enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Panik Atak (Anksiyete)

Panik Atak (Anksiyete)

Panik Atak Nedir

Panik atak; endişe, ölüm korkusu gibi duygularını içinde bulunduran, nöbet şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hasta öleceğini, kalbinde bir sorun olduğunu düşünür. Ve panikler. Atak 15 dakika içerisinde şiddetli hale gelir. Hasta panik içinde hastaneye başvurur. Bayılacağını, kalp krizi geçireceğini, hayatının sona erdiği düşüncesine kapılır. Hastalık genellikle yirmili yaşlarda olmak üzere her yaşta görülebilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Bir panik atak ortalama 30 saniye sürsede saatler boyu etkisini gösteren ataklarda vardır. Bu hastalığın derecesine ve teşhisine göre değişir.1″ 4

Panik atak olduğumuzu nasıl anlarız?

panik-atak
Kalp çarpıntısı, göğüste ağrı hissi
– Nefes almakta zorlanma (nefes darlığı)
– Titreme
– Parmaklarda uyuşma, karıncalaşma
– Çıldıracağını ya da ölmek üzere olduğunu sanarak korku duyma
– Üşüme veya soğuk terleme
– Bayılacak gibi hissetme

Panik atak anında hastanın yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

– Öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmeli ve kısa süre sonra geçeceğinin bilincinde olmalısınız
– Derin derin nefes alıp açık bir alana çıkmalıyız.
-Kendinizi dinlemeyin kafanızı dağıtacak uğraş bulun.
Hastalık anında yakınında olanların yapması gerekenler çok önemlidir.
– Kesinlikle sakin ve sabırlı olmalısınız. Hastayla birlikte paniğe kapılmamalısınız. Bir şey olmayacağını geçici bir atak olduğunu yineleyip hastayı sakinleştirmelisiniz.
– Her atak sırasında hasta, acile başvurmak ve tetikler yaptırmak isteyecektir. Bunların yersiz olduğunu sorunun sadece psikolojik olduğunu anlayışlı bir şekilde hastaya anlatmalıyız.
– Hastanın panik ataktan dolayı kaynaklanan davranışlarını rol, kapris olarak değerlendirmemeli ona anlayış göstermeliyiz.

Anksiyetenin diğer adı kaygı hastalığıdır. Kaygılanmak insanlar için kötü gibi düşünülebilir ama kaygı aynı zamanda belli bir aşama içerisinde odaklanmaya yardımcıdır. Bu sayede motive olabilirsiniz. Fakat bu kaygı hali belli bir aşamayı geçince yani yerini telaşa ve korkuya bırakınca mantıklı düşünmeye engel olur.

Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Kaygı insan hayatının yönetimini ele geçirebilecek kadar büyük bir duygu hissidir. Hayatta ufak tefek kaygı hallerimiz vardır. Aile ile ilgili sorunlar, gelecek hayalleri, iş görüşmeleri gibi arttırılabilir örnekleri mevcuttur. Önemli olan bu kaygıyı kontrol edebiliyor olmaktır. Kaygı kontrolünü sağlayabilmenin çok kolay yöntemleri mevcuttur. Bununla birlikte kaygılanmak tamamen insani bir şeydir. Hatta kaygılanmamak büyük bir sorun olabilir. Kaygı duymak çok mutlu edici bir duygu olmasa da vücudun alarma geçtiğini söylemektedir. Bu da sistemlerimizin düzgün çalıştığı anlamına gelir. Dikkat çekilmesi gerekilen nokta şudur kaygı hayatımız için önemli olduğu kadar aynı zamanda fazlası da zarardır. Çünkü fazla kaygı düşünce sistemimizi ve metabolizmamızı etkiler. Bu da yaşantımızın önüne geçmektedir. Devamlı kaygı hem yorucudur hem de tehlikelidir. Kaygı bozukluğunu anlayabilmek için kendimize birkaç basit soru sormamız yeterli olur. Bu sorular şu şekilde sıralanabilir:
Kaygı hali sürekli mi? Gerginlik yaratıyor mu?
Kaygı hali yüzünden sosyal hayatınız, iş hayatınız veya okul hayatınızda ki yapmanız gereken şeyler üzerinde aksama yaratıyor mu?
Kaygılarınız artık sizi sinirlendirmeye mi başladı?
Bazı işleri belli bir çizelge doğrultusunda yapmazsanız kötü şans geleceğine mi inanıyorsunuz?
Kalbinizde hiç beklemediğiniz zamanlarda bir anda gelişen hızlı kalp atışları mevcut mu?
Etrafınızdaki her şeyin size zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

Anksiyete Bozukluklarının Kişiler Üzerindeki Duygusal ve Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Kaygı bozuklukları kişiye göre değişir. Bazı kişilerde kaygı sorunları ani kalp çarpıntısı ile bazılarında ise çok farklı düşüncelerden dolayı çıkabilmektedir. Genel anlamda kaygı bozukluğu diğer insanların normal karşıladığı durumlarda önlenemez bir korku ile kaygı hissedilmesi üzerinedir. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde duygusal anlamda fazla korku ve kaygı olur. Aynı zamanda felaket yaşanacakmış gibi hisseder, sürekli gergindir. Her şeyden endişe duyar. Olasılıkların hep en kötüsünü düşünür. Sürekli huzursuzdur ve asabiyet hali vardır. Korku dışında bir şey düşmeye odaklanamaz. Fiziksel anlamda anksiyete bazı belirtiler verir. Korku demek tek hissedilen bir duygu değildir. Bu duygunun oluşumunda vücut da bazı tepkiler vermektedir. Çünkü duyguların çoğu hormonlar tarafından kontrol edilmektedir. Anksiyete sorunları olan insanlarda fiziksel olarak kalp de çarpıntı, midede ağrı, sürekli tuvalet yapma ihtiyacı, nefes daralması, kontrolsüz titremeler, istemsiz kas gerilemeleri, ileri derece baş ağrıları, isteksizlik ve uyku sorunu görülür. Çoğu hasta bu belirtiler yüzünden doktora giderler. Başka bir hastalıklarının olduğunu düşünürler. Bu nedenle de sürekli doktora giderler. Hatta doktoralara inanmayarak farklı doktora bile gitmektedirler. Onlar için asıl sorun farklı bir hastalıkları olduğunu düşünmeleridir. Bazen bu durum o kadar ileri gider ki anksiyete hastaları depresyona bile girebilmektedirler.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak korkunun ve kaygının nöbet halinde görülmesine denilmektedir. Panik atak nöbetleri habersizce ve aniden gelişir. Bununla birlikte bazı belirgin nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Bazı fobilerin gerçekleşmesi ile de ortaya çıkabilir. Kapalı yerde kalma korkusu olanlar için asansörde kapalı kalmak gibi basit bir nedenden dolayı da atak gelişebilir. Panik ataklar genel olarak on dakika gibi bir sürede üst sınıra ulaşır. Panik atak krizleri yarım saat kadar sürebilmektedir. Bununla birlikte atak sırasında hissedilen duygu oldukça yoğundur. Kişi kalp krizi geçirdiğini bile düşünmektedir. Atak sırasında kişi öleceğini düşünmektedir. Aklını kaçırmak üzereymiş gibi hissedebilir. Göğüs ağrısı gibi bir ağrı ve çarpıntı kendisini gösterir. Bayılma noktasına gelecek bir nefes darlığı, mide bulantısı ve soluk alıp vermesinde sorun görülür.
Anksiyete nedir

Panik Atak Tedavisi ile İyileşmek Mümkün Müdür?

Panik atak krizleri hayatınızı etkileyecek aşamaya geldiyse muhakkak tedavi olmak şart hale gelmiştir. Panik atak tedavileri genel anlamda dermansız olarak kabul edilse de beş seans ile sekiz seans arasında yapılan işlemlerle sorun en aza çekilmekte. Hastanın iradesine göre de sorun tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Panik Atak (Anksiyete Bozukluğu) Türleri Nelerdir?

1) Panik Bozukluk
Nöbet sonrasında tekrar bir nöbet korkusu yaşama hissi ile kendisini belli etmektedir. Aynı zamanda sinyal vermeden hemen oluşan bir atak çeşididir. Genelde hastalarda özellikle de agora fobisi olan hastalarda kalabalık ortamlar ya da kapalı dar alanlar atak yaşamaya neden olabilmektedir.
2) Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal anksiyete bozukluğunun diğer ismi de “aşırı utangaçlıktır.” Bu soruna sahip hastalar toplum düşüncelerine oldukça önem vermektedir. Onlar için insanların kendi haklarında konuştukları önemlidir. Sürekli rezil olacaklarmış gibi düşünmektedir.
3) Yaygın Kaygı Bozukluğu:
Bu hastalar nedeni belli olmadığı halde kaygı hissi yaşamaktadırlar. Her an başlarına bir şey gelecekmiş gibi düşünürler. Yapacakları herhangi bir hareket sanki onların ölümüne sebep olacak gibidir. Bu nedenle de yaygın kaygı bozukluğu çeken hastalarda mide ağrıları, uyku sorunları ve huzursuzluk görülmektedir.
4) Fobi
Fobi bildiğimiz üzere bir nesneden, bir olaydan ya da bir durumdan korkma halidir.
5) Travma Sonrası Stres Bozukluğu:
Genel anlamda kişinin önceden yaşamış olduğu ve hayati tehlike atlatmış olduğu olayları sürekli hatırlaması ile gerçekleşir. Kişi geceleri kabuslar görür. Yaşamış olduğu tatsız olayı hatırlatacak kişi ve kişilerden uzak durmaya çalışır.
6) Obsesif Kompulsif Bozukluk
Bu kaygı sorununda kontrol imkansız sayılabilir. Hasta sürekli aynı şeyleri tekrarlar ve bu bir takıntı haline gelmiştir. Kendisini durduramaz. Ellerinin pis olduğunu düşünebilir. Sürekli yıkama ihtiyacı duyar. Yaptığı şeylerden tam anlamıyla emin olamadığı için kendi kendisini sürekli kontrol eder.

Anksiyete Bozukluklarına (Panik Atak) Önlem Nasıl Alınır?

Öncelikle sağlıksız ve stresli bir hayatın anksiyeteyi tetikleyebileceğini bilmeliyiz. Genel anlamda kaygılı bir insan olmak kötü bir şey değildir. Ama uzun süreli kaygılı olmak anksiyeteye neden olabilir. Bundan kurtulmak için konuşmak, rahatlamak bile etkili olabilir. İşleriniz yoğunsa birilerinden yardım isteyebilirisiniz. Unutmayın siz bir kahraman değilsiniz ve her yere aynı zamanda yetişemezsiniz. Bu nedenle birilerinden yardım istemek stresinizi azaltır. Gün içerisinde rahatlamak için bir şeyler yapmayı ihmal etmeyin. İmkanınız varsa spora zaman ayırın. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözünün ne kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Kişisel bakıma özen göstermekte farklı bir bakış açısı geliştirmenize neden olabilir. Aynı zamanda kaygılarınızı not alarak onların ne kadar da basit olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanında kendiniz için kaygılanacağınız bir zaman belirtin. Gün içerisinde kendinize kaygılanmak için on ya da on beş dakika kadar bir süre ayırın. Sonrasında gün içerisinde asla kaygılı bir durum düşünmeyin. Bu sayede kaygı zamanınızı kontrol etmiş ve azaltmış olursunuz. sağlıklı beslenmenin ve düzenli bir uykunun ne kadar önemli olduğunu da unutmamalısınız. Tüm bunların yanında eğer bu kaygı durumunuz kontrol edilemez bir durumdaysa uzman yardımı almak zorundasınızdır. Öncelikle doktorunuz sizden kapsamlı bir sağlık taraması isteyecektir. Bu saye kaygı sırasında yaşamış olduğunuz kalp sıkışmalarının nedenini anlaşılmış olunur. Eğer fiziksel bir nedenden kaynaklanmıyorsa sorun o zaman kaygı yani anksiyete teşhisi konulabilmektedir. Uzman doktorunuz yani terapistiniz tarafından kaygının kaynağı bulunarak tedavi dönemi başlamaktadır. Tedavi döneminde ise hem ilaç hem de davranış sorunları üzerine bir yöntem izlenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica