Benlerin tedavisi
Benler vücudumuzdaki çeşitli renklerdeki, şekillerdeki ve boyutlardaki noktalardır. Basit bir benin rengi kahverengi olmakla birlikte kırmızı ve daha pek çok renkte görülebilirler. Yaklaşık 50 yıl ömrü olan bir ben, yaşınız ilerledikçe ortadan kaybolacaktır. Benlerin büyük çoğunluğu zararsızdır ve nadiren tırnak altı, genital bölge çevresi, kafa derisi, koltuk altı ve ayak altı gibi yerlerde de çıkabilirler. Şekil itibariyle oval ya da yuvarlak olabilirler, kimi bir nokta kadar küçük olabilirken kimi nokta bir bene göre devasa büyüklükte olabilir hatta üzerinde ve çevresinde kıl olabilir. Üzerinde kıl olan benlere mümkünse dokunmamak gerekir çünkü normalde hiçbir zararı olmayan bir ben, üzerindeki kıllar kökünden koparıldığı taktirde çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
Eğer vücudunuzun her hangi bir yerinde görünen ve üzerinde kıl olan bir beniniz varsa ve kıllar sizi rahatsız ediyorsa bir dermatolog yardımı sayesinde benin üzerindeki kıllardan ömür boyu kurtulabilirsiniz. Ya da kıllarınızı makasla kesebilirsiniz. Bunun bir zararı yoktur fakat asla cımbızla ya da başka bir yöntemle benin üzerindeki kıllarınızı kökünden almaya çalışmayın. Erkeklerde yüz bölgesinde bulunan ve tıraş sırasında kesilen ya da tahriş olan bir ben varsa genelde doktorlar o benin alınmasından yana hareket ederler. Vücudunuzda bir anda çoğalan benleriniz varsa hemen endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu yüzde doksan oranında doğal bir durumdur fakat bir doktora görünmenizde tabi ki fayda olacaktır. Benlerin bazıları kanser tehlikesi oluşturabilir bu nedenle doktora her gittiğinizde ya da düzenli bir periyotla benlerinizi doktorunuza göstermelisiniz. Eğer kanser riski taşıyan bir beniniz varsa doktorunuz beninizi aldığı renklere göre gözlem yaparak gereken tanıyı koyup tedavisine başlayacaktır. İnsan vücudunda değişkenlik gösteren sayıda 10 ile 40 kadar de et beni bulunmaktadır. Genelde zararsız olan et benleri çok nadiren kanser olma riski oluştururlar.
Benlerin gelişimi 20 yaş itibariyle başlar ve bazı faktörler nedeni ile çoğalabilirler. Ergenlik, hamilelik ve doğum kontrol haplarının kullanımı ile değişen hormon seviyeleri nedeni ile benlerde artış gözlemlenebilir. Benlerin birkaç tipinde kanser olma ihtimali yüksektir. Örneğin; Doğumda var olan büyük ve kıllı benler. Bunlar benlerin kanser olma riskini taşıyan habisler olabilirler. Bu nedenle doğumda var olan avuç içi büyüklüğündeki ya da daha büyük olanların doktora gösterilmesi gerekir. Belli bir büyüklükte olup (6 mm) şekilsiz olan kalıtsal benler de risk faktörü oluştururlar. Bunlar açık renkten ortalarına doğru koyu renge doğru giden benlerdir ve kızartılmış yumurta olarak tasvir edilirler. Genel olarak da kırmızı ya da bronz renkte görülebilirler. Olması gereken büyüklüklerden ve sayıdan fazla beniniz varsa bu durumda risk içerebilir. Ayrıca 20 yaşından sonra yeni bir ben ortaya çıkarsa doktorunuza görünmelisiniz.
Benlerin kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi gereken zaman; benlerin size ağrı verdiği, kaşıntı ve yanma hissi uyandırdığı, sızıntı veya kanama yaptığı, enfeksiyon kaptığı, pul pul olup kabuklandığı, birden bire şeklinde, renginde, boyutunda ve yüksekliğinde farklılık olduğu zamanlardır. Erken tanı ve teşhis ile bu benlerde büyük zararlar görmeden kurtulmanız mümkündür. Bu nedenle doktor kontrolünüzü ihmal etmemelisiniz.
Dikkat etmemiz gereken bir husustur benler bilgilendirici tesekkürler