Bademcik İltihabı
Lenf düğümcükleri olan bademcikler ağzın gerisinde ve her iki tarafta bir tane bulunur. Görevi ağız içine giren mikropları engellemektir. Fakat bakterilerin fazla olduğu durumlarda görevini yerine getiremez ve iltihaplanma başlar. Bademcikler şişip, iltihaplanır. Bu durum bademcik iltihabı olarak adlandırılır. Çocuklarda sık görülen bir hastalıktır.
Bademcik İltihabı Semptomları
Boğazda ağrı, sürekli baş ağrısı, ateş, öksürük, titreme ve üşüme gibi belirtileri vardır.
Bademcik İltihabı Teşhisi
Şikayetlerden en sık görüleni yutkunma problemidir. Bademcikler kızarır ve şişer. Eğer bu şikayetler 2 günden fazla devam ederse hastaneye gidilmelidir. Çünkü bademcik iltihabı tedavisi yapılmazsa abseye neden olabilir.
Bademcik İltihabı Tedavi yöntemi
Tedavi sırasında yumuşak besinlerin tüketilmesi, sıvı gıdaların alınması gerekir. İltihabın neden olduğu ağrı biraz da olsa tuzlu suyla gargara edildiğinde hafifler. Doktor tarafından verilen ilaçlarla 10 gün içinde iltihap geçer.
Bademcik İltihabı ile Başka Bir Kaynaktan Yazımz
Bademcik iltihabı
Bademciklerimiz lenf düğümleridirler. Ağzımızın gerisinde iki yanda birer tane olarak bulunurlar. Öbür görevleriyle birlikte ağzımıza girmiş olan mikroorganizmaları filtrelemekte bulunmaktadır. Ama fazla miktarda bakteriler girerse dirençleri düşer. İltihap tollar ve de şişerler. Bu duruma da bademcik iltihabı (tonsilit) denilmektedir. Genellikle çocuklarda oldukça yaygın görülmektedir.
Belirtiler
· Boğazda ağrı
· Baş ağrıları
· Ateşlenme ve de üşüyüp titreme
· Boğazlarda ve çene bölgesinde ağrılı beze
Teşhis
Bademcik iltihabının belirtisi gribin belirtilerine benzer. Öncelikli olan belirtisi yutma zorluğu yaratan boğazda ağrıdır. Bademciklerimiz gözle görünecek şekilde şişip, kızarırlar. İltihaplanan bademciklerin üstlerinde noktalar halinde iltihaplar görülür. Çene altındaki ve de boyundaki gibi bölgesel olan lenf düğümlerinde hassaslaşma görülebilir.
Belirtileri iki günden daha uzun sürüyorsa ve de sizde ve ya çocuğunuzda daha önce tekrarlamış bademcik iltihabı vakası görüldüyse doktora başvurmalısınız. Boğaz muayenesi yapmasının ardından rahatsızlığa neden olan bakterinin beta streptokok olup olmadığını anlayabilmek amacıyla kültür örneğini alması gerekir.
Bademcik iltihabı günümüzde de çokça yaygın bir hastalıktır. Tedavisi yapılmazsa bademcik etrafında apsenin oluşmasına sebep olabileceğinden dolayı, bademcik iltihabının kesinlikle tedavisi yapılmalıdır.