Aşırı Uyuma
Yeterli uyku, kişinin günlük hayatını hem fiziksel hemde ruhsal açıdan en doğru şekilde tamamlayabilmesi için gereklidir. Yeterli uyku süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 8 saatlik bir uyku yeterli uyku süresi olarak tanımlanmaktadır.
Yeterli uyku süresi her ne kadar 8 saat olarak bilinse de kaliteli uyku, uyku süresinden daha önemlidir. Bazı kişiler 6 saat uyusa bile uykudan kalktığında son derece dinlenmiş, sakin, mutlu hissetsede kendisini, bazı kişiler 8 saatten fazla uyumasına rağmen uykudan kalktığında çok sinirli, mutsuz, yorgun hissedebilir kendini. İşte bu kişiler ne kadar çok uyusa da kalitesi uyku süreci geçirdiği için kendisini yorgun, sinir, mutsuz hissederek uyanmaktadır. Sık sık uyanarak uykusunun bölünmesi yüzünden kişi uyku süresini istemsiz şekilde uzatmaktadır. Bu tür durumlarda genelde uyunulan yerin rahat olmadığı, olması gerekenden daha sıcak olduğu görülür.
Yetersiz uyku kişinin fiziksel gücünde eksilmeye, sinirli ruh haline, yorgun ve mutsuz ruh haline bürünürken, aşırı uyku sorunu olan kişiler sürekli yorgun, halsiz, dalgın, dikkat eksikliği gibi şikayetlerle dikkat çeker. Kişi günde 10-12 saatten fazla uyumasına rağmen hala uyku isteği duyuyorsa kişide aşırı uyku hastalığı olduğu anlamına gelir. Bazı kişilerde genetik hastalıkların akabinde ortaya çıkan aşırı uyku sorunu görülürken, bazı kişilerde sonradan gelişen bazı sorunların akabinde aşırı uyku sorunu ortaya çıkabilir. Örneğin psikolojik sebepler kişiyi istemsiz olarak aşırı uykuya sevk eder. Özellikle depresyona girmiş kişiler günde 15-16 saat uyuyabilmektedir.
Aşırı uyku sorunu tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Uzman bir doktora giderek aşırı uyku isteğinin altında yatan asıl sebeplere ulaşmak ve bu yönde tedavi yolunu seçmek gerekir. Aşırı uyku tedavisinde kullanılan ilaçlar son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Doktor kişinin ihtiyacı oranda ve sürede kullanacağı ilaçları belirler ve bir kaç gün ila bir kaç ay sürecek tedavi sürecini belirler.