Bebeklerde derinin görünümü ve bakımı
Gününde doğan bir bebeğin deri rengi pembedir. Bebek doğduktan sonraki 2. ve 10. günler arasında derisinde deri döküntüleri yaşanır. Ancak bu normal bir durumdur ve tedaviye gerek yoktur. Bebeğin alın bölgesinde ve burun bölgesinde toplu iğnenin başı kadar ufak sarı-beyaz renkli döküntüler oluşur.Bu döküntüler de tedavi gerektirmeyen döküntülerdir ve kendiliğinde yok olur.
Terlemeye bağlı olarak gelişen isilik türü kırmızı döküntüler görülür. Bu sorunu bebeğinizi sürekli temiz ve kuru tutarak yok edebilirsiniz. Bebeğin terlemesini engelleyip, sık sık banyo yaptırıp, beklemeden kurulamanız isilik sorununa çözüm olur.
Gününden biraz geç doğan ve biraz daha kilolu doğan bebeklerde derinin kuru görüntüsü ve deri soyulması görülebilir. Bu durumu bebeklerin cildine zarar vermeyen bebek yağları kullanarak çözebilirsiniz.
Ancak bunların dışında bazı mikrobik deri hastalıkları oluşabilir ve deri üzerinde su toplamış minik şişlikler vardır ve zamanlar soyulduğu görülür. Bu durum ciddi bir sorun olabilir bu sebeple vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Kimi bebeklerin kafalarında konak adı verilen, kaşıntılı deri kabarcıkları oluşur. Bebeğinizin başındaki konakları kesinlikle elinizle yada tırnağınızla zorla çıkarmaya çalışmamalısınız. Bebeğinizi yıkamadan önce konakların olduğu yerlere bebe yağı, tatlı badem yağı sürerek bastırmadan bebeğinizin canını yakmadan konaklara masaj yaparak, yumuşamasını sağlayın. Ardından banyosunu yaptırın. Düzenli olarak yapacağınız bu yağlı masajlar konakların yumuşayarak kendilinden geçmesini sağlar.Banyoda bebe şampuanı ile yıkarken zaten yumuşamış olan konaklar kendilinden gevşeyecek ve zamanla dökülecektir.
Vaktinden önce doğan bebeklerin sırtında sarı tüycükler olur. Bunlar ortalama 2 ila 4 hafta arasında kendiliğinde dökülür ve normal bir durumdur.