enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ateşlenen bebeğe ne yapmalı?

Ateşlenen bebeğe ne yapmalı?

Anne babaların, özellikle de henüz bebek sahibi olmuş deneyimsiz ebeveyinlerin korkulu rüyası olan ateş bebeklerde belli bir dönemde sıkça görülmektedir. Anne ve babaları telaşlandıran, elini ayağına karıştıran ateş aslında hiç de hafife alınması gereken bir durum değildir bu nedenle bebeği ateşlenen anne ve babaları anlayabilmek hiç de zor değil. Bebekteki ateşle baş edebilmek için ilk olarak normal ateşin kaç derece olduğunu bilmek gerekir. Bebeğin ateşi makat, ağız ya da koltuk altı gibi bölgeler aracılığıyla ölçülür. Makatta ölçülecek olan normal ateş 36.6-38 derece, ağızdan ölçülecek ola normal ateş 35.6-37.5, koltuk altından ölçülecek olan normal ateş 34.7-37.3 olmalıdır. Fazlası yüksek ateş olarak kabul edilir ve çok tehlikeli durumlara nende olabilir.
Bebeğin ateşi pek çok nedenlerle yükselebilir. Örneğin; herhangi bir hastalıktan kaynaklı olabilir (orta kulak iltihabı, üst solunum yolu hastalıkları, faranjit, grip, nezle). Diğer viral hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu, ishal, diş çıkarma, alt solum yolu hastalıkları (zatüre, bronşit), bulaşıcı hastalıklar (suçiçeği, kızamık), aşı gibi nedenlerden ateş yükselebilir. Bebeğinizin ateşi olduğunu çok kolay anlayabilirsiniz. Meme emmek istemez, huzursuzdur bu nedenle sürekli ağlar, vücudu normalden çok sıcaktır ve yanakları kırmızıdır. Bu durumda yapılması gereken en faydalı şey bebeğinizin termometre ile ateşini ölçmek olmalıdır. Ateş geçici bir durumdur bu nedenle soğuk kanlılığınızı koruyarak üzerinize düşeni yapmalısınız. Ateş bebeğinizin yakaladığı bir hastalığın vücuda tepkimesidir. Ateş düşürüldü diye hastalık ortadan kalkmayacağı için bebeğin mutlaka doktora götürülerek, hastalığının kontrol altına alınması gerekmektedir.
Female doctor checking newborn baby's temperature with thermometer
Bebeğin ateşini kesin olarak ölçmek için bir termometre kullanmanızı tavsiye ederiz. Bebeğinizin ateşi olduğunu bebeğinize dudaklarınız ya da eliniz tersi ile dokunarak hissedebilirsiniz şüphesiz fakat bu yöntemle bebeğin ateşini ölçemezsiniz. Bebeğin ateşini ağızdan ölçmek bebek için çok tehlikeli olabilir bu nedenle 4-5 yaşından küçük çocukların ateşini koltuk altı ya da makattan ölçmelisiniz. Son zamanlarda ebeveyinler tarafından sıklıkla tercih edilen ateşin olduğunu gösteren emzikler ateş ölçme konusunda yetersizdir. Bu nedenle cam ya da elektronik termometreler tercih edilmelidir. Bu termometreler kolaylıkla okunabilir.
Bebeklerde sıkça rastlanıla ateş makattan ölçüldüğünde 38, koltuk altından ölçüldüğünde 37,5 derecenin üstünde ise bebeğinize doktor tavsiyesi ile aldığınız ateş dürücüyü vermeniz yapacağınız en doğru şey olacaktır. Ve en geç bir saat içinde bebeğinizin ateşi düşmezse ve ateşle birlikte vücutta kızarıklık şeklinde döküntüler, nefes almada zorluk, kusma, ishal, halsizlik, baygınlık gibi semptomlar görürseniz en kısa sürede bir doktora gitmelisiniz. Bebeğinizin yükselen ateşine karşılık yapmanız gereken şeyler: Bebeği en fazla 20-21 dereceden daha yüksek bir ortamda tutmamalı, üzerine kalın kıyafetler giydirmemeli, varsa hemen çıkartmalı, üzerine battaniye ya da yorgan örtmemelisiniz. Bebeğin üzerine derhal ince kıyafetler giydirerek vücudundaki sıcaklığın dışarı çıkmasını sağlayın.
Yüksek ateşte bebek terleme meydana gelmeden direkt olarak buharlanma nedeni ile sıvı kaybedecektir. Bu nedenle bebeğinize başta su olmak üzere bol sıvı ve su içere gıdalar verin. Bebeğinizin ateşinin enfeksiyondan kaynaklandığını düşünerek doktorun daha önce bu durumlar karşısında kullanmanızı tavsiye ettiği ilacı verin. Islak bez uygulaması da ateş düşürmende oldukça etkili bir yöntemdir. Ne soğuk ne de sıcak yani ılık suyu ve bezi ayarlayın. Bebeğinizi sıcak bir odaya alın ve soyun. Bebeğin, yüzüne, karnına, dizlerine, dirseklerine, koltuk altların ve kasıklarına sık sık ılık suya batırıp sıktığın bezi bastırın. Bez ısındıkça bezi ılık suya batırmayı ihmal etmeyin. Kısa bir süre sonra ateşin düştüğünü göreceksiniz. Toplumda sıkça bilinene fakat çok tehlikeli olan bebeği direkt soğuk suyun altına sokma yöntemi bebek için çok büyük tehlike arz eder. Bu nedenle kesinlikle böyle bir yola başvurmayın. Islak bez kompresi sayesinde en fazla yarım saat içinde bebeğin ateşi düşecektir. Bu işlemi kolay yapabilmek için bebeği yatağın üzerine sırt üstü yatırın. Ateşi yükselmiş bir çocuğun hareketlerini kısıtlamanız da bebeğin ateşinin düşmesine yardımcı olacaktır. Çünkü bebeklerde aşırı hareket de vucüt ısısını arttıracaktır. Bu nedenle bazen çok hastayken bile sürekli hareket halinde olan çocukların ateşleri yükseldiğinde hareket etmelerine engel olmanızda büyük fayda olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica