Aort Anevrizması Nedir? Neden Oluşur?
Aort anevrizması damar sertliği dediğimiz bir sürecin sonucudur. Çok nadiren belli enfeksiyon ya da doğumsal birtakım sebeplere bağlı olarak da marfan gibi birtakım genetik hastalıklarda da anevrizmalar ortaya çıkabilir. Anevrizma dediğimiz normal çapının yaklaşık 3-3,5 cm olan aort damarının karın aort damarı için 5,5 santime, göğüs aort damarının 5,5 santim ve üzerine çıkması durumunda anevrizmadan bahsediyoruz.
İçindekiler
Abdominal Karın Aort Anevrizması Nasıl Belirti Verir? Teşhisi Nasıl Yapılır?
Abdominal aort anevrizmaları damar sertliği, yüksek tansiyonu olan, koronal kalp hastalığı olan ya da başka damar hastalığı olan her hastalarda basit bir ultrason tetkikiyle ortaya konulabilir. Bunlar genelde karında nabızla birlikte oynayan pulsatil kitle dediğimiz bir kitle halinde klinikte teşhis edilebilir. O yüzden de damar cerrahı olmayan kişilerin bu kitleyi anlamak amacıyla, bu kitleyi hissettiklerinde çok bası uygulamamaları gerekir. Çünkü bazen çok büyük çaplarda olduğundan basit bir muayenede bile kanama riski oluşturabilir. Böyle bir durumda karşılaşıldığında mutlaka bir damar cerrahına yönlendirilmeleri ya da demin bahsedilen risk faktörü olan hastalarda mutlaka basit bir ultrason yapılması yeterlidir.
Aort Anevrizmalarının Tedavi Tipleri Nelerdir?
Aort anevrizmalarının tedavisi torakal ve abdominal aort anevrizması olarak bunları ayırmak lazım. Hemen hemen benzerdir. Bir de torakal abdominal dediğimiz hem göğüs aort damarında hem de karın içindeki aort damarında bir arada genişleme olabilir. bunlar oldukça kompleks tedaviler gerektirebilir. Açık yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi tıptaki gelişmelere paralel olarak kapalı, kasıktan sadece 2-3 santimlik kesikler yaparak damarın içinde şemsiye gibi açılan özel cihazlar yardımıyla da tedavi edilebilmektedir. Tıp dilinde bunlara evar ya da tevar diyoruz. Bu yöntemlerle hastane kalış süresi, ameliyatın riski çok çok azaltılmaktadır.
Torakal (Göğüs Boşluğu) Aort Anevrizması Nasıl Belirti Verir? Teşhisi Nasıl Yapılır?
Torakal aort anevrizmaları ve göğüs içindeki anevrizmaya ya da aort damarına biz torakal aort diyoruz. Buradaki aort damarının genişlemesine torakal anevrizmalar diyoruz. Bunlar anevrizma şeklinde olabileceği gibi içi yırtıldığı dissekan anevrizma şeklinde de görülebilir. Dissekan anevrizma terimi eski bir terim olmasına rağmen hala kullanılır. Bunlar eğer diseksiyon şeklindeyse çok şiddetli göğüs ağrısıyla kendini belli eden ve tipine göre çok acil durumlar oluşturabilir.
Torakal aort anevrizması ise eğer; diseksiyon olmadıysa bunları teşhis etmek kolay değildir. Çok büyük çaplara ulaştığında, çevre dokulara bası yapmadan bunları anlamak zordur. Ama bu nedenle hastalar başka bir nedenle ameliyat ya da tedavi gerektiren durum olduğunda çekilen bir akciğer filminde ya da tomogrofide aort damarında genişleme olarak karşımıza çıkabilir.