enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bi Polar (Manik Depresif)

Bi Polar (Manik Depresif)

Bi polar nedir?
Diğer adıyla manik depresif olarak anılan bu hastalık ortalama 50 kişiden birinde görülen, ani duygu değişiklikleri ve ani duygu iniş çıkışları olarak belirtilen bir psikolojik hastalıktır.
Kimler bi polar riski altındadır?
Bi polar hastalığı genelde ergenlik döneminde veya ergenlik dönemi sonrasındaki yetişkinlik döneminde ortaya çıkar.  Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür ve melek, ırk gibi ayrımları yoktur. Genelde genetik etkenlere bağlı olarak gelişir ve depresyona girmiş kişilerin tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkar.
bi polar
Bi polar belirtiler nelerdir?
Kişinin ani duygu değişkenlikleri bi polar hastalığının ilk belirtisidir. Kişi birden çok üzgün birden çok neşeli bir ruh haline bürünebilir. Fiziksel ve zihinsel açıdan daha aktif bir hal alabilir. Fazla enerjik hali, çabuk sinirlenmesi, çok az uyku ile gününü idame etmesi, kendisini normalden çok önemsemesi ve egoist bir karaktere bürünmesi, her koşulda kendini haklı görmesi, çok fazla konuşmaya başlaması dikkat çekici belirtiler arasındadır. Genelde 21 yaşından sonra ortaya çıkar ve erkekler mani belirtileri ile kadınlar depresyon belirtileri hastalığı yaşamaya başlarlar. Alkol veya bağlımlılık yapıcı maddeler kullanan kişilerde sık görülen bi polar, kişiyi olduğundan daha sosyal bir hale sokar. Sürekli dışarıda olmak, arkadaşlarıyla vakit geçirmek, çok fazla para harcama isteği, artan cinsel istek, ani saldırganlık tavırları, üzüntü verici olaylar karşısında bile gereksiz ve abartılı bir neşe, umursamazlık, rahat tavırlar sergilerler. Sonbahar ve kış mevsiminde bi polar atakları azalırken, ilkbahar döneminde ataklarda artış görülür.
Bi polar tedavisi
Tedavi yolunda ilk önce duygu dizginleyici, düzenleyici ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi hastanın durumuna göre belli bir dönem veya ömür boyu kullanılacak şekilde belirlenir. Kullanılan ilaçlardan biri olan lityum ilacı kişide mide bulantısı, kusma, çok sık su içme, ellerde titreme, kilo alma gibi yan etkiler görülebilir. Kişi tedavi süresince alkol ve bağımlılık yapan maddeler kullanmamalı, gece uykusunu en az 8 saat almalı, stresli ortamlarda bulunmamalıdır. İlaç tedavisinin yanı sıra psikolog tedavisi alarak terapilerle tedavi sürecini hızlandırmalıdır.
 
 
 
 
 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica