Besin Zehirlenmesinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?
*Besinleri güvenilir ve bilindik yerlerden satın almaya özen göstermeliyiz.
*Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisini okumalı, üretim ve son kullanma tarihine bakmak üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmesi fazlasıyla önemlidir.
*Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle kullanmamalıyız.
*Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajın altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat etmeli, orijinal paketlerinde -18°C’de satın almaya özen göstermeliyiz.
*Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanları kesinlikle satın almamalı ve satıcıyı uyarmalıyız.
*İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
*Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Temizlik ve hijyene önem vermeliyiz.
*Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza etmeliyiz.
*Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
*Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
*Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketmeliyiz.
*Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeler kullanmamalıyız.
*Mümkünse yemekler günlük olarak tüketilmeli ve artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmamalıyız.
*Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmemeye dikkat etmeliyiz.
*Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklamalıyız.
*Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen göstermeli ve bu konuda çocuklarımıza örnek olmalıyız.
*Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkayıp iyice durulamalıyız.
*Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler dezenfekte edilmeli, ıslak ve sıkılı halde bırakmamaya önem vermeliyiz.