıyabilir. Fıtık ağrısı öksürük, hapşırma, ağır şeyler kaldırma, itme ya da taşıma gibi nedenlerle de artabilir. Ani kafa ya da boyun çevirme hareketi de boyun fıtığını azdırarak ağrıyı çok yüksek oranlara çıkarabilir ve bu ağrı günlerce hatta bazen haftalarca devam edebilir. Ağrı genellikle, şiddetli bir sızlama şeklinde kendi göstererek kollara hatta el içine kadar geniş bir alana yayılabilir. Ağrının bu kadar geniş bir alana yayılmasının nedeni ise boyun kaslarının, kollara şiddetli olarak baskı yapmasıdır. Bu bölgelerde bazen hissizlik ve kaslarda güçsüzleşme de sıklıkla görülen semptomlar arasındadır. Boyun fıtığında en kötü durum bacaklarda kas gücünün bile azalmasıdır.
Boyunda disk patlamaları nedeni ile diskler sıkışır ve boyun fıtığına neden olur. Bu sinir sıkışmasının ardından kolda ve boyunda başlayan ağrılar size sinyalleri gönderir. Sıkışan sinirlere meydana gelen aşırı baskı nedeni ile sinir şişer ve bu da sinirlerin nerdeyse açılmayacağı kadar fazla sıkışmasına neden olur. Kaslar adeta kilitlenerek ağrı çok daha kötü bir hal alarak, neredeyse dayanılmaz boyutlara ulaşır. Sinir hücreleri kendini iltihapla doldurur ve dayanılmaz boyutlara ulaşan ağrı gittikçe kötüleşir ve hatta bu durum kronik bir hal alabilir. Eğer sinirler kola uzun süre baskı yapmaya devam edersen bu durumda beyin ağrı sinyallerini doğru algılayamaz hale gelebilir. Aslında gerçek sorun boyun bölgesinde yer almaktadır fakat beyin ağrıyı kol ve elde hissetmeye başlar. Diskin içinde yer alan sinir kökü yani spinal kanal baskı nedeni ile iyice içeri doğru itilir.
Genç yaşlarda pek çok tetikleyici neden ile görülen boyun fıtığı yaşlanma sürecinde, herkeste görülebilir. Boyun fıtığı bazı ailelerde daha sık görülür çünkü bu hastalıkta genetiğin rolü de çok büyüktür. Ayrıca sigara içmek de boyun fıtığını tetikleyen hatta kötüleştiren etkenler arasındadır. Dolaylı da olsa sigara içmenin boyun fıtığını tetikleyen yanı şudur; sigaradan dolayı meydana gelen sürekli ve geçmeyen öksürük zaten var olan boyun fıtığını hareketlendirerek ağrıyı çok daha yükseltir. Boyun fıtığı genelde bel fıtığı ile birlikte geliştiği için doktorunuz sizden mutlaka ikili tetkik ister. Yani bel fıtığı olan birinde boyun fıtığı, boyun fıtığı olan bir kişide de bel fıtığı olasılığı çok yüksektir.
Mr taraması sayesinde gerçek problem ortaya çıkarılabilir. Mr ile görüntüleme sayesinde fıtık olup olmadığı kolaylıkla görülebilir. Boyun fıtığı ve bel fıtığı tedavisinde doktor kontrolünde ve doktor önerisinde ağrıyı hafifletecek ağrı kesiciler ve jeller kullanılabilir. Ağrı genellikle birkaç hafta ya da bir ay içinde kaybolur. Doktorlar genelde Parasetamol ve Brufen benzeri ilaçlar ağrıyı hafifletmek için tavsiye eder. Boyun fıtığında etkili olacak olan başka bir yararlı ajan ağrı kesici ve iltihap önleyici Normast adlı ilaçtır. Fakat belirtmekte fayda var ki bu ilaçların mutlaka doktor önerisinde kullanılması gerekir. Özellikle Normast adlı ilacın bel ve boyun fıtığı tedavisinde büyük etkisi olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Çünkü ilacın içeriği doğaldır ve bu nedenle yan etki yaratacak hiçbir zararlı madde içermez.
Eğer ilaç tedavisi sonuç vermezse o halde doktorunuza başvurun, doktorunuz sizi iyi bir anesteziste yönlendirecektir. Uzman anestezist ağrınızı gidermek için size etkili bir sinir tedavisi uygulayabilir. Bugün boyun ve bel fıtığının ne yazık ki tıp dünyasında kesin bir tedavisi yoktur. Çoğu kez ameliyatlar da sonuç vermemektedir. İlerleyen yaşlarda çoğu kez kaçınılmaz olan bel ve boyun fıtığı için ağrı kesiciler ile ağrılar hafifletilebilir ve giderilebilir. Fakat kronik ağrılar da ömür boyu ilaç kullanılamayacağı için özellikle fıtık tedavisinde oldukça etkili olan fizyoterapiye başlamanızı önerebiliriz. Fakat fizyoterapinin etkili olması için mutlaka manuel yapılması gerekir. Uzman bir fizyoterapistin rutin olarak uygulayacağı manuel terapi sayesinde eğer boyun fıtığınız başlangıç evresindeyse kesin olarak tedavi edilebilir. Eğer kronik bir boyun fıtığınız varsa o halde fizyoterapi sizi tüm ağrılarınızdan kurtararak en kronik boyun fıtıklarında bile yüzde doksana varan düzelmeler sağlayacaktır. Hatta fizyoterapi sayesinde ameliyattan bile kurtulabilirsiniz.