Bebek nasıl tutulmalı ve nasıl taşınmalıdır?
Baba ve anneler çoğunlukla bebeklerinin çok nazik olduklarını ve bebeklerine kucaklarına alırken, bir yerden bir yere taşırken, yatırıp kaldırırken canını yakabileceklerini, kol ve bacaklarına hasar verebileceklerini sanırlar. Kol ve bacaklarda kırığa çıkığa sebep olacaklarından korkarlar. Genel itibariyle bu yersiz bir endişedir. Aslında bebekler sanılanın aksine daha güçlü bir vücut yapısına sahiptirler. Doğru şekilde tutulduklarında, doğru şekilde taşındıklarında, ani ve sert hareketlerle yaklaşılmadığında bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaz.
Bebeğinize yaklaşırken dikkat etmeniz gereken bir kaç ufak ama faydalı davranışlardan söz etmek istiyoruz. Bebeğiniz sırt üstü yatağında yatarken kucağınıza alacağınız zaman veya kaldıracağınız zaman kesinlikle koltuk altlarından tutarak kaldırmayın. Çünkü bebeğiniz henüz başını tutamayacak kadar küçükse, siz koltuk altlarından bebeğinizi kaldırdığınız esnada başı geriye doğru sert bir şekilde düşebilir ve bu esnada boyun sinirleri incinebilir. Aynı şekilde bebeği koltuk altından yukarı doğru yükselttiğiniz için kalçasının ve bacaklarının ağırlı sebebiyle bacak ve kalçası aşağı sarkacağı için beli geriye doğru bükülecektir ve buda belinin incinmesine sebep olabilmektedir. Bu sağlık sorunlarını yaşamamak için sırt üstü yatan bebeği kaldırırken öncelikle bir elinizi bebeğinizin ensesinden sırtına doğru sokun ve parmaklarınızı açarak hem başına hemde sırtına destek vermiş olun. Diğer elinizle de bebeğin kalçasını ve belini yine parmaklarınızı açarak kavrayın ve böylece beline destek vererek tutun. Bu şekilde hem başını, hem boynunu, hem de belini koruyarak doğru bir şekilde bebeğinizin tutmuş olacaksınız. Bebeğinizi bu biçimde yatağından alarak kucağınıza alıp istediğiniz yere götürebilirsiniz.
Kucağınızda bebeğinizi taşırken tıpkı emziriyormuş gibi bir pozisyonla tutmalısınız. Bir eliniz kolunuzla birlikte bebeğin başı ve sırtının altında olmalı, diğer eliniz kolunuzla birlikte bebeğin kalçası ve beli konumunda olmalı. Böylece bebeğin bütün vücudu güven içinde taşınacak pozisyona gelmiş olur.
Bebeğinizi kucağınızda karşıya bakacak şekilde taşımak isterseniz, bebeğin sırtını göğsünüze yaslayın ve bir eliniz kolunuzla birlikte bebeğin koltuk altından kavrarken, diğer eliniz kolunuzla birlikte bebeğin kalçasında duracak şekilde olsun. Böylece güven içinde bebeğiniz karşı bakar halde kucağınızda taşınabilir.
Bunun yanında dikkat edilecek diğer bir husus ise 4 aylıktan küçük bebekleri hoplatmamaktır. Bebeğin özellikle bel ve boyun bölgesine yük bindirmeyerek yatağından almak, kucakta taşımak, gezdirmek, bebeğin sağlığına zarar vermeden ona yaklaşmak anlamına gelir.